Obavijesti

News

Komentari 43

Tko su ruski kozmonauti koji bi zbog podrške Ukrajini mogli u Sibir: 'Bio je višak žute tkanine'

Tko su ruski kozmonauti koji bi zbog podrške Ukrajini mogli u Sibir: 'Bio je višak žute tkanine'

Space.com ponudio je još jednu teoriju o tome zašto su ruski kozmonauti nosili odjela plavo-žute boje. Boje su bliske onima na Moskovskom državnom tehničkom sveučilištu Bauman, koje je trojac pohađao

Tri ruska kozmonauta riskirala su bijes Vladimira Putina dolaskom na Međunarodnu svemirsku postaju noseći odijela plavo-žutu boje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ima dovoljno ulja

Pokretanje videa ...

Iako to trojac nije javno rekao, to bi mogao biti pokazivanje potpore teškoj situaciji Ukrajine. 

Ruska invazija na tu zemlju započela je 24. veljače.

Kozmonauti o kojima broji javnost su zapovjednik Oleg Artemjev te Denis Matvejev i Sergej Korsakov. Kapsulom Sojuz pristali su na orbitalnu platformu tri sata nakon polijetanja iz Kazahstana. Njihov dolazak bio je pod povećalom zbog zategnutih odnosa SAD-a i Rusije zbog invazije na Ukrajinu, a zbog plavo-žutih odjela sve je podignuto za nekoliko "oktava".

'Zamislite 14 tisuća leševa na moskovskom stadionu...'
'Zamislite 14 tisuća leševa na moskovskom stadionu...'

Ruski državni aparat je neumoljiv

Svaki pokušaj suprotstavljanja Putinu ili neslaganja s invazijom na Ukrajinu dovodi do mogućnosti ozbiljnih posljedica u Rusiji. Putin je razbio sve proturatni skupove, a demonstranti su pritvoreni od strane policijskih snaga.

Mediji se strogo cenzuriraju kako bi se spriječile negativne vijesti o invaziji na Ukrajinu, a prosvjednici se mogu suočiti s 15 godina zatvora. Sve kontrolira državni aparat. 

Marina Ovsjanikova, urednica na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal, prije nekoliko se dana usred probila u studio iz kojeg se emitirao večernji dnevnik i s transparentom stala iza voditeljice. 

Kako se vidjelo na snimci koja se počela širiti društvenim mrežama, na transparentu je pisalo: Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi! Lažu vas!

Ovsjanikova je ekspresno privedena i odvedena u policijsku postaju. Završila na sudu gdje je rekla da se ne osjeća krivom. Po brzom postupku je na sudu u Moskvi osuđena na novčanu kaznu. Prijetilo joj je i deset dana zatvora, ali je na kraju platila 260 eura. Veliko je pitanje hoće li tako proći i ruski kozmonauti...

Ruski kozmonauti stigli na ISS u bojama ukrajinske zastave: Ma imali smo viška žute tkanine...
Ruski kozmonauti stigli na ISS u bojama ukrajinske zastave: Ma imali smo viška žute tkanine...

Tko su ruski kozmonauti?

Iskusni Artemjev (51), kozmonaut je Ruske Federalne svemirske agencije i rođen u Latviji kada je ista bila dio Sovjetskog Saveza.

Matvejev (38) je iz Sankt Peterburga i bio je u Centaru za obuku kozmonauta Jurija Gagarina u Moskvi, dok je Korsakov (37) iz Kirgizije, a odabrala ga je ruska svemirska agencija Roscosmos 2012. godine.

Trojicu kozmonauta srdačno su na Međunarodnoj svemirskoj postaji dočekala četvorica Amerikanaca, dvojica Rusa i kolega iz njemačke.

Crew members attend a news conference ahead of the expedition to the International Space Station at the Baikonur Cosmodrome

Artemjev, zapovjednik Sojuza, navodno je upitan o bojama tijekom webcasta ruske savezne svemirske agencije Roscosmos i rekao je da je u skladištu "višak žute tkanine" pa su je odlučili iskoristiti.

Space.com ponudio je još jednu teoriju o tome zašto su ruski kozmonauti nosili odjela plavo-žute boje. Više ljudi je na Twitteru istaknulo da su boje bliske onima na Moskovskom državnom tehničkom sveučilištu Bauman, koje su pohađali Artemjev, Matvejev i Korsakov.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<