News

Komentari 202

Biden i Zelenskij razgovarali: 'Ukrajina može računati na SAD'

Biden i Zelenskij razgovarali: 'Ukrajina može računati na SAD'

S obzirom na da je Rusija na granici s Ukrajinom nagomilala oko 130.000 vojnika i hrpu vojne opreme i oružja, Moskva bi, kaže britanski ministar Wallace, ofenzivu mogla pokrenuti u bilo kojem trenutku

NAJNOVIJE INFORMACIJE

22.55

Zelenskij pozvao Bidena da posjeti Ukrajinu 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da brzo posjeti Ukrajinu u telefonskom razgovoru održanom  unedjelju, objavio je njegov ured u Kijevu.

Napetosti rastu tjednima te Washington upozorava da se boji "iminentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice.

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. 

"Uvjeren sam da će vaš dolazak u Kijev idućih dana, koji su ključni za stabiliziranje situacije, biti snažan signal i pridonijeti deeskalaciji", rekao je Zelenskij Bidenu, prema priopćenju iz ureda ukrajinskog predsjednika.

"Očekujemo da će to pomoći spriječiti širenje panike", citira Ured.

Zelenskij je ranije izrazio nezadovoljstvo zbog stalnih procjena o ratu i rekao da su takva upozorenja imala negativan učinak na ekonomiju i na nacionalnu valutu.

Bijela kuća nije htjela komentirati pozivnicu.

Američka mreža CNN citirala je neimenovanog ukrajinskog dužnosnika koji je rekao je izostao Bidenov pozitivan odgovor na tu zamisao. 

Zelenskij je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovoj podršci i rekao da Ukrajina razumije prijetnje kojima je izložena i da je spremna za svaki scenarij.

22.11 

Ukrajina traži sastanak Rusije i OESS-a zbog gomilanja vojske na granici

Ukrajina je u nedjelju zatražila da unutar 48 sati želi s Rusijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) razgovarati o gomilanju ruskih vojnih snaga u blizini svojih granica i na Krimu.

Već tjednima raste napetost zbog gomilanja ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom. SAD upozorava da bi se napad mogao dogoditi svakog trena dok Rusija negira da ima takve planove i optužuje Zapad za potpirivanje histerije.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija nije odgovorila na zahtjev koji joj je Ukrajina uputila u petak, a u kojem, pozivajući se na dio sporazuma o sigurnosti iz tzv. Bečkog dokumenta, traži od Rusije da objasni provođenje aktualnih vojnih aktivnosti.

“Zbog toga sada poduzimamo sljedeći korak i zahtijevamo sastanak s Rusijom i svim uključenim državama u roku od 48 sati kako bismo razgovarali o jačanju i pregrupiranju ruskih vojnih snaga duž naše granice i na privremeno okupiranom Krimu”, napisao je Kuleba na Twitteru.

“Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti sigurnosti na prostoru OESS-a, onda mora ispuniti svoju obavezu o vojnoj transparentnosti kako bi smanjila napetosti i povećala sigurnost za svih”, dodao je također Kuleba u svojoj objavi.

Rusija kritizira pozive na povlačenje promatrača OESS-a

Američki promatrači iz misije OESS-a u nedjelju su automobilima napustili istočni grad Donjeck koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Reuters. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je pozive da promatrači OESS-a napuste Ukrajinu.

"Ta odluka nas zabrinjava", rekla je glasnogovornica Marija Zaharova u Moskvi u nedjelju navečer. "Misiju se svjesno uvlači u vojnu psihozu koju potiče Washington i koristi se njome kao sredstvom moguće provokacije", rekla je Zaharova, kako je prenosi njemačka agencija dpa.

OESS je u misiji u Ukrajini koja uključuje i civilni nadzor u separatističkim republikama Donjecku i Luhansku gdje traje rat od 2014. godine u kojem je živote izgubilo više od 14 tisuća ljudi.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je kazao kako je u misiji OESS-a i 14 hrvatskih državljana. 

OESS je objavio izjavio u kojoj kaže da su neke "države sudionice" rekle svojim građanima da napuste Ukrajinu, no dodaje da misija nastavlja rad. 

Do sada je 21 pripadnik OESS-a napustio Donjeck, a još više od 30 to planira učiniti, rekao je diplomatski izvor.

Drugi izvor, na koji se također poziva Reuters, govori da je 160 pripadnika OESS-a napustilo Ukrajinu, među njima Nizozemci, Danci, Kanađani, Slovaci, Albanci.

Te brojke Reuters nije mogao potvrditi iz drugih izvora.

Rusija i OESS imali su nesuglasica u prošlosti u istočnoj Ukrajini.

Moskva je tako u rujnu odbila drugoj misiji OESS-a da nadzire granicu između područja pod kontrolom pobunjenika i Rusije. Proruski separatisti blokirali su promatrače u njihovu hotelu u Donjecku cijeli tjedan u listopadu.

20.46

Biden poručio ukrajinskom predsjedniku: Možete računati na podršku SAD-a 

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekao da Ukrajina može sigurno računati na podršku SAD-a u očuvanju njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Biden je rekao Zelenskom da će Sjedinjene Države i njihovi partneri i saveznici promptno odgovoriti na bilo kakvu agresiju Rusije prema Ukrajini, navodi Bijela kuća u svom priopćenju.

"Dvojica predsjednika suglasila se da je važno nastaviti diplomaciju i uvjeravanja kao odgovor na rusko vojno jačanje uz granice Ukrajine", objavio je Washington u priopćenju nakon razgovora.

Telefonski razgovor američkog i ukrajinskog predsjednika uslijedio je dan nakon što su, također telefonski, razgovarali Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Riječ je o nastavku intenzivnih diplomatskih nastojanja da se spriječi sukob u istočnoj Europi. 

Washington danima upozorava da se boji "iminentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, a Rusija je počela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet čelnici Zapada  smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća.

20.21 

Američki dužnosnici: 'Ne možemo potvrditi da će Rusija u srijedu napasti Ukrajinu' 

Visoki američki dužnosnici rekli su u nedjelju da ne mogu potvrditi podatak američke obavještajne službe da Rusija planira u srijedu napasti Ukrajinu, ali se mogu truditi da spriječe "iznenadni" napad tako što će podijeliti sve što znaju o ruskim planovima.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ponovio je da ruska invazija može početi bilo koji dan, a predsjednik Joe Biden rekao je da će podržati Ukrajinu nakon svake invazije i da će braniti teritorij NATO-a.

"Ne može savršeno predvidjeti koji dan, ali već neko vrijeme govorimo da invazija može početi - velika vojna akcija Rusije na Ukrajinu mogla bi početi od sada svaki dan. To znači i sljedeći tjedan prije završetka Olimpijskih igara", odgovorio je Sullivan za CNN na pitanje može li potvrditi da je srijeda dan napada.

"Branit ćemo svaki pedalj NATO-ova teritorija, svaki pedalj teritorija prema Članku 5 (Sjevernoatlantskog ugovora) i mislim a će Rusija potpuno razumjeti tu poruku", rekao je Sullivan u zasebnom intervjuu za CBS.

Ukrajina nije članica saveza NATO i stoga ne potpada pod Članak 5.

I glasnogovornik Pentagona John Kirby odbio je u nedjelju potvrditi obavještajni podatak da Rusija planira napad u srijedu.

"Ne mogu potvrditi ta izvješća", rekao je Kirby za "Fox News Sunday" te je i on ustvrdio da ruska vojna akcija može početi bilo koji dan. 

"Ponavljam, takve procjene dolaze iz raznih izvora. Ne samo iz obavještajnih, već i onih koje vidimo na terenu", rekao je Kirby.

Komentari su dani u vrijeme snažne diplomatske ofenzive i pokušaja da se razriješi kriza između Zapada i Rusije. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u subotu, a u nedjelju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim,

I Sullivan i Kirby ponovno su pozvali Amerikance da napuste Ukrajinu.

Washington danima upozorava da se boji "iminentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, a Rusija je počela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet zapadnjaci smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapadnjaci opisuju kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća.

19.40 

Litva Ukrajini poslala streljivo i raketne sustave 

Ukrajina je u nedjelju zrakoplovom iz Litve primila pošiljku streljiva i protuzračnih raketnih sustava Stinger, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

anije u nedjelju dva druga zrakoplova dopremila su oko 180 tona streljiva iz Sjedinjenih Država, priopćio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je objavio na Twitteru da je Ukrajina do sada dobila gotovo 1500 tona streljiva.

Ukrajinski vojni dužnosnici objavili su da je Ukrajina uz pomoć svojih saveznika znatno ojačala svoje oružane snage.

To se konkretno odnosi na američke i britanske protutenkovske sustave te dronove koje joj je isporučila Turska.

SAD i saveznici navode da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u svakom trenutku, no Rusija, unatoč tome što je rasporedila više od sto tisuća svojih vojnika blizu granice s Ukrajinom, negira da ima takve planove.

16.53 

Biden i Zelenskij razgovarat će o situaciji u Ukrajini 

Američki predsjednik Joe Biden i Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik, danas će razgovarati o situaciji u Ukrajini. Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika poručio kako će čelnici razgovarati o sigurnosnoj situaciji i tekućim naporima za diplomatsku deeskalaciju. 

Podsjetimo, Biden je jučer razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

14.55

Britanski ministar obrane prekinuo godišnji odmor 

Britanski ministar obrane Ben Wallace objavio je da će prekinuti svoj godišnji odmor kojeg je proveo u Europi zbog rastućih tenzija i moguće eskalacije krize u Ukrajini.

- Obzirom na pogoršanje situacije, ministar je odlučio skratiti planirani dugi vikend s obitelji - rekao je za Guardian viši dužnosnik britanskog Ministarstva obrane.

- Vratio sam se iz Moskve rano u subotu. Obzirom da smo zabrinuti zbog sve gore situacije u Ukrajini, otkazao sam planirani dugi vikend s obitelj i vraćam se - napisao je Wallace na Twitteru.

14.00

Ruski veleposlanik: Boli nas briga za američke sankcije 

Moskva ne mari za opasnost od zapadnjačkih sankcija u slučaju invazije na Ukrajinu, otvoreno je rekao ruski veleposlanik u Švedskoj.

- Oprostite mi na izrazu, ali boli nas briga za sve njihove sankcije - rekao je Viktor Tatarintsev za list Aftonbladet u intervjuu objavljenom u subotu navečer na internetskim stranicama švedskog tabloida. 

Zapadnjaci i Sjedinjene Države strahuju da će Rusija napasti susjednu Ukrajinu i u tome slučaju prijete Moskvi “snažnim ekonomskim sankcijama”.

- Dosad su nam već nametnuli toliko sankcija, a one su, na određen način imale pozitivan učinak na naše gospodarstvo i poljoprivredu - istaknuo je Tatarintsev na odličnom švedskom. Radi se o iskusnome rusom diplomatu koji je u Švedskoj već obnašao nekoliko funkcija.

- Samo smo postali još samodostatniji i uspjeli smo povećati izvoz. Primjerice, nemamo talijanske ili švicarske sireve, ali smo naučili kako napraviti jednako dobre ruske sireve po talijanskim ili švicarskim recepturama - pojasnio je.

- Nove sankcije nisu pozitivne, ali nisu ni tako loše kako ih Zapad predstavlja - dodao je.

Tatarintsev smatra da zapadne zemlje ne shvaćaju ruski mentalitet, pa je objasnio: "Što više Zapad vrši pritisak na Rusiju, to će ruski odgovor biti jači".

Washington kaže da se boji "iminentne" invazije te ukazuje na to da je Moskva razmjestila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice te je upravo započela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

No Tatarintsev je u intervjuu pokušao uvjeriti novinare u suprotno - da Rusija pokušava izbjeći rat. "Ovo je najiskrenija želja naših političara. Posljednja stvar koju ljudi u Rusiji žele je rat."

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, deeskalaciju situacije uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet zapadnjaci smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapadnjaci opisuju kao jednu od najopasnijih od kraja hladnoga rata prije tri desetljeća.

12.25

Australski premijer: 'Situacija se pogoršava, dosegla je vrlo opasan stadij'

Australija je započela s evakuacijom veleposlanstva u Kijevu. Australski premijer Scott Morrison je rekao da su okolnosti oko Ukrajine dosegle vrlo opasan stadij, javlja CNN, a prozvao je i Kinu daje "zastrašujuće tiha" unatoč činjenici da Rusi gomilaju vojne snage na granici s Ukrajinom.

- Situacija se pogoršava, dosegla je vrlo opasan stadij. Jednostrani i autokratski potezi Rusije su prijeteći, žele prisiliti Ukrajinu na nešto što je potpuno neprihvatljivo - rekao je Morrison

12.20 

Amerikanci zaposleni u OESS-u napuštaju Donjeck

Američki državljani zaposleni u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), najvećoj svjetskoj organizaciji za regionalnu sigurnost, napuštaju Donjeck, grad koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika, javlja Reuters.

OESS provodi civilni nadzor nad svime što se događa u samoproglašenim republikama proruskih separatista, u kojima je u ratnim sukobima od 2014. ubijeno 14 tisuća ljudi, javlja Reuters.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Bidenu rekao da Washington nije uzeo glavne ruske zahtjeve u obzir i da nije primio nikakav „sadržajan odgovor“ na ruske sigurnosne zahtjeve. Washington je naredio povlačenje većine diplomata iz Ukrajine zbog prijetnje invazije. 

12.13

Američki dužnosnik: Ruski napad na Ukrajinu osakatio bi rusku ekonomiju

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta Derek Chollet pojasnio je za BBC-jevu emisiju Sunday Times što je američki predsjednik Joe Biden mislio kada je rekao da će Rusija pretrpjeti brze i teške posljedice u slučaju njezine invazije na ukrajinu.

Američki odgovor, kaže, bio bi u dva glavna smjera. Prvim bi uveli značajne sankcije koje bi, kako je rekao, osakatile rusku ekonomiju, a drugim bi se ojačale NATO-ve snage na istočnim granicama saveza i uvela diplomacijska izolacija koja bi značila vojno-strateški korak unazad za Rusiju.

- Neovisno o načinu na koji bi se mogla dogoditi (zračni napadi, upad kopnene vojske...), bude li onakva kakve se pribojavamo, posljedice za Ukrajinu bit će jako opasne - rekao je Chollet.

Moskva je ponovila da ne planira invaziju i da samo odgovara na agresivno ponašanje NATO saveza.

12.10

'Otvorena je opcija za okončanje sukoba, ali je rizik dovoljno visok da opravda povlačenje ljudi'

Sjedinjene Američke Države danas su poručile da je diplomatski put rješenja za krizu u Ukrajini i dalje otvoren, ali da je rizik i opasnost od ruske vojne akcije dovoljno visok da opravda odluku o povlačenju američkih diplomata iz Kijeva. 

- Diplomatski put je i dalje otvoren. Način da Moskva pokaže da želi ići tim putem je jednostavan. Treba deeskalirati situaciju umjesto da podiže tenzije - rekao je američki državni tajnik Antony Blinken nakon upozorenja Washingtona da bi ruska vojska mogla u bilo kojem trenutku napasti susjednu državu. 

Blinken je rekao da bi ruska vojska, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, mogla izvršiti invaziju svakog trenutka. 

12.05

Grlić Radman: U Ukrajini je 114 Hrvata, nema razloga za zatvaranje veleposlanstva 

U Ukrajini se nalazi 114 hrvatskih državljana, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman, dodavši kako zasad nema razloga za zatvaranje hrvatskog veleposlanstva u Kijevu. 

„U Kijevu je 50, na zapadu 25, na istoku 25 hrvatskih državljana. Imamo također u OESS-ovoj misiji naših 14 državljana, znači 114 je siguran broj s kojim raspolažemo“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare u Splitu.

Iako je naglasio da ne može dati sigurnu informaciju o tome, Grlić Radman vjeruje da „još nitko nije napustio Ukrajinu u većem broju“.  

Hrvatski državljani su pozvani da se jave veleposlanstvu te im je savjetovano da privremeno napuste Ukrajinu. 

Što se tiče samog veleposlanstva, ministar je rekao da se još ne vide razlozi da se ono zatvara. 

„Situacija je nepredvidljiva, ali se u svakom slučaju ulažu veliki napori u dijalog jer su svima u interesu deeskalacija, mir i pronalaženje rješenja koje ne bi narušavalo stabilnost i sigurnost“, rekao je ministar i dodao kako sukob „ne bi nikome koristio“. 

Zapadne države povlače svoje veleposlanike iz Ukrajine te savjetuju svojim građanima da napuste zemlju zbog, kako kažu, velike mogućnosti ruske invazije. 

U isto vrijeme ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij naglasio je kako upozorenja o napadu samo izazivaju paniku. 

"Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. I sve te informacije samo izazivaju paniku i ne pomažu", rekao je Zelenskij u subotu.

Previše je objava koje "najavljuju duboki, totalni rat Rusije", rekao je.

"Ako imate neku dodatnu informaciju o invaziji koja je sigurna 100 posto, podijelite je s nama".

12.01 

Saudijska Arabija svojim državljanima apelirala da hitno napuste Ukrajinu

Saudijska Arabija apelirala je svojim državljanima u Ukrajini da hitno napuste Ukrajinu zbog moućeg napada. Poručili su i da do daljnjeg odgode sva putovanja u Ukrajinu.

11.58

Britanski ministar obrane: Rusija će vrlo vjerojatno napasti u bilo kojem trenutku

Britanski ministar obrane Ben Wallace za Sunday Times je upozorio da će Rusija vrlo vjerojatno napasti Ukrajinu unatoč diplomatskim naporima da do rata ne dođe.

S obzirom na da je Rusija na granici s Ukrajinom nagomilala oko 130.000 vojnika i hrpu vojne opreme i oružja, Moskva bi, kaže Wallace, ofenzivu mogla pokrenuti u bilo kojem trenutku.

Wallace je dodao da 'u zraku miriše na München', misleći na događaj iz 1938. koji je Hitleru omogućio pripajanje Austrije, no rat se svejedno odvio.

- Možda će Putin povući svoje tenkove i svi možemo mirno otići kući, ali kod nekih na Zapadu u zraku miriše na München - rekao je Wallace.

- Zabrinjavajuće je da Rusija nastavlja gomilanje vojske unatoč diplomatskim razgovorima na najvišoj razini. To znači da je možda Kremlj odlučio napasti Ukrajinu po svaku cijenu - rekao je britanski ministar obrane.

Najčitaniji članci