News

Komentari 5

Poljska i Bjelorusija zabranile su UN-u da dođe na granicu

Poljska i Bjelorusija zabranile su UN-u da dođe na granicu

Ured visokog povjerenika poziva Bjelorusiju i Poljsku da "hitno poprave" očajno stanje u kojem se nalaze migranti i izbjeglice na granicama između dviju zemalja

Ujedinjeni narodi su istaknuli u utorak da su im Poljska i Bjelorusija zabranile pristup pograničnom području između dviju zemalja gdje su planirali istražiti migrantsku krizu.

Na redovnoj konferenciji za novinare humanitarnih agencija, glasnogovornica visokog povjerenika Ujedinjenih naroda Liz Throssell objasnila je da je njihova ekipa uspjela ući u Poljsku, ali nije dobila odobrenje za pristup pograničnom području, dok je Bjelorusija blokirala pristup cijelom svom teritoriju.

"Pozivamo vlasti dviju zemalja da omoguće pristup pograničnim područjima humanitarnim i agencijama za ljudska prava, novinarima i odvjetnicima, kao i predstavnicima civilnog društva", dodala je.

Ured visokog povjerenika poziva Bjelorusiju i Poljsku da "hitno poprave" očajno stanje u kojem se nalaze migranti i izbjeglice na granicama između dviju zemalja.

Od 20. studenoga do 3. prosinca ekipa ureda visokog povjerenika je otišla u Poljsku, gdje se sastala s predstavnicima vlade i civilnog društva i razgovarala s 31 migrantom koji su stigli između kolovoza i studenoga.

"Oni su opisali grozne uvjete s obje strane granice, bez ili s ograničenim pristupom hrani, pitkoj vodi i zaklonu", dodala je Throssell.

"Većina je izjavila da su ih pripadnici snaga sigurnosti tukli ili im prijetili dok su se nalazili u Bjelorusiji te da su ih prisilili da prijeđu granicu, rekli im gdje i kada je prijeći i onemogućili im povratak u Minsk", rekla je.

Ured visokog povjerenika poziva Bjelorusiju da istraži te optužbe i odmah ih prekine te apelira na Poljsku da prestane slati migrante u Bjelorusiju bez individualnog razmatranja slučajeva i da sustavno ne zatvara one koji nisu vraćeni.

"Pritvaranje bi trebala biti iznimna krajnja mjera ograničenog trajanja", rekla je glasnogovornica. "Podsjećamo EU i njezine zemlje članice na obvezu poštivanja ljudskih prava na vanjskim granicama EU".

Zapadne zemlje optužuju Bjelorusiju da je od ljeta organizirala priljev tisuća migranata kako bi se osvetila za sankcije koje su joj uvedene nakon spornih izbora 2020. godine. Minsk odbacuje te optužbe i zamjera Varšavi što nasilno odbija migrante koji su uspjeli prijeći granicu.

Najčitaniji članci