News

Komentari 82

'Tko je mogao predvidjeti prije mjesec dana kako će biti? Lako je biti general poslije bitke'

'Tko je mogao predvidjeti prije mjesec dana kako će biti? Lako je biti general poslije bitke'

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske

Uoči rasprave o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, oporba se već izjasnila da ih neće podržati. Izmjenama tog Zakona, podsjetimo, predviđa se kažnjavanje i fizičkih osoba, dakle svih građana, za kršenje epidemioloških mjera, prije svega ako ne nose maske tamo gdje je to obavezno. U petak će glasati o izmjenama. Oporba se zalaže da se izglasaju dvotrećinskom, a ne običnom većinom, no HDZ-ov Branko Bačić jasno je poručio kako će se izglasati običnom većinom.

PRATITE UŽIVO: Sabor o Zakonu o zaštititi pučanstva od zaraznih bolesti

Ministar zdravstva, Vili Beroš, predstavljajući zastupnicima izmjene Zakona naglasio je najprije kako posljednjih dana bilježimo iznimno velik broj preminulih. Podsjetio je na kronologiju od pojave korona virusa u svijetu i u Hrvatskoj do danas.

- Posljednjih osam tjedana, od 32. do 39. tjedna, stopa potvrđenih slučajeva kontinuirano raste, ukupan broj testiranja, nakon blagog pada u 32. i 33. tjednu, od 34. tjedna kontinuirano raste te uje u 38. tjednu dosegnut maksimalan broj testiranja, ukupno 60.516 testova u tom tjednu. Udio pozitivnih je 22,72 posto, što nije dobro - istaknuo je.

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, nove okolnosti, a u cilju zaštite zdravlja građana i suzbijanja širenja zaraze, naglasio je, ovim Zakonom se donose nove sigurnosne mjere.

- Te mjere trebaju trajati samo dok to okolnosti zahtijevaju, kako bi Ustavom zajamčene slobode i prava građana bila ograničena samo u mjeri koja je nužna - poručio je.

Ovim izmjenama, istaknuo je, propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se  novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

- Prema dosadašnjem tijeku epidemije, nedvojbenim se ukazuje neophodnost pravilnog nošenja maski tako da pokrivaju nos i usta. Maske se preporučuju kao jednostavna prepreka kako bi se spriječilo da respiratorne kapljice odu u zrak i na druge osobe, kada osoba koja nosi masku kašlje, kiše, razgovara ili povisi glas. To se naziva kontrolom izvora infekcije. Nošenje maski najvažnije je u zatvorenom prostoru i kada je socijalno distanciranje teško provesti - istaknuo je dodavši kako nošenje maski preporučuju i Svjetska zdravstvena organizacija, ECDC, Centar za kontrolu bolesti SAD-a te HZJZ.

Nadalje, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja, pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

- Ove izmjene su nužan korak u borbi protiv korona virusa. Tu su da omoguće prilagodbu novom momentu epidemije za dobrobit svih nas. Ne predstavljaju ograničenje sloboda, dvostruka mjerila ni političke odluke, donesene su kako bismo što bolje upravljali krizom i spriječili širenje bolesti, kao i što brži oporavak nacije i zdravstvenog sustava. U svemu tome važno je osvijestiti osobnu odgovornost - poručio je.

Rasprava je odmah počela burno i zahtjevima za stankom. Mostova Marija Selak Raspudić poručila je kako su zastupnici dovedeni u nezavidnu situaciju. 

- Traži se od nas da usvojimo nove mjere, koje bi trebale pomoći zaštiti pučanstva, no ni u jednom trenutku mi nismo čuli ono osnovno što bi nas natjeralo da ih prihvatimo, a to je prvenstveno izvješće o radu Stožera, koje tražimo već dva mjeseca, da bismo na temelju njega mogli dati stručni i znanstveni doprinos te otkrili analizu učinka dosadašnjih mjera, usporedbu s inozemnim iskustvima - poručila je naglasivši kako žele znanstvenu analizu zašto baš sada ove mjere te na temelju kojih brojki će se ublažavati ili pooštravati.

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je kako je htio čuti od ministra riječi koje će ga uvjeriti da je ovo što se danas događa redovno stanje, obzirom da Vlada ne aktivira članak 17. Ustava. No, upravo je od ministra čuo suprotno kad je obrazložio zašto uvodi ove mjere.

- Ministar je vrlo jasno rekao da su ovo mjere koje se uvode zbog izvanredne zdravstvene situacije koja ugrožava život i zdravlje ljudi te da će one trajati samo dok traje epidemija - rekao je i pozvao se na članak 17. Ustava, kojim se pojedina prava i slobode mogu ograničiti u slučaju nepogoda i opasnosti u propisanom načinu.

- Dok god Sabor zasjeda, taj propisani način je dvotrećinska većina. Ministre, nemojte se ljutiti, u jednom ste u krivu, ako mi nekome nalažimo da nosi maske i za to ga kažnjavamo, to nije redovan tijek stvari. ja mogu prihvatiti potrebu da se kaznom prisili nekoga poštuje mjere, ali isključivo na način koji je propisan Ustavom - poručio je.

'Od najliberalnijeg modela otišli ste u drugi ekstrem preko noći'

Tomislav Tomašević u ime Kluba zeleno-lijevog bloka poručio je također kako se ustavom zajamčena prava mogu ograničiti jedino dvotrećinskom većinom u Saboru. Nikako ne običnom većinom.

- U redu nam je da dolaze ovakve izmjene u roku 24 sata jer je takvo stanje, izvanredno stanje, iako Sabor to nije izglasao, u redu nam je da ima parlamentarna kontrola, ali ne možemo pristati da se ne poštuje načelo razmjernosti i da se ovakve ovlasti daju Stožeru bez propisanog roka i periodičke revizije - rekao je poručivši HDZ-u da je bolje vodio ovu krizu, ne bi sad ni došli u ovu situaciju.

- Iz jednog modela, najliberalnijeg modela, otišli ste u drugi ekstrem preko noći - poručio je.

Sve mjere koje donosi Stožer, naglasio je ministar Beroš, donosi ih na prijedlog HZJZ-a. 

- Iz dana u dan ocjenjujemo koje su to mjere koje bi svojim djelovanjem polučile učinak u sprječavanju bolesti - poručio je naglasivši kako se kazne ne uvode da bi se popunio Državni proračun. 

- Da je tako, onda bi tu mjeru donijeli ranije. Donose se isključivo zbog zdravstvenog aspekta, a cilj je spriječiti širenje virusa, a nepotrebna druženja su ono što pospješuje njegovo širenje - rekao je.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka upitala ga je da li se osjeća politički odgovoran što nije još prije mjesec i pol, znajući da dolazi zima, uveo mjere poput osnaživanja detektiranja kontakata ili primjerice rada od kuće, a kojima bi se moglo spriječiti donošenje ovih restriktivnijih mjera.

- Lako je biti general poslije bitke - odgovorio joj je Beroš upitavši je li netko tada imao elemente kojima je mogao predvidjeti kakva će biti situacija. 

- Očekivali smo i loše, ali smo balansirali između ekonomskih aktivnosti i očuvanja zdravlja. Mjere koje su se donosile u tom trenutku bile su primjerene i adekvatne. Da je netko imao čarobnu formulu i recept bilo gdje u svijetu i Europi, već bi ga primijenio, no nisam siguran da je bilo koja zemlja značajnije polučila rezultate u svojim različitim fazama razvoja ove bolesti. Svatko se snalazio kako je znao, naš put je bio struka, stručne mjere prilagođene epidemiološkom trenutku - poručio je.

Glavno pitanje oporbenih zastupnika bilo je zašto tek sada uvode strožije mjere 

- Zar uistinu mislite da ćemo povjerovati da prije 45, 50 dana niste imali pokazatelje u kojem smjeru ide situacija u Hrvatskoj? Jer nismo otok, kao što ste rekli. Vi ste rekli da nismo imali pokazatelje, a 15. listopada Krunoslav Capak kaže, citiram, moguće da je došlo do eksponencijalnog rasta - poručila je SDP-ova Ivana Posavec Krivec.

Beroš joj je rekao kako misli da je Capakovu izjavu izvukla iz konteksta i da nije bilo riječi o eksponencijalnom rastu novooboljelih. 

- Da, tada nije bilo moguće predvidjeti kakvi će brojevi biti, međutim, i tada su donesene određene mjere, koje su bile prilagođene aktualnom trenutku, kao što ovom trenutku donosimo nove mjere i izmjene Zakona - poručio je.

Marijan Pavliček (Suverenisti) istaknuo je kako je neprihvatljivo kažnjavanje građana zbog okupljanja u svojim domovima. 

- Bojim se da se time vraćamo u mračno doba totalitarnog režima i da nećete postići željeni cilj nego dodatni revolt građana i neposluh - poručio je podsjetivši na kontradiktorne poruke iz Stožera što se tiče nošenja maski. 

- Činjenica je da znanstveni elementi potvrđuju potrebu nošenja maski jer ona doista sprječava širenje zaraze - rekao je Beroš naglasivši kako nije ni Vlada presretna zbog uvođenja sankcija. 

- U prvom valu smo polučili dobre rezultate, međutim da li nakon ljetnog opuštanja ili nečeg drugog, došlo je do opuštanja građana i virus se ponovno počeo širiti, zimski su mjeseci, drugi val je iznimno teži, stoga nemamo druge mogućnosti nego postupiti na ovaj način. Hrvatska nije otok, ne radimo to samo mi, to radi čitav svijet. Čitava Europa ograničava slobode kretanja, druženja i obvezuje nošenje maski - dodao je ministar.

Selak Raspudić ponovila je pitanje, na temelju kojih brojeva mjere donose, pooštravaju ih ili popuštaju. Istaknula je slučaj Velike Britanije, koja je uvela tzv semafor.

- Eto, ne može se sve zadovoljiti. Vas ne zadovoljava što nemate podatke, a druge pak nezadovoljiva to što su podaci svakodnevni i preekstremni. Svi oni podaci koji su relevantni, a to su brojevi novozaraženih, hospitaliziranih, onih na respiratoru, preminulih, se objašnjavaju iz dana u dan - poručio je Beroš obrazloživši kako nisu uveli model semafora jer je u čitavoj Europi situacija takva da su brojevi jako, jako loši. 

- Ali apsolutno možete biti sigurni da su sve naše mjere promišljene i da nisu donesene naprečac i u panici - rekao je.

Tomašević je poručio kako on ne razumije tu logiku i takvo obrazloženje ministra.

- Mi smo prije nekoliko mjeseci, kad je situacija još bila dobra, ali se vidjelo kamo će ići, predložili jasne pragove brojeva novozaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru uz mjere koje će ih pratiti, ali da te mjere budu objektivne, a ne da prate Kolonu sjećanja i da građani nemaju osjećaj da se donose od danas do sutra - poručio je istaknuvši kako su se u Stožeru smijali znanstveniku Ivanu Đikiću, koji je iznio projekcije preminulih u studenom, a koje su se na kraju obistinile.

- Zašto niste prihvatili sve to prije više mjeseci kad smo predlagali - upitao je.

Ministar mu je poručio kako nitko nikoga nije omalovažavao te da su bili otvoreni za sve.

- Naš odabir, odnosno epidemiološke struke, bio je da se ne služimo modelom semafora jer postoje brojni drugi modeli koji mogu polučiti i determinirati primjenu određenih mjera i s njima smo se služili. Možda bi taj model u nekoj ranijoj fazi i bio prihvatljiv, ali mi smo analizirali mjere, brižno ih donosili, balansirali, čuvanje zdravlja, gospodarstva i mislim da tu nekih većih grešaka nije bilo komparirajući se s bilo kojom epidemiološkom službom u svijetu i Europi  - rekao je Beroš.

Dalija Orešković (Centar) upitala je kako je došlo do eskalacije situacije. 

- Što je uzročnik tome, da li sadržaj mjera ili to što se mjere koje Stožer donosio nisu poštivale i provodile u praksi kako treba - pitala je na što je ministar odgovorio kako je do ove situacije dovela kombinacija navedenog. 

Ponovio je kako tu Hrvatska nije izolirana i da se to događa u svim susjednim zemljama, kao i u svijetu.

Njegov stranački kolega, Željko Reiner, zamolio ga je da pojasni kako će policija kažnjavati one koji se privatno okupljaju naglašavajući kako oporba danima obmanjuje javnost da će službenici dobiti nove ovlasti, upadati u privatne domove, brojati koliko je unutra ljudi i provoditi represiju. 

Beroš: 'Ako susjed prijavi tulum, to je postupanje koje je usmjereno ka zaštiti zdravlja'

- Policija ovim izmjenama ne dobiva nikakve nove ovlasti. Postupanje će biti temeljeno na Ustavu i zakonima. Jasno treba reći da ulaska policije u domove neće biti. Ako neki susjed prijavi neki tulum, kao mogući uzrok širenja infekcije, to je postupanje koje je usmjereno ka zaštiti zdravlja  - poručio je.

SDP-ova Sabina Glasovac pitala ga je gdje je bio do sad.

- Mjesec dana nas uvjeravate da su stvari pod kontrolom i da su mjere dale rezultata, a vidimo da nisu, niste slušali većinu nego manjinu u Znanstvenom savjetu, imali ste dvostruke kriterije, jednima ste branili da se okupljaju, drugima ste dopustili. Što se događa i kako da vam vjerujemo - upitala je. 

Pripremao sam zdravstveni sustav za ono što slijedi, poručio joj je Beroš na pitanje gdje je bio do sada.

- Imamo preko 2000 u bolnicama, oni zauzimaju mjesto nekom kome treba neCovid zdravstvena zaštita, nije bilo lako organizirati zdravstveni sustav na ovaj način i prilagoditi se okolnostima. No, svi ti naši bolesnici se liječe, neki umru, ali se liječe - poručio je Beroš naglasivši kako ovim sankcijama žele smanjiti zarazu i broj hospitaliziranih i preminulih.

HDZ-ova Maja Grba Bujević, bivša članica Stožera u borbi protiv korona virusa, ponovno je imala trenutak hvalospjeva na račun tog istog Stožera i Vlade. 

- Svaki tjedan na sjednici Vlade iznosite sve brojeve  i mjere, a one se temelje na stručnom mišljenju epidemiologa i ostalih stručnih službi. Sve se to javno prenosi na televiziji, stoga se zaista iznenadi čovjek kad kaže da nema dostupnih informacija vezanih za pokazatelje. I u ovom obrazloženju Zakona ste naveli sedmodnevne i 14-dnevne kumulativne brojeve, a to su parametri po kojima se uvijek ova zemlja vodila - istaknula je.

SDP-ov Arsen Bauk poručio je kako Stožer i Vlada na sebe prebacuju zasluge kad je situacija dobra, a kad je loša onda krivnju prebacuju na građane.

- Je li za ono što se događalo na proljeće zaslužna Vlada, a za ovo što se događa sada odgovorna Vlada? Možete li javnosti potvrditi da znate što radite, odnosno da kažete da li bi, kad ne bi donijeli ovaj Zakon, broj zaraženih dnevno do kraja godine porastao, odnosno kad ga donesete da li će se smanjiti - upitao je.

Beroš je istaknuo kako je za uspjeh potrebno dvoje. 

- Niti mjere niti sami građani ne mogu polučiti uspjeh u borbi protiv ove pandemije. Mjere mogu biti savršene, a građani ih se ne moraju pridržavati i loše ćemo stajati i obrnuto. Prema tome, jedino u zajedništvu. A s druge strane, medicina nije matematika i ovo se ne može matematički obrazložiti i reći koliko bi bilo pozitivnih da mjere ne uvedemo i obrnuto, to jednostavno nije moguće - istaknuo je ministar dodavši kako oni mogu jedino analizirati učinke donesenih mjera.

Anka Mrak Taritaš, čelnica GLAS-a, javila se videovezom iz samoizolacije i upitala zašto se neki ekipni sportovi i dalje mogu odvijati dok, primjerice, jedrenje ne može.

- Svi se možemo složiti da je i u ovim trenucima izuzetno važan sport. U ovim uvjetima su mogući neki ekipni sportovi, a jedrenje ne može. Dijete uđe u hangar, opremi svoju jedrilicu, izađe van, nema kontakt s nikim - istaknula je Mrak Taritaš upitavši tko takve mjere osmišlja.

- Sve su to vrlo specifični elementi o kojima nije odlučivao samo Stožer nego i resorna ministarstva. U razgovoru o svakom sportu bili su uključeni djelatnici ministarstva za sport i turizam. Apsolutno je izvjesno da jedriličari nisu izloženi opasnosti širenja virusa, no da bi oni došli do svog jedriličkog kluba moraju koristiti prometna sredstva, vjerojatno se i druže prije treninga, skidaju se, nakon treninga se opet možda podruže, to su okolnosti koje dodatno doprinose širenju virusa - pojasnio je ministar zdravstva.

Dok pozivaju građane da se ne druže, ministar Beroš fotografirao se s estradnim zvijezdama, poručio je Mostov Miro Bulj nabrojavši i ostale kontradiktorne odluke koje su donosili i poruke koje su slali javnosti.

- Možda sam se slikao s određenom gospođom, no to je bilo vrijeme kad je broj novozaraženih bio minoran i ne znam na koji način to dovodite u situaciju s kasnijim druženjima po noćnim klubovima, koji su detektirani kao izvorište zaraze - rekao je Beroš.

Katarina Peović (Radnička fronta) podsjetila je kako se do nedavno u ugostiteljskim objektima sjedilo bez maske pa upitala jesu li pod ucjenom određenih lobija u društvu, koji zahtijevaju da se žrtvuju ljudski životi, zbog čega dolazi i do kolapsa zdravstvenog sustava, da bi oni dodatno zaradili ili smo samo presiromašni za neke mjere, kao što kaže ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak. 

- Nemam što ni dodati ni oduzeti, sve ste manje više dobro determinirali, osim da smo pod ucjenom bilo čijem. To doista nismo, ograničavamo ono što je više rizično za širenje virusa i to je sukus našeg ponašanja - rekao je Beroš.

Najčitaniji članci