Obavijesti

News

Komentari 126

Grubišić je govorio u megafon, Bebić: Ne uvodite mi novitete!

Grubišić je govorio u megafon, Bebić: Ne uvodite mi novitete!
12

Sabor je na izvanrednoj sjednici potvrdio nove ministre i potpredsjednike Vlade koje je predložila premijerka Kosor. Novi ministri prisegnuli su pred zastupnicima

VIDEO

Sabor je većinom glasova na izvanrednoj sjednici potvrdio nove ministre i potpredsjednike Vlade koje je predložila premijerka Kosor. O svakom od njih glasovalo se pojedinačno. Ivana Šukera tako je u Ministarstvu financija zamijenila Martina Dalić, umjesto Branka Vukelića na čelno mjesto MORH-a došao je Davor Božinović, a u fotelju Marine Matulović Dropulić zasjeo je Branko Bačić kao novi ministar zaštite okoliša i graditeljstva, a Jasen Mesić potvrđen je za ministra kulture, gdje će naslijediti Božu Biškupića. Novo lice u Vladi je i Domagoj Milošević, predsjednik Uprave Pastor grupe i član Hrvatske udruge poslodavaca, koji je imenovan na mjesto potpredsjednika za investicije. Potpredsjednik Vlade postao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a potpredsjednik za gospodarstvo Petar Čobanković. Novi ministri i potpredsjednici Vlade, nakon imenovanja prisegnuli su pred zastupnicima i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Kosor: Rekonstrukcijom ništa ne počinje, ni ne završava

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako su novi ministri dodatna snaga da bi se uspješno obavile zadaće koje nas čekaju sljedeće godine. Naglasila je da su dvije zadaće prioritetne - a to su ulazak Hrvatske u EU i izlazak iz krize. 

- Izborna godina ne smije biti izgubljena ni jedne sekunde ni minute. Vlada će raditi 24 sata dnevno, pozivam vas sve da se primimo posla. Izborna godina ne smije biti godina nerada, političkih prepucavanja i godina u kojoj ćemo gubi snagu već godina u kojoj ćemo oko strateških pitanja pokazati zajedništvo i snagu - rekla je Kosor.

Najavila je da će sljedeće godine raditi na investicijama vrijednim 14 milijardi eura i da će se još žešće boriti protiv nezaposlenosti. Na kraju je poručila:

- Ako prihvatite ove promjene ništa ne počinje, a ništa se ne završava!

HDZ-ovci se odrekli putnih troškova

Kosor je pozvala oporbu da se pridruže Vladi i podrže gospodarski oporavak, završetak pregovora s EU te borbu protiv korupcije. S obzirom da se u javnosti već nagađa koliko će stajati izvanredna sjednica Sabora, Kosor je najavila da su se HDZ-ovci na klubu dogovorili da neće naplatiti troškove putovanja odnosno dolaska na sjednicu. To je nasmijalo SDP-ovce.

Milanović: Volim kad me na Božić podsjete oni koji ga slave od '90

Zoran Milanović (SDP) pozvao je zastupnike da uzmu putne troškove jer im oni pripadaju prema zakonu. Kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade ustvrdio je:

- Ovo je pokušaj djelomične rekonstrukcije HDZ-a. Možda ovo jest svježa krv, no za svježu krv treba srce da pumpa tu krv, ali i mozak - rekao je Milanović.

Nakon govora je čestitao Novu godinu, nakon čega je dobio ovacije i prigovore što nije čestitao Božić. Vratio se na govornicu i poručio:

- Volim kad me na to podsjete oni koji su Božić počeli slaviti 1990. godine. Hvala, čestit Božić!

Kajin: Premijerka treba podnijeti ostavku

Damir Kajin (IDS) smatra da je ova rekonstrukcija bacanje prašine u oči, a složio se s Milanovićem da je rekonstrukcija spašavanje HDZ-a.

- Nakon što je HDZ zamrznuo zemlju, sada bi nas na minus sedam i osvježio. To sada nema smisla. Premijerka Kosor bi sada trebala podnijeti ostavku, raspisati izbore i priznati da Vlada nije uspjela - izjavio je.

Kajin se u izlaganju dotaknuo i Ive Sanadera. Upitao je HDZ-ovce bi li ijedna vlada na kugli zemaljskoj preživjela da joj uhite premijera, kojeg je, kaže, Andrija Hebrang nazvao kleptomanom. Dotaknuo se i Sanaderovih 300 slika.

- Da se to stavi u neku galeriju to bi bila najposjećenija izložba u Hrvatskoj - kazao je.

Burić: HDZ je ukleti brod koji nikad neće stići u luku

Dinko Burić (HDSSB) ponovno je u sabornici podigao temperaturu. Prisjetio se premijerkine krumpir salate te ustvrdio:

- Od te salate mnogima je pozlilo i osjećaju se mučno. Poznata je sudbina restorana koji zatruju one koji kušaju hranu i specijalitete iz njihove kuhinje. Oni se obično zapečate i zatvore - slikovito se izrazio Burić. Smatra da Hrvatskoj ne može pomoći rekonstrukcija Vlade, već jedino njezino mirno demontiranje. Ustvrdio je da HDZ-u treba duhovna obnova.

- Nadati se da će bilo kakva rekonstrukcija Vlade izvući zemlju iz krize isto je kao vjerovati da će manikiranje i lakiranje noktiju na paraliziranoj šaci vratiti izgubljenu funkciju invalidnoj ruci - rekao je Burić. Nastavio je u istom tonu.

- Teret nasljeđa Sanaderove Vlade toliki je da se u narodu već priča zanimljiva priča kako je u Zagrebu uvedena nova izvanredna gradska linija. Ista vozi na relaciji Trg žrtava fašizma, od središnjice HDZ-a do Banskih dvora. Odatle se ide do Sabora, a tamo se nakon kraćeg zadržavanja u klubu zastupnika HDZ-a birani putnici upućuju ravno do krajnjeg odredišta, do Remetinca. Tamo je zadržavanje znatno duže, ali nije bitno jer je prijevoz osiguran samo u jednom smjeru i zasada nije u planu prodaja povratnih karata - izjavio je.

Usporedio je HDZ i s brodom, koji se iz godine u godinu popravlja. Ustvrdio je da je HDZ prije 20 godina bio poput ruske krstarice Aurore, dok danas izgleda poput legendarnog ukletog Holandeza koji je osuđen da nikada ne dođe u matičnu luku.

Replicirali su mu HDZ-ovci, a najoštriji je bio Vladimir Šeks.

- Nekim pojedincima i strankama ne bi bio dovoljan kirurški zahvat. To je više u zoni psihoterapije, psihijatrije i zoni depresivne manije, u zoni shizofrenije i umjetničkog dara za besprimjerno laganje. Čestitam zastupniku Buriću da je ispravno postavio dijagnozu sebe i vlastite stranke - rekao je Šeks. HDSSB-ovac mu nije ostao dužan ističući da Šeks vjerojatno govori iz vlastitog iskustva kada je u pitanju psihijatrija i psihoterapija.

Bebić: Bez noviteta u sabornici

Obraćanje zastupnicima na megafon, nakratko je u sabornici prakcicirao Boro Grubišić (HDSSB). Na ovaj potez odlučio se jer su mu tijekom izlaganja zastupnici vladajuće većine u nekoliko navrata isključivali mikrofon. Ni obraćanje megafonom nije prošlo glatko, jer ga nije mogao uplaliti. To je nasmijalo zastupnike, ali i samog Grubišića.
- Nemojte uvoditi novitete u Saboru. Dajte, molim vas uključite se i nastavite raspravu. Bez dodatnih instrumenata, molim vas - apelirao je predsjedavajući Luka Bebić na HDSSB-ovca koji ga je poslušao.

Smijenjeni ministri: Naša smjena nema veze sa Sanaderom

Smijenjeni Marina Matulović Dropulić, Branko Vukelić i Božo Biškupić složili su se su da iz svojih ministarstava odlaze zadovoljni i mirni jer su radili po zakonu. Tvrde da njihov odlazak nema veze s pritvorenim Ivom Sanaderom. Dropulić je ustvrdila da posljednjih sedam godina svoj posao radila pošteno i stručno te u skladu sa zakonom. Smatra kako svemu dođe kraj, pa tako i njenom poslu, i da je vrijeme za nove mlade ljude. S Ivanom Šukerom popili su kavu u saboru.

Biškupić je na čelu Ministarstva kulture također proveo sedam godina, no on je prije šest mjeseci sam tražio da ga razriješe. Priznao je ipak da će mu nedostajati ljudi s kojima je surađivao. Rekao je da njegova smjena nema nikakve veze s njegovim prijateljem Sanaderom te da se veseli saborskim klupama jer to još nije radio.

I Vukelić tvrdi da je svoj posao radio odgovorno te da mu je on uvijek bio na prvom mjestu. Zadovoljan je, kaže, što odlazi na drugu odgovornu funkciju zastupnika u Saboru.

Vratili bivše ministre u Sabor

Iako to nije praksa, vladajuća većina na izvanrednoj sjednici Sabora Ivana Šukera, Marinu Matulović Dropulić, Branka Vukelića i Božu Biškupića vratila je u saborske klupe. 

Potpredsjednik Mandatno imunitetnog povjerenstva Arsen Bauk preložio je da se taj posao obavi na idućoj sjednici. Podsjetio je na slučaj Dinka Burića (HDSSB), koji u klupama mijenja Branimira Glavaša, a kojemu nisu dopustili da prisegne na izvanrednoj sjednici. 

Predsjedavajući Luka Bebić kako bi sve bilo po zakonu, točku imenovanja i razriješenja uvrstio je na dnevni red sjednice. 

Ivanka Roksanić napustila je saborsku klupu kao zamijena Ivana Šukera, ali je manevrom HDZ-a pošteđena i vraćena u Sabor. Roksandić, koja je svojoj ulogom HDZ-ovog braniča, očito zadužila stranku dolazi na mjesto Stjepana Kundića, koji je izabran u Šukerovoj izbornoj jedinici, a u Saboru je mijenjao ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Naime, Kundić je dao ostavku na svoju funkciju. 

Od saborske fotelje oprostila se Božica Šolić, koja je u Sabor došla na mjesto Marine Matulović Dropulić, Anđelko Mihalić koji je bio zamjena Bože Biškupića, ali i Nedjeljko Stikić koji je čuvao mjesto Branku Vukeliću. S obzirom da je Branko Bačić iz saborske klupe preselio u Vladu na ministarsku funkciju, u njegovu fotelju u Velikoj vijećnici zasjest će Borislav Matković. 

Zastupnici koji odlaze ipak ne ostaju bez prava. Ako se ne mogu vratiti na svoje bivše radno mjeto, imat će pravo šest mjeseci primati punu, a ostalih šest mjeseci pola zastupničke plaće. 

Ako pak imaju uvjete kao opcija im ostaje i odlazak u povlaštenu saborsku mirovinu, nakon što su u klupama proveli dvije godine i jedan dan. 

Naime, na ovaj saziv Sabora ne odnosi se novi zakon prema kojem zastupnici da bi ostvarili pravo na mirovinu moraju odraditi cijeli mandat. To pravilo vrijedit će tek za idući saziv Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati