News

Komentari 2

'Rusija krši obveze prema WTO-u zabranom uvoza i zamjenama'

'Rusija krši obveze prema WTO-u zabranom uvoza i zamjenama'

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog poteza Rusije i "koristit će sva prikladna sredstva kako bi riješile problem i održale da ruska tržišta ostanu otvorena za američki izvoz", dodaje USTR

Rusija se i dalje udaljava od obveza koje je preuzela 2012. godine kada se pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), priopćio je u srijedu Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR), navodeći da ograničavaju uvoz poljoprivrednih proizvoda i provode politike zamjene uvoznih proizvoda.

U godišnjem izvješću Kongresu o usklađenosti Rusije s WTO-om, USTR je naveo da je Rusija u 2021. godini uvela nove sustave praćenja pošiljki robe kroz lance opskrbe i zadržala je ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda koja nisu znanstveno utemeljena.

"Tijekom godine Rusija je nastavila svoju putanju gospodarstva koje se udaljava od vodećih načela WTO-a: nediskriminacije, slobodnije trgovine, predvidljivosti i poštene konkurencije", navodi USTR u svojem izvješću.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog poteza Rusije i "koristit će sva prikladna sredstva kako bi riješile problem i održale da ruska tržišta ostanu otvorena za američki izvoz", dodaje USTR.

U izvješću se navodi da je bilateralna suradnja SAD-a s Rusijom po pitanju trgovine poljoprivrednim proizvodima ograničena od 2014. godine zbog ruskih akcija u istočnoj Ukrajini.

Agencija navodi da će nastaviti sastanke s dionicima u industriji kako bi raspravili o njihovim zabrinutostima i strategijama za uklanjanje takvih prepreka.

U izvješću se ne spominju nikakve nove američke trgovinske mjere koje bi mogli poduzeti protiv Rusije, ukoliko bi ruski predsjednik Vladimir Putin napao Ukrajinu.

Ako se to dogodi američki dužnosnici razmatraju stroge mjere kontrole izvoza kako bi se poremetilo rusko gospodarstvo, navodi se dužnosnik iz Bidenove administracije, a što uključuje i zaustavljanje ruskog uvoza pametnih telefona te ključnih dijelova za zrakoplove i automobile.

Najčitaniji članci