Obavijesti

News

Komentari 181

Rusi se zabili u Mjesec, hrvatski astronom: Njihovi programi su zaostali i potpuno devastirani

Rusi se zabili u Mjesec, hrvatski astronom: Njihovi programi su zaostali i potpuno devastirani

Ruski svemirski programi su devastirani i zaostali. Vodenog leda na Mjesecu ima, ali pitanje je - koliko je pomiješan s prašinom, ispričao nam je Ante Radonić, astronom i komentator svemirskih istraživanja

VIDEO

"Motor letjelice Luna-25 nije odradio onako kako je trebao. Spuštanje letjelice trebalo je biti sutra, ali su morali već jučer napraviti korekciju orbite kao pripremu za spuštanje. A to nisu učinili. Zato je uništena", rekao je za 24sata Ante Radonić, astronom i komentator svemirskih istraživanja. 

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Moscow, we have a problem... Rusi su se srušili na Mjesec! 03:17

Prijavili abnormalnu situaciju

Ruska letjelica Luna-25 danas se razbila o površinu Mjeseca i to dan nakon što je prijavljena abnormalna situacija.

Prije četiri dana ušla je u Mjesečevu orbitu što je trebao biti prvi korak ka ostvarenju ambicija Rusije da postanu prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni dio Mjeseca u potrazi za smrznutom vodom i dragocjenim elementima. 

Pogledajte lansiranje ruske letjelice koja je pala na Mjesec
Pogledajte lansiranje ruske letjelice koja je pala na Mjesec

"Motor radio više nego što je bilo potrebno" 

Radonić objašnjava kako je motor letjelice radio više nego što je bilo potrebno. 

"Je li u pitanju greška u računalu ili pogrešnom podatku, još uvijek nije jasno. Ali je umjesto da uđe u novu orbitu, toliko smanjila brzinu da je ostala u početnoj orbiti koja ju je dovela u sudar s Mjesecom. I tako je zapravo i uništena", dodaje Radonić. 

"Čak i da je Luna-25 uspjela, Rusi ne bi napravili značajan korak" 

Radonić podsjeća kako Rusija skoro pola stoljeća, odnosno 47 godina, nije prema Mjesecu ništa poslala i da su svih ovih godina tvrdili da će biti prvi na području polarne regije Mjeseca čije tlo sadrži vodeni led. 

Kina bi mogla lansirati novu generaciju svemirskih letjelica
Kina bi mogla lansirati novu generaciju svemirskih letjelica

"Čak i da je Luna-25 uspjela, Rusi ne bi napravili značajan korak jer su njihovi svemirski programi devastirani i zaostali. Ovo kamo je Luna-25 trebala stići, još uvijek nije južni pol Mjeseca. I da su uspjeli, ne bi to imalo velikog utjecaja za ono što će uslijediti", napominje Radonić. 

Indija će pokušati u srijedu, a ubrzo i Kina 

Indija će, dodaje, u srijedu pokušati lansirati letjelicu na Mjesec i bit će to njihov prvi pokušaj nakon neuspjeha prije četiri godine. 

"Kina također radi na tome da 'dođe' do polarnog područja Mjeseca, a Indija već za tri dana ima šansu spustiti tamo lender. Kineski bi se astruonauti, prema njihovim procjenama, trebali na Mjesecu naći do kraja 2040. godine."

NASA, pak, ima puno šire i ambicioznije planove. 

NASA ima ambiciozne planove

"Uskoro bi niz letjelica privatnih tvrtki koje NASA financira trebale slati određene instrumente na Mjesec. I to je priprema za spuštanje odnosno povratak ljudi na Mjesec", rekao je. 

Rusija zaostaje, ne samo za NASA-inim programima, nego i kineskim. 

"Europski astronauti surađivat će s NASA-inim agencijama na projektima za Mjesec i biti s Amerikancima u misijama. Kineski s ruskim, ali sama Rusija neće doprinijeti jer ima zaostale programe", rekao je Radonić. 

Rusija je, podsjetimo, posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec 1976. i to dok je bila dio Sovjetskog saveza, a danas pak žele do 2040. izgraditi postaju na Mjesecu. 

Uništena Luna-25, teška oko 1800 kilograma i veličine manje automobila, lansirana je prošlog tjedna iz svemirske luke Vastočni. Na Mjesecu se, da je uspjela, trebala zadržati oko godinu dana i tražiti "smrznutu vodu". 

Vodeni led detektiran iz daljine, pitanje je koliko je pomiješan s prašinom 

Radonić objašnjava kako velike svemirske agencije i velike svjetske sile, žele imati bazu na Mjesecu koja će biti održiva u čemu im jako pomogao vodeni led. 

"Ranije je postojanje vodenog leda detektirano iz daljine, koliko ga zaista ima i koliko će biti teško doći do njega, to još uvijek nije poznato. Pitanje je koliko je pomiješan s prašinom, a prema procjenama, na svaki kubični metar, moglo bi se dobiti nekoliko litara vode", kaže Radonić.  

I Rusi i Amerikanci i Kinezi žele baze na Mjesecu 

Vodeni bi se led, dodaje, rastavljao na kisik i vodik, odnosno gorivo za svemirske letjelice što bi, kaže, bilo značajno za održavanje baza i snabdijevanjem  gorivo kada na Mjesecu budu takva infrastruktura. 

"Vodeni led je važan svima i Europljanima i Rusima i Amerikancima. Resurs je to od velikog značaja i moći jer svi misle da će imati bazu na Mjesecu koja je održiva. I to je i NASA-in cilj još od programa Apollo - vratiti se na Mjesec i tamo stalno raditi", rekao je Ante Radonić za 24sata. 

Roskosmos, ruska državna agencija, jutros je prema TASS-u, objavila fotografije Mjesečevog kratera snimljene iz letjelice tvrdeći da je u pitanju "najdublji krater na Mjesečevoj južnoj hemisferi promjera 190 kilometara i 8 kilometara dubine". 

Rezultati se još uvijek analiziraju, a u tijeku je i istraga zašto se letjelica Luna-25 razbila o Mjesec. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C