Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sabo saznao da mora u zatvor: "Bože sveti, pa je li to istina?"

Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda i pravomoćno Sabi odredio osam mjeseci zatvora zbog podmićivanja dvaju vijećnika u Vukovaru

Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
163 komentara

Bože sveti, je li to istina, reagirao je Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačelnik, na vijest koju smo mu dojavili, a po kojoj je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda i pravomoćno mu odredio osam mjeseci zatvora te još toliko na uvjetnoj kazni zbog podmićivanja dvaju vijećnika vukovarskog Gradskog vijeća, Radivoja Đurića i Marije Budimir.

- Neću stati na ovome, definitivno ću pravdu tražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Vjerovao sam u hrvatsko pravosuđe i baš zato sam očekivao potpuno drukčiji pravomoćni ishod ovoga suđenja - komentirao je vidno iznenađeni i uzrujani Željko Sabo.

Prema nepravomoćnoj presudu Županijskog suda u Osijeku iz rujna prošle godine, Sabo je trebao odležati u zatvoru godinu i četiri mjeseca. Međutim, Vrhovni sud je 16 mjeseci bezuvjetnih iza rešetaka preinačio tako što je odredio da Sabo polovicu te kazne provede na slobodi "pod prismotrom" i to zbog svoje dobi.

- Izrečena kazna sadrži dostatnu društvenu osudu te će jačati povjerenje građana u pravni poredak. Imajući na umu da se radi o osobi zrele životne dobi, ocjena je da i bez izvršenja cijele kazne neće ubuduće činiti kaznena djela - kaže se u presudi Vrhovnog suda.

Sabu se teretilo da je Mariji Budimir ponudio mjesto u Nadzornom odboru Borova uz mjesečnu novčanu naknadu od 2.000 kuna i mjesto predsjednice vukovarske komisije za europske integracije, dok je Đuriću nudio promaknuće supruge na mjesto glavne sestre u Općoj bolnici Vukovar, a zauzvrat očekujući njihov prelazak u SDP.

Na taj bi način osigurao 13 “glasova” potrebnih za konstituiranje Gradskoga vijeća Vukovara u kojem je temeljem izbornih rezultata trebalo sjesti 12 vijećnika koalicije HDZ i HSP Ante Starčević, devet SDP-ovaca i tri SDSS-ovca. Slučaj je “procurio” u javnost krajem prošle godine nakon što je Budimir prezentirala tajnu audiosnimku u kojoj joj Sabo spominje iznose od 10, 20 i 50 tisuća kuna.

- Nikada neću priznati ono što nisam učinio. Vjerujte, razmišljao sam o Anti Gotovini - bio je Sabin komentar nakon nepravomoćne presude u Osijeku.

Možda vas zanima i ovo:
Message