Obavijesti

News

Komentari 133

'Ja nisam maneken niti upirem u krivce već radim svoj posao'

'Ja nisam maneken niti upirem u krivce već radim svoj posao'
25

Posao Vlade nije širiti optimizam. Smješkati se i govoriti da je dobro. Nije dobro. Kad nema vjetra, veslaj, kaže poslovica. Mi pokušavamo veslati, kazao je premijer

VIDEO

Početak saborske sjednice opet je počeo cirkusom oko utvrđivanja dnevnog reda. U ime HDZ-a Josip Salapić predsjedavajućem Borisu Špremu požalio se da nema dnevni red i zatražio stanku od 10 minuta. To je Šprema jako razljutilo. 

- Gospodine Salapiću, samo vi nemate dnevni red, a svi drugi ga imaju, svi vaši kolegice i kolege. Službe tvrde da su podijelili svima kopije dnevnog reda. A ako baš želite da sve zakompliciramo, drugi puta ćemo ga dijeliti uz potpise - siktao je Šprem, no Salapić se nije dao. 

- U ime kluba HDZ-a molim kolege zastupnike da se ne smijulje i ne cerekaju na naša pitanja koja su normalna u Saboru. Ovo nije cirkus. Gospodine predsjedniče, protivimo se da zakoni koji su najavljeni za hitnu proceduru ne ulaze u hitni postupak, jer nije istina da zakon o grobljima i ugostiteljskoj djelatnosti mora ići u hitnu proceduru - nizao je Salapić. 

U ime kluba HDSSB-a, o zakonima u hitnoj proceduri pobunio se i Zoran Vinković. Smeta ga što će se po hitnom postupku donositi Zakon o grobljima i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. 

- Nije provedena cjelokupna javna rasprava i u nju nisu uključeni oni koji su direktno u poljoprivrednoj proizvodnji, izuzev par simpatičnih članova udruga i sindikata od jednog ili dva člana. A Zakon o grobljima vam vrvi nizom nelogičnosti - bunio se Vinković.  

Šprem odbio zahtjev za stanku zbog rasprave o Bleiburgu

No, dnevni red je ipak utvrđen. Predsjedavajući Boris Šprem odbio je HDSSB-ov zahtjev za stanku od 15 minuta zbog rasprave o Bleiburgu. - Ne možete tražiti stanku prije aktualnog prijepodneva, objasnio je Šprem.

Šprem je tri puta čitao prijedlog Zakona o radu, koji je predložio Klub zastupnika HDZ-a. Nakon prvog čitanja, saborski zastupnici prasnuli su u smijeh. Nakon drugog čitanja javio se Laburist Dragutin Lesar. 

- Ne možete nakon proglašenja rezultata glasovanja... - počeo je Lesar, a Šprem ga je prekinuo. 

- Tko je proglasio rezultate glasovanja? Nisam proglasio rezultate. Pokušat ću biti malo glasniji, približit ću se mikrofonima - rekao je Šprem i ironično se nagnuo prema mikrofonima. 

Većina zastupnika na kraju je, nakon trećeg čitanja, podržala prijedlog Zakona o radu, koji su predložili HDZ-ovci. Za je bilo 87, protiv 24, a suzdržana četiri zastupnika.

Milinović Ostojiću: Zbog čega obmanjujete javnost

HDZ-ovac Darko Milinović upitao je ministra zdravstva Rajka Ostojića zbog čega je obmanuo javnost informacijom da zdravstvo duguje više od sedam milijardi kuna, te da nabroji tri ključne mjere kojima će spriječiti vidljivi kolaps zdravstvenog sustava. 

- Prošlo je više od 100 dana Vlade, to je demokratski standard i nisam je kritizirao. Na kraju mandata rekao sam da postoji dug od oko dvije milijarde kuna, što je i potvrdilo Upravno vijeće koje je na vaš prijedlog imenovala Vlada. Rekli ste da ćete prepoloviti liste čekanja. A liste čekanja su produžene, a u prva tri mjeseca dugovi u zdravstvu povećani su za 780 milijuna kuna - pobrojao je Milinović. 

Ostojić mu je odgovorio kako ne samo činjenice, već i neki HDZ-ovci govore da se posljednje četiri godine nije dobro radilo. 

- To misli i Ustavni sud koji je ocijenio da ste nezakonito spajali bolnice. Da sam zločest, a nisam, rekao bih vam da je Klinika za tumore bila je zatvorena 14 mjeseci, da sam zločest, a nisam, rekao bih vam da kolege iza vas kažu da je vaš zdravstveni program bio loš. Ali nisam zločest. Neće biti privatnog monopola, neće biti odljeva javnog novca u privatne džepove. A vi, gospodine zastupniče, proučite plan 21 i sve mjere koje smo donijeli i mogu samo reći da ćemo dobro i zakonito raditi - rekao je Ostojić. 

Milinović mu je samo dobacio da je od njega tražio tri ključna elementa koja će spriječiti kolaps u zdravstvu. 

- Priznati vlastito neznanje i nesnalaženje prvih 100 dana je ljudski. Nisam siguran da zdravstvo vaše nesnalaženje može trpiti idućih 100 dana - dobacio je Milinović.

Četvrta sjednica Sabora trebala bi trajati četiri tjedna. Na dnevnom redu su 24 točke, a osam ih je predložila Vlada. Sabor će nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednicu početi aktualnim prijepodnevom. Zastupnici bi trebali potvrditi novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića. 

Mrsić: Mladi bi radili i besplatno samo da imaju iskustvo

Laburist Zlatko Tušak osvrnuo se na otpuštanja, smanjenje prosječne plaće, rast broja umirovljenika, pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti u posljednja tri mjeseca. Spomenuo je i plan Ministarstva rada i mirovinskog sustava vezan za mlade radnike.

- Čujem da pripremate mjere za mlade radnike, koji bi trebali raditi besplatno. Pitam vas, kad mislite učiniti nešto da osigurate barem 5000 radnih mjesta i pritom ne mislim na besplatan rad - pitao je Tušak ministra Miranda Mrsića.

Ministar je odmah istaknuo kako je situacija kakva je jer Hrvatska 2005., za HDZ-ove Vlade, nije napravila promjene te dodao da otvaranje novih radnih mjesta nije resor njegova ministarstva. Ipak, prokomentirao je pitanje.

- Spominjete besplatnu radnu snagu. Riječ je o mladim ljudima, koji su visoko obrazovani, a nemaju ni dana iskustva. Pitate li njih, kažu da su spremni raditi i besplatno da dobiju to iskustvo. Mi smo rekli ne i odlučili im dati mjesečnu naknadu od 1600 kuna - rekao je Mrsić. 

SDP-ovka Tatjana Šimac Bonačić ministru rada Mirandu Mrsiću pobrojala je nekoliko slučajeva ozljeda na radu u posljednjih nekoliko mjeseci, te ga upitala da li Vlada može promijeniti zakonsku regulativu i dovesti do povećanja sigurnosti radnika na radu.

- Zaštita na radu je nešto što se proteklih osam godina nije tretiralo na važeći način. Našli smo katastrofalno stanje, a i Europska komisija nam je govorila da zaštitu na radu treba podići na veću razinu. Na tom području radi šest ljudi, što je premalo. Dogovorili smo se da se izmijeni Zakon o zaštiti na radu i taj zakon je krenuo u proceduru. Moramo se usmjeriti na prevenciju i zaštitu radnika na radnom mjestu - rekao je Mrsić te najavio da će zaštitu na radu podizati sa Državnim inspektoratom.

- Želja nam je da ne bude smo kažnjavanja, već da inspektorat prevenira i upozori poslodavca kako bi se spriječili nepovoljni događaji. Imamo više ozljeda na radu koje se ne prijavljuju - zaključio je Mrsić.

'Tko bude revno selektirao otpad imat će manje račune'

Boris Kovačić (SDP) pitao je ministricu okoliša Mirelu Holy hoće li se prema novom modelu zbrinjavanja otpada, po količini, a ne kvadraturi, računi smanjiti ili će porasti.

- Novi model za zbrinjavanje otpada je u pripremi. Tko bude revno selektirao otpad u kućanstvima, računi odvoza otpada će mu se smanjiti. Tko ne bude revan, možda će imati povećanje računa - rekla je Holy.

Bauk: Neposredan izbor gradonačelnika je korak naprijed

SDP-ovac Marin Jurjević upitao je ministra uprave Arsena Bauka hoće li mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi i tražiti nova rješenja oko smjene gradonačelnika, načelnika i župana, budući da ih je nemoguće smijeniti.

Bauk mu je odgovorio da je neposredan izbor gradonačelnika korak naprijed i neće se vraćati nazad, no da se razmišlja o novim mehanizmima.

- Zakonski predviđeno sredstvo je referendum, no do sada niti jedan nije uspio, te ćemo tražiti nove mogućnosti izbora. Treba promijeniti ne samo Zakon o lokalnoj samoupravi, već i četiri zakona, a donošenje proračuna bit će test ima li načelnik potporu u vijeću. Hoćemo li uvesti još neke mehanizme i kontrole, pokazat će javna rasprava. Ta rješenja bi zaživila od sljedećih lokalnih izbora - odgovorio je Bauk.

'Sudske presude, novčane i prekršajne kazne naplaćivat će se putem Fine'

Đurđica Plančić (SDP) pitala je ministra Orsata Miljenića u kojem smjeru idu rješenja, koja će predložiti novim ovršnim zakonom.

- Sve naplate usmjerit ćemo putem Fine. Sudske presude, novčane i prekršajne kazne također će se naplaćivati putem Fine. Time ćemo izbjeći ponavljanje sudskih postupaka. Uz to, zaštitit ćemo dužnike kako ne bi došlo do dvostrukih naplata - najavio je ministar.

Nova Vlada odgodila je očetak primjene Zakona o javnim ovršiteljima, koji je donijela prethodna. Kukuriku koaliciju zbog toga su prozvali javni ovršitelji.

- Neću ulaziti u osobna prozivanja - rekao je Miljenić.

Lesar: Vlada je kao onaj film 'Štefica Cvek u raljama života'

Na pad prosječne plaće, sve veću zaduženost, poskupljenje plina, vode, struje, vrtića, odvoza smeća i javnog prijevoza upozorio je Laburist Dragutin Lesar.

- Do koje nove granice ćete nastaviti smanjivati kupovnu moć i standard građana? - pitao je Lesar. 

Odgovorio mu je premijer Zoran Milanović:

- Posao Vlade nije širiti optimizam. Smješkati se i govoriti da je dobro. Nije dobro. Ja nisam maneken, ne upirem prstom u krivce, radim svoj posao. Kad nema vjetra, veslaj, kaže poslovica. Mi pokušavamo veslati - poručio je Milanović te dodao kako odgovora na Lesarovo pitanje nema. 

Laburist se nakon toga pobunio jer predsjedavajući članovima Vlade dozvoljava da govore četiri umjesto dvije minute. Šef Laburista istaknuo je kako ga rad Vlade u posljednja tri mjeseca podsjeća na film 'Štefica Cvek u raljama života'.

- Smiju govoriti dvije te dobiti dodatne dvije ako je pitanje dnosno odgovor presložen. Mi smo to pojednostavili i odmah dozvolili četiri minute - objasnio je Šprem.

Bačić Milanoviću: Okrenuli ste jedra u krivom smjeru

HDZ-ovac Branko Bačić upitao je premijera Milanovića zbog čega se usporila gradnja ceste do Ploča, zašto se odustalo od Pelješkog mosta, te punog profila ceste do Dubrovnika.

- Građevinski sektor je na dnu, odustaje se od poslova za koje su provedeni javni natječaji i bojim se da neće biti ništa od Čačićevog obećanja - zaključio je Bačić. Milanović mu je odgovorio da stvari nisu takve kakve ih je predstavio.

- Autocesta do Ploča ide, a Pelješki most je u idealnoj situaciji sjajan, ali ne i u ovoj situaciji. Mislim da radimo korektno, ne zapostavljamo ni jedan dio Hrvatske. I Slavoniji dugujemo neke projekte, postoje važne i malo manje važne stvari - odgovorio je Milanović.

Bačić je ustvrdio da je povezivanje hrvatske kopčom na dugom štapu, te se na kraju osvrnuo na njegovu poslovicu o velsanju te dao jednu svoju:

- Brod ne plovi kako vjetar puše, već kako okrene jedra, a mislim da ste, što se Dubrovačko neretvanske županije tiče, oreknuli jedra u krivom smjeru - zaključio je Bačić.

HDZ-ovca Franju Lucića zanimalo je kada će napokon premijer Zoran Milanović primiti izaslanike požeško slavonske županije koja bez pomoći Vlade ne može opstati.

- Prošlo je četiri mjeseca od vašeg imenovanja i na prvoj saborskoj sjednici rekli ste da želite pomoći. Do dana današnjeg niste nas primili. Protekla Vlada nas je pomogla sa 19 milijuna kuna, a 80.000 ljudi očekuje pomoć. Samo od vas trebamo potvrdu hoćete li naći vremena i organizirati nam sastanak da ne moramo svoja prava tražiti pred televizijama - upitao je.

Milanović mu se ispričao i potvrdio da je točno to što govori.

- Ja se ispričavam kao i što se Šanteku ispričavam što je moj odgovor hladan. Neću dopustiti da me uvlačite u ovu vrstu polemike. Molim vas da s ove strane ne dolaze insinuacije, toga je bilo previše. Proračunsku pričuvu po vrlo strogim kriterijima raspoređujemo na otvorenom dijelu. Nekome date, nekome ne date. Dogovor za sastanak stoji, ali nećemo nikoga favorizirati ili penalizirati. I to ne radimo - odgovorio je Milanović.

Salapić: Članovi Vlade ometaju rad u sabornici

Premijeru je pitanje postavio i HDZ-ov Josip Salapić. No, prije toga upozorio je kako članovi Vlade ometaju rad u sabornici.

- Možda ubuduće oni kojima se ne postavlja pitanje ne bi trebali biti na aktualnom satu. Razgovarate, ćakulate, pišete poruke... - upozorio je Salapić. 

Nakon toga premijera je pitao kako ocjenjuje poskupljenja.

- Pokušao sam odgovoriti i ranije, ali nema odgovora. Tim pitanjem sugerirate nered. Mi veslamo - ponovio je Milanović. 

Salapić je prokomentirao njegov odgovor.

- Pitanje je bilo potpuno jasno. Vi ste prije pet mjeseci govorili potpuno drugačije nego danas - rekao je Salapić, a Šprem mu je dobacio kako ima pravo na svoje mišljenje, ali da ne bi trebao pretjerivati.      

HDSSB-ovac Vinković zamolio Milanovića da ne odgovara veslanjem

HDSSB-ovac Zoran Vinkoviću premijeru Zoranu Milanoviću pobrojao je katastrofalnu ekonomsku i gospodarsku situaciju i podsjetio ga na rast cijena energenata, nezaposlenosti, te novu recesiju i pad proizvodnje. Zamolio ga je da mu ne odgovara veslanjem, osmercima i četvercima sa i bez kormilara.

- Neću vam odgovoriti poslovicom. Fiskalna stabilizacija, manji deficiti, to su odluke koje nije lako donijeti, a mi smo to prvi napravili. Ne smatramo da trebamo dobiti Nobelovu nagradu, to je smo stvar odluke. Kritizirat ćete nas, ja sam s tim spreman živjeti. Moramo osigurati uvjete za rast i opstanak na tržištu. Mi smo vlada dijaloga i nove europske prakse. Građani će na kraju ocijeniti tko govori istinu i tko ima dobre namjere - odgovorio je Milanović. 

Vinković mu je rekao da je nezadovoljan odgovorima.

- Građani Hrvatske traže konkretne mjere i bolji standard, ne za godinu, već sada. Postoji jedna izjava njemačkog filozofa Arthura Schopenhauera koja kaže: Svako novo jutro je novo rađanje, svaki dan život, a svaka noć umiranje. Očekuje nas tmuran dan s obilnim padalinama, a noć će biti duga, mračna noć - zaključio je Vinković.

Šeks Milanovića ispravljao zbog četnika

U susjednoj državi na djelu je rehabilitacija četničkog vojvode Držae Mihajlovića - rekao je Vladimir Šeks (HDZ) te pitao premijera kakav je njegov stav prema tom pokušaju povijesnih pretenzija kroz ideologiju četništva.

- Moje mišljenje o tome je izuzetno negativno. Što se tiče četničke ideologije, nema tu ideologije. To je samo zla praksa - rekao je Milanović. 

Dodao je kako su četnike razoružali Nijemci.

- Ovo što ste rekli što je bilo na Sutjesci i Neretvi. Nisu Nijemci potukli četnike nego partizani - ispravio je Šeks premijera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...