Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Rusija zaustavila kritičko izvješće u UN-u o S. Koreji

Novi neformalni razgovori članova Vijeća sigurnosti predviđeni su ovih dana ne bi li se pronašlo rješenje za ovu situaciju. U petak navečer predsjedanje Vijećem u rujnu preuzimaju Sjedinjene Države

FILE PHOTO: Russian President Putin speaks at a news conference
Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26 komentara

Rusija je u Ujedinjenim narodima zaustavila objavljivanje kritičkog izvješća stručnjaka zaduženih za primjenu međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji jer nije zadovoljna nekim njegovim dijelovima, što se događa prvi put od njihova uvođenja 2017.

"Rasprava je bila žustra", rekao je u četvrtak novinarima ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja nakon sastanka iza zatvorenih vrata koji je petnaest članova Vijeća  održalo u malenoj dvorani za neslužbene sastanke.

- Objavljivanje izvješća je zaustavljeno jer se ne slažemo s nekim njegovim dijelovima i s načinom na koji se vodi proces - rekao je Nebenzja, ne otkrivajući sporne točke.

Anonimni diplomatski izvor rekao je da Rusija zamjera stručnjacima što su u svom dokumentu naveli da je Sjeverna Koreja u 2018. premašila naftnu kvotu utvrđenu rezolucijom o sankcijama donesenom 2017.

Sjedinjene Države su u srpnju uzalud tražile da se prekine svaki izvoz nafte Sjevernoj Koreji ističući da je Pjongjang uvezao veću količinu nafte od dopuštene zahvaljujući ilegalnom pretakanju na otvorenome moru, što su potkrijepile satelitskim snimkama i stručnom procjenom nosivosti brodova uhvaćenih u prekršaju.

- Više naših primjedaba iznesenih na sjednici Odbora za sankcije (zaduženog za Sjevernu Koreju) nije uzeto u obzir. Zato se objavljivanje izvješća zaustavlja - rekao je Vasilij Nebenzja.

- Želimo dakako biti sigurni da su te primjedbe bitne i stvarne i da nisu zlouporaba - istaknula je Karen Pierce, veleposlanica Velike Britanije koja u kolovozu predsjeda Vijećem sigurnosti.

- Moramo objaviti ovo izvješće, ono se mora podnijeti članovima UN-a. Vijeće sigurnosti je veoma zauzeto u primjeni sankcija Sjevernoj Koreji i objava i provedba izvješća je sljedeća faza u primjeni sankcija - istaknula je.

- Zajedno s drugim izaslanstvima izrazili smo zabrinutost zbog toga što je Odbor za sjevernokorejske sankcije redovito u medijima iznosio povjerljive informacije - rekao je još Nebenzja. "Zatražili smo istragu o tome, ali neki članovi Vijeća to ne žele pa ćemo to rješavati pojedinačno".

Novi neformalni razgovori članova Vijeća sigurnosti predviđeni su ovih dana ne bi li se pronašlo rješenje za ovu situaciju. U petak navečer predsjedanje Vijećem u rujnu preuzimaju Sjedinjene Države.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message