Obavijesti

News

Komentari 3

Sabor: I vladajući i oporba za novi Zakon o javnoj nabavi

Sabor: I vladajući i oporba za novi Zakon o javnoj nabavi
6

I vladajući i oporbeni saborski zastupnici istaknuli su u utorak važnost transparentnosti javne nabave, te podržali skoro donošenje novog zakona o javnoj nabavi

VIDEO

 I vladajući i oporbeni saborski zastupnici istaknuli su u utorak važnost transparentnosti javne nabave, te podržali skoro donošenje novog zakona o javnoj nabavi za koji se nadaju da će pojednostaviti procedure i ubrzati žalbene postupke.

U raspravi o izvješću Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) za prošlu godinu Josip Borić (Klub HDZ-a) istaknuo je da novi zakon donosi brojne novine u područje javne nabave.  "

Novim zakonom mora se javna nabava pojednostaviti i učiniti učinkovitijom, štedjeti  novac poreznih obveznika, više koristiti elektronički alat te poticati gospodarske subjekte na uključivanje u tržište javnih nabava", kazao je.

Na potrebu pravne sigurnosti  i ujednačavanja prakse u postupcima javne nabave upozorio je Maro Kristić (Klub MOST nezavisnih lista) istaknuvši da je riječ o više od 40 milijardi kuna koje se godišnje troše preko javne nabave. "Htio bi izraziti nadu da će novi zakon o javnoj nabavi zatvoriti sve anomalije postojećeg", rekao je.

Branko Hrg ( Klub zastupnika HDS, HSLS) skeptičan je međutim oko novog zakona, strahujući da Hrvatska zbog dugotrajnosti postupaka javne nabave neće uspjeti iskoristiti sredstva iz EU fondova koja joj stoje na raspolaganju.  

"Novi zakon neće postići neki veliki napredak i ostat će veliki problemi zbog kojih Hrvatskoj prijeti gubitak ogromnih novaca iz EU fondova", ustvrdio je.

Saša Đujić ( Klub SDP-a)  zbog sve većeg broja kompleksnih postupaka veznih za EU fondove založio se za stavljanje naglasak na edukaciju kadrova, ali i povećanje sredstava za rad DKOM-a.

Željko Jovanović (SDP) naglasio je da je Hrvatska ove godine doživjela veliku pljusku od Europske unije koja nas je svrstala među tri najkorumpiranije zemlje kada je riječ o javnoj nabavi.

"Europska komisija je objavila da je u Hrvatskoj 42 posto natječaja povezanih s financiranjem europskih fondova otkazano što govori u kojoj mjeri ti postupci nisu provedeni na kvalitetan način", kazao je.

Predsjednik DKOM-a Goran Matešić izvijestio je da je  Državna komisija u 2015. obrađivala 1.251 žalbu što iznosi manje od 10 posto objavljenih postupaka javne nabave. To je, kako je rekao,  blago smanjenje u odnosu na prethodnu godinu koje je rezultiralo, između ostalog, povećanjem visine naknade za pokretanjem postupka i povećanjem pragova za postupke javne nabave.

Najveći broj žalbi zaprimljen je u fazi odluke o odabiru i objavi dokumentacije za nadmetanje (91,29 posto).

Istaknuo je i da je prosječno vrijeme od zaprimanja žalbe do objave odluke bilo 38 dana dok je prosječno vrijeme od datuma kompletiranja žalbenog predmeta do donošenja odluke iznosilo 18 dana.

"Komparativni prikaz sa zemljama članicama EU pokazuje da je Hrvatska po trajanju postupka pravne zaštite u samome vrhu", kazao je Matešić.

Sabor sjednicu nastavlja sutra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)