News

Komentari 0

Rusi udvostručili broj umrlih od korone, sad drukčije broje žrtve

Rusi udvostručili broj umrlih od korone, sad drukčije broje žrtve

Po prvim službenim podacima u travnju su u Rusiji od koronavirusa umrle 1152 osobe. Taj broj obuhvaća samo slučajeve kod kojih je koronavirus potvrđen kao glavni uzrok smrti

Rusija je u travnju zabilježila 2712 umrlih od koronavirusa, što je više nego dvostruko više od prethodno utvrđenog broja, pokazuje statistika koja se temelji na novoj metodi brojanja i koju je u subotu objavila državna agencija Rosstat.

Po službenim podacima u travnju su u Rusiji od koronavirusa umrle 1152 osobe. Ruske vlasti su napomenule da taj broj obuhvaća samo slučajeve kod kojih je koronavirus potvrđen kao glavni uzrok smrti.

No rusko ministarstvo zdravstva objavilo je krajem svibnja da će izmijeniti svoje metode brojanja i uskladiti ih s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koja se zauzima za to da se pobroje i sporedni uzroci kao i sumnjivi slučajevi.

Rosstat u svom izvješću o smrtnosti u travnju navodi tako da je u 1270 slučajeva Covid-19 bio glavni uzrok smrti, a u 435 slučajeva virus je "znatno utjecao" na smrt pacijenta.

U 390 smrtnih slučajeva sumnja se da je koronavirus bio glavni uzrok smrti, ali se to nije moglo potvrditi, navodi Rosstat.

Najposlije, još 617 pacijenata zaraženih u Rusiji koronavirusom umrlo je u travnju a da virus nije "znatnije utjecao" na njihovu smrt, objavio je Rosstat.

Preko 500 tisuća zaraženih

U Rusiji je u subotu zabilježeno 8706 novooboljelih, što je stabilan porast u protekla više od tri tjedna, pa je njihov ukupan broj 520.129.

Kritičari su izrazili sumnju u službene podatke o stopi smrtnosti, optuživši Moskvu da ih svjesno umanjuje.

Rusija je manje brojeve u usporedbi sa zapadnim zemljama protumačila tako što je ponajprije evidentirala umrle kod kojih se nakon obdukcije pokazalo da je koronavirus glavni uzrok smrti dok druge zemlje broje gotovo sve umrle pacijente koji su na testiranju bili pozitivni.

Ruske vlasti usto misle da se zdravstveni sustav mogao pripremiti i da su vlasti uspjele organizirati testiranje velikog broja ljudi jer je epidemija kasnije zahvatila Rusiju.

Zamjenica ruskog premijera Tatjana Golikova rekla je da je objava izvješća o smrtnosti u travnju kasnila zbog toga što se čekalo na obdukciju.

Po njezinim riječima, podaci Rosstata govore da je stopa smrtnosti kod slučajeva koronavirusa zabilježenih u travnju bila 2,6 posto.

- Najveći skok (u porastu broja umrlih) dogodit će se u svibnju i zacijelo u prvoj polovini lipnja - dodala je Golikova na sastanku koji je prenosila televizija.

Moskva, teško stradala u epidemiji, već je imala u svibnju 15.713 umrlih - što je najveći broj u zadnjih deset godina - među kojima je 5260 umrlih kojih se smrt može dovesti u vezu s novim koronavirusom.

Najčitaniji članci