News

Komentari 23

Zastupnici podržali isključivi gospodarski pojas, a sad idu na pauzu u trajanju mjesec dana

Zastupnici podržali isključivi gospodarski pojas, a sad idu na pauzu u trajanju mjesec dana

Prema prijedlogu odluke, proglasio bi se isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru u skladu s pravnim režimom utvrđenim UNCLOS-om i Pomorskim zakonikom

Saborski zastupnici završili su u utorak 15. prosinca redovno jesensko zasjedanje, ali je Vlada uputila zahtjev za izvanrednom sjednicom u trajanju tri dana, kako bi se izglasala odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru i provedenim konzultacijama s tim u vezi.  

Prije samog glasanja i odlaska na zimsku stanku do 15. siječnja, koju propisuje Ustav, Mostov Nikola Grmoja zatražio je stanku kako bi naglasio koliko je danas svečan trenutak.

- Sabor će izglasati odluku o proglašenju IGP-a i ja moram izraziti zadovoljstvo što nakon pet godina naše borbe izglasavamo tu odluku. Drago nam je da su vladajući promijenili svoje mišljenje, naravno, pod utjecajem i inicijativom Italije, ali nikad nije jasno. Vrijeme je da se Hrvatska konačno počne voditi isključivo zaštitom svojih nacionalnih interesa - poručio je. 

Grmoja je, nadalje, pozvao vladajuće i da konačno krenu u obračun s korupcijom.

Predsjednik Suverenista, Hrvoje Zekanović, s druge strane poručuje kako danas nema razloga za slavlje.

- Neka slavi dio oporbe i vladajući, mi nećemo. Ovime su izašli na vidjelo sav jad i bijeda jer da Italija nije odlučila proglasiti IGP, Hrvatska ga nikad ne bi proglasila. Mi smo jedna mala državica na začelju EU u svakom smislu i isključivo radimo što odgovara velikim zemljama - rekao je naglasivši kako se proglašenjem IGP-a ništa ne mijenja.

- Talijanske koće će i dalje uništavati hrvatsko podmorje - rekao je i pozvao vladajuće da usvoje njihove amandmane koje su podnijeli na odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa. 

HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako Hrvatska štiti svoje strateške nacionalne interese na Jadranskom moru.

Amandmani Suverenista nisu prošli, a zastupnici su uz jedan suzdržan glas izglasali izvješće o konzultacijama u vezi s namjerom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru te odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Time se također zadužila Vlada Republike Hrvatske da na trilateralnom sastanku u siječnju 2021. godine, između Republike Hrvatske, Talijanske Republike i Republike Slovenije, podupre snaženje suradnje u svjetlu proglašavanja isključivih gospodarskih pojaseva Republike Hrvatske i Talijanske Republike u 2021. godine.

Prema prijedlogu odluke, proglasio bi se isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru u skladu s pravnim režimom utvrđenim UNCLOS-om i Pomorskim zakonikom.

Utvrdili bi se morski prostori koje obuhvaća isključivi gospodarski pojas i načini utvrđivanja njegove vanjske granice, te ujedno uredilo i privremenu vanjsku granicu isključivog gospodarskog pojasa do njezina konačnog utvrđivanja.

Utvrdilo bi se i da se pravni režim isključivog gospodarskog pojasa izvršava u skladu s Pomorskim zakonikom, UNCLOS-om i zakonodavstvom EU, te da isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske ostaje morski prostor u kojemu sve države, ne dirajući u suverena prava i jurisdikciju Republike Hrvatske, uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava.

Također bi se utvrdio dan stupanja Odluke na snagu.

Izglasali izmjene Zakona o petardama

Zastupnici su jednoglasno podržali i odluku Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU te izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji o kaznenim stvarima s državama članicama EU, kao i izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Vladajući su donijeli i izmjene Zakona o subvencioniranim kreditima, no oporba je bila ili suzdržana ili protiv. 

Tomislav Tomašević u ime Zeleno-lijevog bloka poručio je kako je ta mjera kontroverzna, zbog svoje periodičnosti povećava cijene stanova na tržištu te ju ne podržavaju.

- Guverner HNB- a je potvrdio da ova mjera pridonosi rastu cijena nekretnina. Ova Vlada nije donijela stambenu politiku već četiri godine, a Hrvatska je najgora po tome kada mladi odlaze iz roditeljskog doma budući da nemaju pristup priuštivom stanovanju. Osim toga, odustalo se i od POS-a, u 2019. od 90 milijuna kuna, APN je potrošio samo 10 posto - istaknuo je.

I Anka Mrak Taritaš je u ime Kluba Centra  GLAS-a složila se s Tomaševićem i obrazložila zašto ni oni ne podržavaju ovu mjeru za mlade obitelji. 

- U životu jedne obitelji postoje tri stvari koje su važne, a to su kvalitetno stanovanje, dobar posao te kvalitetno obrazovanje. Hrvatska nema kvalitetnu stambenu politiku, a ovaj model u kojem tjerate mlade ljude da uzimaju kredit nije dobra. Bila je dobra mjera da se na prvu nekretninu ne plaća porez, ali od toga se odustalo - istaknula je.

Oporba nije podržala ni prijedlog odluke o imenovanju člana i zamjenika člana Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. SDP je uputio zaključak kojim bi se zadužila Vlada da izmjeni sastav Upravljačkog odbora i da umjesto jednog predstavnika Sabora u njemu budu šest, tri vladajuća, a tri oporbena. No vladajući su to odbili.

Skinuli imunitet Grmoji, ali to mora potvrditi MIP

Zastupnici su glasali i o skidanju zastupničkog imuniteta Mostovom Nikoli Grmoji i to zbog privatne tužbe za klevetu, koju je protiv njega podnio bivši SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić. Kako je praksa u Saboru da se u slučaju privatnih tužbi ne skida imunitet, već samo ako to zatraži državno odvjetništvo, Grmoja je izrazio svoj stav i istaknuo kako želi da mu se skine imunitet da bi se mogao suditi s Ostojićem. Stoga je pozvao sve zastupnike da ga podrže u njegovoj želji i da mu ga skinu. No, odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva je bila da mu se imunitet ne skine, obzirom na tu dosadašnju praksu o privatnim tužbama. Vladajući su podržali Grmojinu želju i glasali protiv odluke MIP-a te mu skinuli imunitet. Dio oporbe to nije podržao. Sada MIP mora donijeti novu odluku koja će se preformulirati u to da mu se skine imunitet, ali kako Sabor ide na stanku, to će kada se vrate.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, na kraju sjednice zaželio je svima sretan Božić i Novu godinu.

- Želim vam zdravlja, radosti i mira, a isto tako i svim građanima i Hrvatima diljem svijeta, da ih provedu u krugu svojih najbližih. Ovo su drugačiji Božić i Nova godina, ali nadam se da će na kraju 2021. i početku 2022. biti svima nama puno bolje - poručio je.

Najčitaniji članci