Obavijesti

News

Komentari 316

'Ako se to može, ja ću otići u zatvor umjesto svih branitelja'

'Ako se to može, ja ću otići u zatvor umjesto svih branitelja'
14

Opći dio Registra branitelja bit će javno dostupan u elektroničkom obliku. Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o pravima koji omogućuje objavu Registra branitelja

VIDEO

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je kako će ova Vlada objavom podataka iz Registra hrvatskih branitelja ispuniti jedno od svojih predizbornih obećanja na radost i ponos svih časnih i ponosnih branitelja. Matić je u Saboru predstavio izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Ministar je istaknuo kako se tim Vladinim prijedlogom u prvom čitanju omogućuje javna dostupnost popisa branitelja iz Registra uz potpuno poštivanje odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Matić kaže kako se objavom podataka iz Registra neće narušiti sigurnost pojedinaca, niti će se narušiti nacionalni interesi.

- Registar se ustrojava u svrhu jačanja digniteta hrvatskih branitelja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata kao i jačanja časti i ugleda hrvatskih branitelja, ali i prikupljanja podataka o svim braniteljima u jedinstvenoj evidenciji - rekao je ministar Matić u Saboru. U općem dijelu Registra će se navesti ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja te spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status.

Registar se ustrojava u svrhu jačanja digniteta hrvatskih branitelja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata kao i jačanja časti i ugleda hrvatskih branitelja

Prema predloženim izmjenama, u posebnom dijelu Registra će biti naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama. Zakonskim izmjenama se proglašavaju ništavnim rješenja o novčanim pravima ljudi koji tijekom Domovinskog rata nisu bili pripadnici Oružanih snaga RH. 

U elektroničkom obliku dostupni će bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u. Javno dostupni u elektroničkom obliku mogu biti i podaci iz posebnog dijela Registra ako na to pristane sam branitelj. 

Izmjenama zakona omogućuju se povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe. Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine. Udovicama i izvanbračnim suprugama poginulih branitelja daje se mogućnost sklapanja nove bračne ili izvanbračne zajednice bez gubitka stečenih prava. 

Đakić (HDZ): Pred Ustavnim sudom ćemo "rušiti" objavu Registra!

Zastupnik HDZ-a Josip Đakić je u četvrtak najavio kako će njegova stranka ustavnim tužbama pokušati srušiti zakonsko rješenje kojim se omogućava objava Registra branitelja. Ako ne prođe taj zahtjev na Ustavnom sudu najavio je i podnošenje osobnih tužbi protiv svih koji su inicirali objavu Registra. 

- Zakon je protuustavan i mi ćemo sigurno tražiti ocjenu ustavnosti, s obzirom na to da zakon svakome jamči tajnost osobnih podataka - rekao je Đakić u četvrtak u Saboru. Zamjerio je Vladi da bi objavom podataka iz Registra skinula klasifikaciju s popisa branitelja koju su izradili MORH i MUP. 

Ministar Matić je Đakiću na to rekao kako je spreman ići u zatvor ako izgubi spor na osnovu osobne tužbe. 

- Devet mjeseci sam bio u srpskim koncentracijskim logorima, nije mi bilo lako, ali siguran sam da će mi u Remetincu biti lakše i ako budem imao novaca hranit ću se u Baltazaru - rekao mu je Matić. Protiv objave podataka iz Registra izjasnio se i HDZ-ovac Davor Ivo Stier, pozivajući Vladu da tom objavom ne narušava sigurnost onih koji su časno branili svoju domovinu. 

- Ja sam rekao i figurativno i stvarno, ako se može otići, ja ću otići umjesto svakog hrvatskog branitelja u zatvor. A kako vi (Jadranka Kosor, op.a.) najbolje znate primjere, ja ću vam dati primjer: Ivo Sanader je u zatvoru i zbog drugih i zbog sebe, i to je dokaz da se može biti u zatvoru i zbog drugih - naglasio je Matić te je dobio pljesak u Saboru.

Objavu Registra podržao i Franko Vidović

Objavu registra u ime SDP-a podržao je i Franko Vidović koji je istaknuo da do danas nije razjašnjeno što je to neborbeni sektor u ratu i za kakve je namjene takav formiran.

- Upravo taj tzv. neborbeni sektor, koji ne postoji niti u jednoj državi koja je prošla kroz rat, jeste u jednom dijelu kamen spoticanja. Ono što također nije u potpunosti jasno jeste broj hrvatskih branitelja koji su evidentirani u registru i koji iznosi 501.666. Taj broj od momenta kad je obznanjen hrvatskoj javnosti izaziva prijepore kako među samim braniteljima i udrugama branitelja, tako i među običnim građanima - rekao je Vidović te dodao da objava registra neće omogućiti nove optužnice protiv hrvatskih branitelja.

HDZ: Branitelje se stavlja na stup srama

No, bivša premijerka, ali i bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor kritizirala je Vidovićevo izlaganje jer smatra da nema dokaza da većina hrvatske javnosti traži objavu registra. Podržao ju je i njen stranački kolega Dujomir Marasović, koji smatra da Vlada objavom registra branitelje "stavlja na stup srama".

- Ovo je krunski dokaz bijede hrvatske političke misli, ovo je krunski dokaz hrvatskog nagona za samouništenjem, za samo sramoćenjem i za rad za tuđe interese da bi se od toga imala nekakva korist ili zbog gluposti i manjka i intelektualnih potencijala na liniji hrvatske državnosti. Ja tražim da se objave svi članovi bivših obavještajnih službi iz bivše države, tražim da se objave članovi partizanskih jedinica koji još primaju penzije, tražim da se objave članovi 30 tisuća članova fašističke talijanske okupatorske vojske primaju mirovine u Hrvatskoj, tražim da se oni objave - rekao je Marasović koji je, začudo, dobio podršku i IDS-a.

Kajin: Mali korak za Vladu, velik za braniteljsku populaciju

Damir Kajin se upitao "Koliko partizana dobiva tu "povlaštenu mirovinu" te koliko ustaša i domobrana je isto tako dobivaju".

- Jednih je 40, drugih je negdje oko 30.000 koji su u tom mirovinskom sustavu. Sve objavimo. Objavimo koliko talijanskih penzija dolazi u Hrvatsku, od Istre preko Rijeke dole do Zadra do Splita. Sve objavimo. Ja mislim da nitko ne bi trebao biti protiv toga. Zašto čuvat neku tajnu? Pa zemlja se, kako kaže poslovica zaklela raju da se sve tajne doznaju, pa neka se to zna - rekao je Kajin koji je ipak samu inicijativu objave registra branitelja pohvalio.

- Da parafraziram Armstronga to nije možda veliki korak za čovječanstvo, možda to nije veliki korak ni za Vladu, niti za Sabor, ali je korak za braniteljsku populaciju i to mi moramo jednostavno priznati - rekao je Kajin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 316
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku