Obavijesti

News

Komentari 172

'Novac koji fali za prosvjetare, potrošen je na referendum'

'Novac koji fali za prosvjetare, potrošen je na referendum'
7

Damir Kajin kaže kako taj novac treba osigurati jer su prosvjetari ionako potplaćeni, a Vukšić ustvrdio je da je iz rebalansa vidljivo da Vlada nije ispunila obećanje

VIDEO

Sabor je u srijedu izglasao rebalans proračuna za 2013. godinu te proračun za 2014. godinu. Vlada nije prihvatila niti jedan amandman zastupnika.

U Saboru prije očitovanja zastupnika o amandmanima na rebalans proračuna za ovu godinu i prijedloga proračuna za iduću godinu oporba je zatražila stanku. Naime, nezadovoljni su što su amandmani Vlade, koji nisu benigni, već uvelike mijenjaju plan Agencije za upravljanje državnom imovinom, stigli u posljednji trenutak, ali i upozoravaju da u raspravi o rebalansu za ovu godinu nije bilo riječi da Ministarstvo obrazovanja nema novca za isplatu prijevoza učiteljima i profesorima

Ivan Šuker (HDZ) pita se koju poruku šaljemo kad usvajamo dokument, a svi znamo da nema osiguranih sredstava za prijevoz i prekovremeni rad. Podsjetio je na Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je na snazi:

- Njime je jasno definirano da ako pojedini proračunski korisnik prekorači pozicije da mora mandat dati na raspolaganje. Je li ministar ponudio ostavku?! Nije. Netko si je uzeo za pravo da tim ljudima pred Božić kaže: gospodo nećete dobiti prijevoz, prekovremeni rad, a mi ćemo danas dignuti ruku za rebalans u kojem vam nismo osigurali novce za te stavke, a vi si mislite što hoćete - kazao je Šuker.

Vukšić: Vlada misli da učitelji drže 200.000 eura u čarapi

Laburist Branko Vukšić ustvrdio je da je iz rebalansa vidljivo da Vlada nije ispunila ono što je obećala, te se osvrnuo na problem u kojem su se našli učitelji i profesori.

- Vjerojatno pretpostavlja Vlada da su svi učitelji i profesori enormno bogati. Da svi imaju 200.000 eura u čarapi i sami će sebe financirati - kazao je.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin ukazao je da je svota koja nedostaje za prijevoz i božićnice prosvjetara, potrošena za referendum. Ustvrdio je da taj novac treba osigurati i to odmah jer su prosvjetari ionako podcijenjeni i potplaćeni. Kajin je kazao i da se protekli referendum iskoristio za treniranje biračkog korpusa uoči izbora.

- Nije problem niti referendum niti pitanje, već ono što se valja iza referenduma, a što je najbolje možda došlo do izražaja u jednom Vukovaru gdje je na djelu bio gotovo puzajući puč - rekao je.

Reagirao je predsjednik Sabora Josip Leko koji ga je upozorio da ne koristi takve kvalifikacije.

- To nije izgovoreno za stolom u restoranu, nego u Saboru - rekao je Leko.

Linić nije prihvatio amandmane, Pupovac se razbjesnio

Jedan od najoštrijih kritičara Vlade prilikom izglasavanja amandmana na proračun za 2014. godinu bio je Milorad Pupovac (SDSS). Amandman SDSS-a bio je da Ministarstvo financija doznači 35 milijuna kuna HEP-u u svrhu završetka Programa sanacije i obnove niskonaponske mreže u ratu zahvaćenim područjima. Ministar Slavko Linić rekao je kako u proračunu nema prostora za takve izdatke. To je bilo prvo što je razljutilo Pupovca.

- Nema prostora? Ima li prostora za razgovor? Nema. Netko mora za ovo odgovarati, jer je ovo nehumano i protuzakonito, da ni deset godina nakon obnove nema struje - vikao je Pupovac. Prekinuo ga je Leko pitavši hoće li tražiti glasovanje o amandmanu.

- A što mi preostaje nego tražiti glasovanje? - zapitao se Pupovac. Ruku za njegov amandman bilo je premalo.

SDSS je tražio i da se za 52 milijuna kuna u proračunu poveća iznos za Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Vlada ni taj prijedlog nije prihvatila.

- Tko će obnoviti te kuće? Je li to briga o proračunu? Je li to briga o obnovi? Neodgovorno je prema ljudima, kojih se to tiče bili oni Hrvati ili Srbi - poručio je Pupovac. Ni za taj prijedlog ruku nije diglo dovoljno zastupnika.

Dubrovnik bez pomoći: "Vi se šalite"

Frano Matušić (HDZ) tražio je da Ministarstvo kulture i u 2014. godini, kao i posljednjih nekoliko godina, Dubrovniku dodjeli 5 milijuna kuna umjesto planiranog jednog milijuna. Vlada je odbila amandman.

- Vi se šalite. Mislio sam da je riječ o nekoj tehničkoj greški u Ministarstvu kulture. Neprimjereno je da se jednom gradu kao što je Dubrovnik, koji je najveći hrvatski brand, uskraćuju sredstva koja su svake godine iznosila između 5 i 6 milijuna kuna. Riječ je o gradu u koji se najviše upiru oči kad se govori o rezultatima turističke sezone i kojeg žele posjetiti svi državnici koji dolaze u Hrvatsku, gradu koji ima najvišu kulturnu baštinu - zaključio je Matušić. Međutim, ni zastupnici nisu izglasali amandman.

Mesić o Hini: Ovo vodi uništenju

Zastupnici HDZ-a Sunčana Glavak i Jasen Mesić tražili su povećanje sredstava za Hinu u iznosu od pet milijuna kuna. I njihov amandman je odbijen. Vladajući su poručili kako će se novac za Hinu nadomjestiti prihodima iz pristojbe HRT-­a. Mesić nije bio zadovoljan.

- Smatramo da ovo vodi daljnjem uništenju i da ćemo se dovesti u situaciju koju imamo s HRT-om. Varijanta da se sredstva HRT-a prebace Hini jednostavno zakonski nisu moguća - rekao je Mesić.

Sabor glasuje o amandmanima na proračun za 2014. godinu

Hrvatski sabor u srijedu će glasovati o podnesenim amandmanima na državni proračun za 2014. godinu. Planirani rashodi u 2014. godini su 130,5 milijardi kuna, a prihodi 113,1 milijardu kuna te će deficit biti veći od 17 milijardi kuna. Oporba Vladinim prijedlogom proračuna nije zadovoljna te su HDSSB i HDZ amandmanima tražili izmjene. 

No Vlada je u utorak na telefonskoj sjednici odbila zastupničke amandmane podnesene na prijedlog proračuna. Umjesto njih, uputila je svoje amandmane na prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu te amandman na prijedlog Zakona o izvršavanju proračuna za 2014. godinu. Državni dug u idućoj godini ograničava se na 62 posto BDP-a. 

HDZ-ovi zastupnici tražili su više novca za branitelje i stradalnike, za ekshumaciju i identifikaciju žrtava Domovinskog rata. Traže više novca za subvencije i državna jamstva za stambene kredite, za razvoj otoka i priobalja, za nastavak gradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika, a rezali bi naknade zaslužnim osobama, udrugama za razvoj zajednice, uredu bivšeg predsjednika Republike, razvoju ljudskih potencijala u Vladi, mirovine bivših pripadnika JNA. HDZ je tražio da se iznos namijenjen Hini poveća za pet milijuna kuna.

HDSSB-ovci zagovaraju brojne slavonske i lokalne projekte, od željezničkih pruga, preko lokalnih cesta do škola i doma za starije i nemoćne u Garčinu.

Amandmane su predložili i nezavisna Jadranka Kosor te SDSS. Klub SDSS-a je tražio više državnog novca za Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, poticanje obrazovanja nacionalnih manjina, konkretno sufinanciranje izrade udžbenika na jeziku i pismu manjina. Udvostručenje iznosa za novoutemeljeni Ured povjerenika za informiranje predložila je Kosor, a na osiguranih 1,4 milijuna kuna dodala bi još toliko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 172

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti