News

Komentari 2

Rusija odbacila njemačke optužbe za umiješanost u ubojstvo u Berlinu 2019.

Rusija odbacila njemačke optužbe za umiješanost u ubojstvo u Berlinu 2019.

Ubijeni 40-godišnji Gruzijac je čečenskog porijekla i od kraja 2016. živio je u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske su ga vlasti klasificirale kao čečenskog terorista

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je odbacilo "neutemeljene optužbe" da su ruska državna tijela bila umiješana u ubojstvo bivšeg čečenskog borca u berlinskom parku 2019.

Njemački sud u srijedu je dosudio pedesetšestogodišnjem ruskom državljaninu doživotnu zatvorsku kaznu jer je prije više od dvije godine u jednome berlinskom parku ubio Gruzijca čečenskog podrijetla i to po nalogu ruskih vlasti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je presuda politički motivirana i da će Moskva "odgovarajućim mjerama" uzvratiti na njemačku odluku da protjera dva njezina diplomata.

Ubojstvo se dogodilo 23. kolovoza 2019. u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu. Tužitelji su rekli da se radilo o odmazdi zbog sudjelovanja gruzijskog državljanina u Drugome čečenskom ratu i zbog njegova "neprijateljstva prema ruskoj državi".

Ubijeni 40-godišnji Gruzijac je čečenskog porijekla i od kraja 2016. živio je u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske su ga vlasti klasificirale kao čečenskog terorista.

Ova će presuda vjerojatno dodatno zaoštriti njemačko-ruske odnose. Nakon ubojstva njemačka vlada je optužila rusku da nije surađivala u istrazi te je u međuvremenu protjerala dvoje zaposlenika ruskoga veleposlanstva u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ubijenog Gruzijca, za kojega kažu da se borio na strani separatista u Čečeniji, nazvao "banditom" i "ubojicom".

 

Najčitaniji članci