Obavijesti

News

Komentari 49

Oporba napustila glasanje jer vladajući nisu podržali pomoć roditeljima njegovateljima

Oporba napustila glasanje jer vladajući nisu podržali pomoć roditeljima njegovateljima

Članovi Udruge Sjena sa svojom su djecom sa saborske galerije pratili glasanje o prijedlogu Mrak Taritaš. 76 zastupnika vladajuće većine ga je odbilo, među njima ne i SDSS-ova Dragana Jeckov. Ona se nije uključila

VIDEO

Saborski zastupnici danas glasaju o nizu zakona koje je HDZ najavljivao godinama. Na dnevnom redu su izmjene Zakona o trgovini, kojima se rad nedjeljom u trgovini ograničava na samo 16 godišnje, ali i dva zakona iz resora zdravstva - o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, koji čine okosnicu zdravstvene reforme. 

'Pogledajte u svoje srce i podržite prijedlog Anke Mrak Taritaš o roditeljima njegovateljima'

No, predsjednik Sabora je s 11 pogurao kao prvu prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi Anke Mrak Taritaš, koja traži da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produži naknada za još šest mjeseci, a ne da odmah moraju na burzu rada. A plan glasanja je neuobičajeno izmijenio jer su na glasanje stigli i članovi Udruge Sjena i distrofičara sa svojom djecom kako bi s galerije gledali tko je pritisnuo crveni, a tko zeleni gumb.

Predsjednik Mosta Božo Petrov, predsjednica kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, kao i zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar podržali su prijedlog Mrak Taritaš i pozvali sve ostale na isto kako bi se pomoglo roditeljima njegovateljima. 

- Radi se o zanemarivom proračunskom trošku, o manje od pet milijuna kuna godišnje. Tražimo samo ono što svi ovdje imamo u vidu 6+6. Napravimo zajedno dobru stvar - istaknula je Benčić. 

Ovo je povijesni dan za vladajuću koaliciju, poručio je Dretar.

- Imate priliku pogledati u svoje srce, svoju moralnost i ljudskost - poručio je vladajućima. 

Ovo nije stranačko pitanje nego pitanje ljudskosti, istaknuo je i Grbin. 

- Napravimo ovaj ljudski iskorak. Roditelji njegovatelji su ljudi koji su pokazali ogromnu ljudskost u teškim životnim okolnostima i kada im se na to dogodi tragedija i ostanu bez djeteta ova pomoć i potpora je minimum ljudskosti koju država može i mora pokazati - kazao je šef SDP-a.

'Sredstva potrebna za roditelje njegovatelje tek su malo veća od štete na županovom autu'
'Sredstva potrebna za roditelje  njegovatelje tek su malo veća od štete na županovom autu'

Vladajući stjerani u ćošak: Neće podržati oporbeni prijedlog, ali će do ljetne stanke predložiti svoj o roditeljima njegovateljima

HDZ i vladajuća većina ovaj prijedlog nisu podržali, ali su, stjerani u ćošak na ovoj osjetljivoj temi, uputili zaključak predsjedniku Sabora kojim se zadužuje Vlada da do ljetne stanke, dakle 15. srpnja, ipak u saborsku proceduru uputi svoj prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja i njegovatelja te osnaživanje njihova položaja, između ostalog, i na tržištu rada, kao i olakšavanje njihove iznimno teške životne situacije. 

- Uključujući i kroz produljenje njihovog statusa nakon smrti djeteta s teškoćama u razvoju o kojem je brinuo roditelj njegovatelj i smrti osobe s invaliditetom o kojoj je brinuo njegovatelj - poručuju u zaključku. 

HDZ-ove vlade su povećavale naknade i dva-tri puta, u izradi je Zakon o inkluzivnom dodatku, kao i o osobnoj asistenciji, poručila je HDZ-ova Nada Murganić, bivša ministrica socijale i rada. 

- Vjerujte, riješit ćemo i ovo - dodala je, a oporbeni zastupnici joj uzvratili da roditelji njegovatelji više nemaju vremena čekati.

Vladino stajalište da se ovaj Zakon ne prihvati podržala su 76 zastupnika vladajuće većine - u glasanje se nije uključila SDSS-ova Dragana Jeckov

- Danas ste na krivoj strani povijesti i bit ćete po tome upamćeni - poručio je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček nakon što su vladajući odbili prijedlog Mrak Taritaš. 

U glasanje o njihovom zaključku oporba se nije uključila pa je usvojen samo sa 77 glasa vladajuće većine. Izašli su iz sabornice.

'To što se trgovine nedjeljom zatvaraju ne znači da radnici neće raditi. U Zakonu to ne piše'
'To što se trgovine nedjeljom zatvaraju ne znači da radnici neće raditi. U Zakonu to ne piše'

Što se tiče Zakona o trgovini, novost u odnosu na prvo čitanje je da su se iz izuzetaka onih koji nedjeljom mogu raditi maknute pekarnice. Raditi mogu oni prodajni objekti koji se nalaze unutar željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, brodova, zrakoplova, trajekata, unutar bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih ustanova, muzeja, nautičkih marina i kampova, parkova prirode, kao i benzinske postaje, OPG-ovi, tržnice. Rad nije zabranjen na daljinu, tj online, a kiosci mogu raditi od 7 do 13 sati.

Glasat će i o izmjenama Zakona o PDV-u, koje se donose u sklopu Vladinog četvrtog paketa mjera pomoći u borbi protiv inflacije i energetske krize, a kojima se na idućih godinu dana produžuje primjena najniže stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, kao i na ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku.

Tu su i izmjene Zakona o doprinosima, kojima Vlada ukida dodatne doprinose za zdravstveno osiguranje umirovljenika, ali i povećava koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna s 0,8 na 1,2 , odnosno vraća na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera. 

Uz sve to, u planu današnjeg glasanja su i izvješća predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u za 2020. i 2021. godinu, koje je na dnevni red pogurala oporba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina