Obavijesti

News

Komentari 47

Zastupnici potvrdili: S prvim danom ožujka PDV je 25 posto

Zastupnici potvrdili: S prvim danom ožujka PDV je 25 posto
3

Zakon o PDV-u usvojen je sa 79 glasova za. Umjesto stranke rada, Josip Leko Hrvatske je laburiste prozvao strankom prava, što je izazvalo smijeh u sabornici

VIDEO

Raspravom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih tijela državne uprave u petak je nastavljeno saborsko zasjedanje. Zakonom bi se trebale osigurati pretpostavke za uspostavu cjelovitog funkcioniranja državne uprave. 

Prijedlog zakona redefinira nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom na način da se on definira kao koordinacijsko tijelo za sustav upravljanja državnom imovinom u odnosu na središnja tijela državne uprave i u odnosu na Agenciju za upravljanje državnom imovinom.

Zakonom se propisuje da je on nadležan za koordinaciju sustava upravljanja državnom imovinom, za izradu nacrta prijedloga strategije, za koordinaciju i harmonizaciju kriterija za upravljanje državnom imovinom kao i za izradu prijedloga upravljanja državnom imovinom te izvješća o provedbi plana. 

Također, Vladi bi predlagao odluke o utvrđivanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH. Dopunio bi se i krug i djelokrug Državnog ureda za središnju javnu nabavu, osim za središnja tijela državne uprave i za Vladu Republike Hrvatske, urede i stručne službe Vlade RH. 

Sumrak: Vlada nam je kao Alan Ford

Ovaj ured Đurđicu Sumrak podsjeća na stripove.

- Ova Vlada mi nalikuje na Alana Forda, u kojem su osnovali ured za istraživanje rude i gubljenje vremena, a tu su u stvarnosti zapošljavali svoje frendove - rekla je Sumrak.

Leko laburiste nazvao strankom prava i nasmijao sabornicu

Umjesto stranke rada, predsjedavajući Josip Leko Hrvatske je laburiste prozvao strankom prava, što je izazvalo smijeh u sabornici. 

Dragutin Lesar tražio je glasovanje o amandamanima, koje je Vlada odbila. Međutim, kod svih amandmana Hrvatskih laburista većina zastupnika bila je protiv.

DORH ne smije procesuirati odgovorne za  curenje informacija

Sabor je sa 105 glasova za i 6 protiv podržao rad Državnog odvjetništva u 2010. godini.

Međutim, sa 80 glasova protiv i 38 nisu podržali Sabor da obveže DORH da istraži, pronađe i procesuira ljude koji su krivi za neovlašteno curenje svih informacija koje cure o istragama. 

Izmjene zakona o porezu na dobit zastupnici su podržali sa 81 glasom, 34 ih je bilo protiv, a predsjedavajući Josip Leko bio je suzdržan.

Službeno: Od 1. ožujka PDV 25 posto

Sa 79 glasova za i 40 protiv, Sabor je izglasao i izmjene i dopune zakona o PDV-u. Suzdržan je bio HDZ-ovac Jasen Mesić. To znači da i službeno imamo PDV od 25 posto koji na snagu stupa 1. ožujka.

Usvojeni zakoni o doprinosima, ministarstvima i radu državne uprave

Sabor je podržao prijedlog Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima. Za je bio 81 zastupnika, dva su bila suzdržana, a 36 ih je bilo protiv. Također, sa 83 glasa za, 34 protiv i pet suzdržanih izglasan je i Zakon o ministarstvima i radu državne uprave.

Dnevni red nadopunjen s osam novih točaka

Sabor je dnevni red nadopunio sa novih osam točaka koje je im je Vlada sa zadnje sjednice poslala u Sabor.

Nakon rasprave o proračunu u ponedjeljak, Sabor će sjednicu nastaviti raspravama o izmjenama zakona posebne mjere naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, posredovanju pri zapošljavanju i pravima nezaposlenih, financiranju lokalne samouprave, zakona o šumama, centra za praćenje poslovanja energetskog sektora, te zaštita i očuvanja kulturnog dobra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina