Obavijesti

News

Komentari 61

Maras: Nije se ništa delalo od 2008.; Kosor: Delalo se itekako

Maras: Nije se ništa delalo od 2008.; Kosor: Delalo se itekako
11

Ministar Gordan Maras kazao je kako smo tri godine zaredom dočekali recesiju i da se ništa nije radilo. Svojom opaskom naljutio je HDZ-ovce koji su mu replicirali

VIDEO

Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje u srijedu raspravom o izmjenama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva kojima se, u skladu sa zakonodavstvom EU, želi potaknuti jačanje hrvatskog poduzetništva kroz povlačenje novih investicija.

Đuro Popijač kazao je da ministar Gordan Maras ima potrebu osnovati svoju agenciju jer prvi potpredsjenik Vlade Čačić širi svoj utjecaj na sve što se kreče, leti i pliva u hrvatskom prostoru. Dodao je da izmjene i dopune zakona niti štete niti koriste i naglasio je da nova Vlada postavlja samo nove administrativne barijere i birkoratska opterećenja. Na kraju je zaključio kako klub zastupnika HDZ-a neće podržati prijedlog Vlade.

Ministar Maras Popijača je upitao kako to nova Vlada opterećuje gospodarstvo ako je u novom proračunu stvorila 3 milijuna kuna rasterećenja.

- Nažalost, od 2008. ništa se nije delalo, dočekali smo tri godine recesije zaredom - rekao je ministar te dodao kako je za projekt Poduzetnički impuls u dva tjedna stiglo više stotina prijava i da će prijava biti desetak puta više nego su uspjeli osigurati sredstva za taj projekt.

- Rezultati će doći 2013. godine kad očekujemo pravi gospodarski rast - najavio je. Maras je pobrojao još nekoliko neiskorištenih investicijskih projekata HDZ-ove vlade. Iz fonodova gospodarske suradnje od 200 milijuna kuna ostalo je neiskorišteno 150 milijuna kuna.

- Ove godine iskoristit ćemo sva sredstva, svaka kuna koju uložimo imat će jasan rezultat. Radimo i poseban program za evaluaciju uloženih sredstava - rekao je Maras. Kazao je i da je prošla Vlada podupirala preko 300 poduzetničkih zona iako u više od polovice nije bilo nijednog projekta niti se išta tamo radilo.

- Samo da bi se netko pohvalio, ja imam zonu. Tako više sredstva, ne bumo dijelili - rekao je ministar.

S replikama se javilo nekoliko HDZ-ovaca. Zbog Marasove izjave da prošla Vlada 'nije ništa delala' javili su se Josip Salapić, Stjepan Milinković i Jadranka Kosor.

- Kad kažete da se ništa se nije delalo, mogu reći da se delalo itekako, barem u dvije i pol godine. Veliki projekt Zračne luke mi smo napravili, a vaš zamjenik ministra nije niti znao o čemu se radi prilikom potpisivanja ugovora. Radilo se itekako na projektu Brijuni rivijera. Gradili smo unatoč krizi i recesiji. I da vam kažem povećanje PDV-a za dva posto je kako govore mali poduzetnici zapravo povećanje od 8,5 posto - oštra je bila Kosor.

Prepirali se oko Jasenovca i Bleiburga

Dinko Burić (HDSSB) zaključio kako u prijedlogu zakona Vlada, umjesto stvarnih mjera, nudi nove definicije za mikro, mala i srednja poduzeća.

- Gospodo iz Vlade, dajte konačno prestanite usklađivati zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. Počnite usklađivati svoj rad s potrebama i očekivanjima hrvatskih građana - poručio je vladajućima. 

Prokomentirao je i to što hrvatski premijer, predsjednik i predsjednik Sabora smatraju da trebaju odati počast žrtvama u Jasenovcu, ali ne i onima u u Bleiburgu.

Potpredsjednik Josip Leko spočitnuo mu je da skreće s teme.

- Ova vlast se bavi poviješću i ako treba nešto mijenjati u udžbenicima iz povijesti, to nisu partizani i četnici iz Drugog svjetskog rata nego pisanje istine o Domovinskom ratu - zaključio je Burić.

- Nije korektno prema drugim zastupnicima otvarati temu mimo Poslovnika. Lijepo vas molim da iz tog aspekta, iz korektnosti prema svojim kolegama, ne skrećete s teme - rekao je Leko nakon što je Burić završio svoje izlaganje.

Milorad Pupovac prigovorio je Buriću da vrijeđa spomen na žrtve holokausta što je krivično djelo.

- Ispravili ste nešto što ja nisam rekao - uzvratio je Burić. 

Citirao se pa zaključio:

- Nema razloga da se radi jedno, a drugo ne - usporedio je Burić Jasenovac i Bleiburg.

'Agencija za investicije i konkurentnost je potrebna'

Tamara Obradović Mazal istaknula je da je osnivanje Agencije za investicije i konkurentnost na operativnoj razini složen projekt.

- Radi se o poticanju investicija pravnih osoba, o operativnoj podršci, podršci ulagačima na terenu u svim fazama provedbe investicije. Svi moraju raditi na promicanju Hrvatske kao poželjne destinacije za ulaganje - rekla je Mazal.

Dragica Zgrebec u ime kluba SDP rekla je da je Agencija poželjna.

- U Hrvatskoj je zabilježen značajan pad investicija te nam je takva agencija prijeko potrebna - rekla je Zgrebec.

Kajin: Ovaj zakon ja doživljavam kao šećernu vodicu

Drago mi je da se, bez obzira što ovaj zakon ja doživljavam nekom šećernom vodicom, uopće raspravlja o malom gospodarstvu, rekao je Damir Kajin (IDS) te dodao da mu je isto tako drago što je Vlada uvidjela potrebu da 'vis-a-vis' hrvatskih prilika osnuje ministarstvo koje će se baviti malim gospodarstvom.

Nakon pauze, zastupnici su u 15 sati nastavili s raspravom o osnivanju agencije za investicije i konkurentnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...