Obavijesti

News

Komentari 246

Uzimate građanima, a onda još govorite da je to za njih dobro

Uzimate građanima, a  onda još govorite da je to za njih dobro
11

Saborska sjednica se nastavlja raspravom o 'paketu' porezih zakona koji bi, nakon dva saborska čitanja, trebali rezultirati cjelovitom poreznom reformom

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov današnju sjednicu započeo je dopunom dnevnog reda s tri točke; Prijedlog odluke o utvrđivanju obrasca zastupničke iskaznice, iskazivanju povjerenju Martini Dalić, potpredsjednici Vlade RH i za obnašanje dužnosti ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te iskazivanje povjerenja Goranu Mariću za obavljanje dužnosti ministra državne imovine.

Klub zastupnika HNS-a odmah je zatražio stanku od 20 minuta da se mogu s drugim Klubovima zastupnika dogovoriti o dijelovima porezne reforme.

Stanka se odužila na malo manje od sat vremena zato što se predsjednik Petrov sastao sa predstavnicima Klubovima zastupnika na sastanku proširenog Predsjedništva na kojem je dogovoreno da će rasprava o paketu Zakona porezne reforme ići objedinjeno.

Martini Dalić, potpredsjednici VladeRH iskazano je povjerenje Martini Dalić za obavljanje dužnosti ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta sa 80 glasa za, 12 suzdržana te 19 protiv. Također, i Goranu Mariću je iskazano povjerenje za obavljanje dužnosti ministra državne imovine sa 83 glasa za, 17 suzdržanih i 12 protiv.

Prije same rasprave, ministar financija Zdravko Marić zastupnicima je predstavio ključne elemente svakog Zakona porezne reforme koje je već prezentirao na sjednici Vlade i jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za financije i državni proračun.

- Stabilan, jednostavan i održiv porezni sustav, porezno rasterećenje poduzetnika te veća pravna sigurnost poreznim obveznicima, bile su odrednica nove reforme - kazao je Marić.

Nakon njegovog izlaganja, krenulo je rešetanje ministra i porezne reforme od strane zastupnika. Prvi za riječ javio se Ivan Vilibor Sinčić u ime Živog zida kazavši kako smanjivanje PDV-a na autosjedalice za djecu nije nikakva demografska mjera.

- Ako je sjedalica prije došla 5000 kuna, sada će koštati 4520. Tko može garantirati gdje će završiti 480 kuna? Nitko ne garantira da će trgovci uistinu smanjiti cijene za onoliko koliko će im biti manji PDV. Ovo nije demografska mjera. Gospodine, vi ste pod velikim upitnikom- rekao je Sinčić.

Jovanović: Reforma pomaže bogatima

SDP-ov Željko Jovanović istaknuo je kako je porezna reforma namijenjena za pomoć onima kojima je pomoć najmanje potrebna. 

- Ova reforma nije cjelovita. To je paket poreznih Zakona koji djelomično dotiče hrvatsko društvo, a pomaže onima kojima je pomoć najmanje potrebna, bogatima. Udar na turizam i ugostiteljstvo ne sugerira da će iz ove reforme izaći nešto dobro. Žalosti me što je glavni moto vaše kampanje bila vjerodostojnost. Ja ne mogu vjerovati u vaša obećanja kad svaki dan odustajete od njih. Kako vjerovati da ćete pomoći umirovljenicima i mladima kada umirovljenici nemaju ništa od ove reforme i kada mladima ukidate olakšice na prvu nekretninu. Kako objasniti  ukidanje poreznog USKOK- a? Kao vraćanje usluga donatorima HDZ-a - rekao je Jovanović.

Marić mu je odmah odgovorio, ponovivši kako 915.000 građana nije u škarama poreznog sustava, a što se tiče Poreznog USKOK- a, istaknuo je kako nikada nije bila namjera njegovo ukidanje.

 - Nikada nije bila namjera ukidanja Poreznog USKOK- a. U hijerarhiji ministarstva financija, on čak i raste, a po potrebi ćemo ga i kadrovski pojačavati- rekao je Marić. 

Bunjac: Porezna reforma je velika obmana

Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je da je porezna reforma jedna velika obmana koja ide u korist bankama.
 
- Ova cjelovita porezna reforma na kraju se može nazvati samo velikom obmanom jer ne izvršava one zadaće kojima se izlagatelj imao prilike pohvaliti. U izlaganju ste govorili kako reforma ide u korist poduzetnika i građana. Međutim, ona ide u korist banaka prije svega. Nešto malo manje u korist poduzetnika, a ništa, štoviše, na štetu građana. Bankama se dopušta otpis dugova na teret poreznih obveznika. To je politički dogovor banaka s kojima ste se dogovorili da im kompenzirate gubitke na mojem radu i radu svih poštenih građana i nemojte govoriti da ona ide u korist građana- rekao je Bunjac.

Giovani Sponza iz IDS-a smatra da se većim PDV- om uništava hrvatski turizam, a mladi tjeraju iz Hrvatske. Predložio je „win-win“ rješenje.

- Turizam je za neke samo doživljaj, za neke način života, a za neke egzistencija. Predlažem da stopa PDV- a na ugostiteljstvo ostane kao i do sada, ali da se Vlada obveže donijeti Zakon o turističkom zemljištu pa da na taj način napuni proračun - rekao je Sponza.

Ministar Marić rekao je da je Hrvatska najjeftinija mediteranska destinacija, a PDV nije jedini i presudni faktor cjenovne konkurentnosti. 

SDP-ov Tomislav Žagar istaknuo je zabrinutost da će povećanje PDV-a u ugostiteljstvu dodatno ugroziti Slavoniju koja je već na koljenima. 

-  Ako idete kroz Slavoniju onda ćete u manjim mjestima vidjeti da ljudi stoje ili sjede pred dućanom, oni tamo ne čekaju akcijske cijene već piju pivo i druže se. To je jednostavno sudbina i takva je slika u Slavoniji. Svaki ugostitelj u Slavoniji se muči da dnevno skupi prometa tisuću kuna da bi mogao uopće egzistirati. Razmišljate li o tome da ipak za Slavoniju, ako ne u smislu PDV-a kada govorim o ugostiteljstvu, još nekakve konkretnije mjere poduzmete da bi se tim ljudima pomoglo i da bi oni mogli opstati tamo - pitao je Žagar.

Ministar Marić odgovorio mu je kako Vlada u svom programu ima projekt Slavonija 2020. koji znači usmjeravanje neiskoristivosti europskih fondova.

- U ovoj poreznoj reformi upravo su segmenti gospodarstva Slavonije prepoznati od poljoprivrednih proizvođača i ja ću istaknuti da po prvi puta imputi poljoprivredne proizvodnje idu na sniženu stopu PDV-a koja će sigurno olakšati, poglavito onima koji nisu u sustavu PDV-a, dakle onim malim poljoprivrednim proizvođačima snižavanje troškova - rekao je Marić.

Marija Puh, zastupnica HNS-a, ali i Mostov Miro Bulj istaknuli su da lokalne samouprave teško mogu podnijeti smanjivanje njihovih prihoda.  Ministar je rekao kako će iduće godine na snagu stupiti Zakon koji će taj sustav učiniti dodatno pravednijim, transparentnijim i jednostavnijim.

'Marić je sam sastavio reformu, a Vlada je bila prisiljena prihvatiti je'

SDP-ova Marta Luc-Polanc smatra da je cijeli paket Zakona porezne reforme donesen isključivo u Ministarstvu financija, a ministri su, htjeli to ili ne, bili prisiljeni prihvatiti ih. 

-  Ministar financija ovu svoju reformu navodi kao reformu koja je gospodarski poticajna, koja će potaći jedan snažan gospodarski razvoj. Međutim, ja se ne mogu oteti dojmu da se ovdje više radi o izmjeni ili donošenju određenog skupa zakona koji su doneseni isključivo u Ministarstvu financija. Ovu reformu ja doživljavam kao nešto što je ministar financija samoinicijativno sastavio i predstavio novoformiranoj Vladi i ti novi ministri, htjeli ne htjeli oni su bili prisiljeni prihvatiti to kao takvo - rekla je Luc-Polanc.

Marić je odgovorio da nikoga nije prisiljavao ni na što.

-   Nisam baš ni te konstitucije niti tih mogućnosti da nekoga prisilim da nešto prihvati ili ne prihvati. Vlada kao kolektivno tijelo u konačnici je raspravljala o ovom paketu zakona i mi smo ga donijeli, usvojili i stavili pred vas na klupe - rekao je.

HDZ-ov Darko Milinović nahvalio je ministra Marića i njegov prijedlog porezne reforme. Istaknuo je kako je ovo najcjelovitija reforma otkad je hrvatske države te da ministru treba odati priznanje.  Naglasio je kako se šalje dobra poruka onima koji planiraju ulagati u Hrvatsku, za razliku od vremena bivše SDP-ove Vlade koja je imala 48 promjena poreznog sustava. No ipak je imao nekoliko pitanja za ministra, a istaknuo je i svoj rodni grad Gospić koji će reformom izgubiti oko šest i pol milijuna kuna.

-  Gospić ovom poreznom reformom u startu gubi negdje oko šest i pol milijuna kuna. Efekti nadopune su oko milijun i pol. Dakle, u startu će biti minusa oko četiri, pet milijuna kuna, ali dobro je da ste s ove govornice rekli da će to biti transfer iz državnog proračuna. Gradovi i općine još imaju mehanizme kroz prireze da nadoknade određene nedostatke ili deficite, ali što je sa županijama? Jel i one nešto gube ovom reformom, a imaju manju mogućnost povećanja svojih vlastitih prihoda. I čime ste se vodili kada ste smanjivali 50 posto doprinosa na tzv. drugi posao? Tu će mirovinski sustav izgubiti 13 milijuna kuna, zdravstveni sustav 25 milijuna kuna, mirovinskom sustavu nedostaje 17 milijardi, zdravstvenom sustavu 2 milijarde na godišnjoj razini i svaka kuna u mirovinskom i zdravstvenom sustavu je zlatna kuna - istaknuo je Milinović.

Ministar Marić objasnio je, što se tiče poreza na drugi dohodak, da postoje četiri kategorije.

-  Prva kategorija koja na drugi dohodak puno mirovinsko zdravstveno, puni porez i prirez. Druga su umirovljenici koji ne plaćaju ni mirovinsko ni zdravstveno, plaćaju porez i prirez u punom obliku. Autorski honorari ni plaćaju, ni mirovinsko ni zdravstvo, imaju 30 posto umanjenje poreza i prireza, te umjetnici i slične djelatnosti koje ni mirovinsko, ni zdravstveno i imaju 55 posto umanjenje poreza i prireza. Mi sada iz segmenta kako porezne, tako i socijalne i ukupne ekonomske pravednosti za sve uvodimo obvezu plaćanja mirovinskog i zdravstvenog. Prva kategorija, na 100 kuna neto dohotka je do sada plaćala 99,65 davanja. Dakle, gotovo dvostruko više. Dok ona zadnja kategorija je na 100 kuna neto dohotka plaćala 14 i pol kuna - rekao je Marić.

SDP-ov Nenad Stazić rekao je kako u poreznoj reformi vidi cinizam ministra koji uzima građanima, a onda im govori kako je to za njih dobro. 

- Građanima otežavate, a još im tvrdite da je to za njih jako dobro. Najprije ukidate nultu stopu za kupnju prve nekretnine mladima. Do sad nisu plaćali nikakav porez za prvu nekretninu, a sad će morati plaćati četiri posto i vi im kažete da je to super. Objasnite kako je to bolje? Onda povećavate PDV za ugostitelje, a oni će povećati cijene, što će drugo?  Tvrdite da stranim gostima nismo skupi. Što me briga za njih? Zanimaju me domaći gosti. Za naše građane će usluga biti skuplja. I treće, ukidate olakšicu za reinvestiranu dobit. Dajte mi navedite razlog zašto je to dobro? Ta olakšica je uvedena da korporacije ne zadržavaju dobit nego da otvaraju nova radna mjesta. Dajte to objasnite nezaposlenima - rekao je Stazić. 

Marić mu je odgovorio kako on nikada nije rekao da je to dobro za mlade nego da se na taj način uravnotežuje prodaja nekretnina. Za mlade obitelji doći će mjere koje će im olakšati dobivanje kredita po subvencioniranim kamatnim stopama - odgovorio je Marić.

Hrg za smanjenu stopu PDV-a za seoski turizam

Branko Hrg u ime Kluba zastupnika HDS-a i HSLS-a govoreći o PDV-u na ugostiteljstvo i turizam predložio je da se uvede smanjena stopa PDV-a za seoski turizam. Kritizirao je odluku da ugostiteljskim objektima koji su u sklopu hotela ostaje smanjena stopa PDV- a. 

-  To nije korektno prema ostalim ugostiteljima, posebno prema onima na kontinentu- rekao je, 

Što se tiče smanjenog PDV- a na dječje autosjedalice, Hrg predlaže smanjenje PDV- a i na još jedan artikl, a to su dječje pelene.

- Ta ideja ima demografsku notu- rekao je Hrg.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 246

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak