Obavijesti

News

Komentari 100

'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'

'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'
8

Ministar Pavić u saborskoj raspravi o mirovinskoj reformi uzvratio je zastupiku Hrasta da nema potrebe za apokaliptičnim izjavama jer brinu o mladima jačanjem drugog stupa

VIDEO

PRATITE UŽIVO

Mirovinska reforma tema je u Saboru. Zastupnik Silvano Hrelja (HSU) tražio je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da sa sjednice udalji zastupnika Željka Glasnovića jer je iz klupe resornom ministru Marku Paviću dobacivao "udri po Crvenim Kmerima". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Možda bi to niste dobro čuli, ali ja jesam - rekao je Hrelja.

- Kad bih izbacivao iz sabornice zbog toga onda bi dosta zastupnika morali izaći. Čuju se uvrede s obije strane. Budimo fer jedni prema drugima - uzvratio mu je Jandroković. 

Na početku rasprave oporba je upozorila da 10.000 ljudi do kraja godine otići u prijevremenu mirovinu zbog diskriminatornog zakona. 

- Građani ne idu u prijevremenu mirovinu jer hoće nego jer gube posao - poručio je zastupnik Mirando Mrsić. 

Pavić mu je uzvratio kako je SDP-ova Vlada diskriminirala mnoge reformom koju je on provodio kao ministar. Hrvoje Zekanović (Hrast) pozvao je ministra da kaže: car je gol!

- Recite većini onih koji su u školskim klupama, na fakultetima ili su tek počeli raditi da neće imati mirovinu. Recite javnosti da počnu štedjeti i ulagati u djecu jer će se prije ili kasnije mirovinski sustav raspasti - rekao je.    

Ministar Pavić mu je uzvratio da nema potrebe za apokaliptičnim izjavama, a mladima je poručio da se zbog njih jača drugi stup i omogućava bolja štednja.

- Oni će dovoljno uštedjeti za svoju mirovinu nakon 40 godina staža - poručio je Pavić. 

Gordan Maras (SDP) upitao je ministra kako ova vrhunski prijedlog nitko ne vidi i ne razumije. Maras tvrdi da reforma ne ide u korist građana te da je treba zaustaviti. Naveo je i da je životni vijek u Hrvatskoj kraći za tri mjeseca nego 2016 te da treba odustati od priče da se u mirovinu ide sa 67 godina. 

- Podržavam građane koji ne žele ovakvu mirovinsku reformu. Dali ste im najgori mogući poklon za Božić - ustvrdio je Maras. 

Ministar je demantirao da se životnije vijek povećao. Marasa je prozvao da je loš prognozer za razliku od premijera koji je dobro prognozirao da je HDZ dvostruko jači od SDP-a. Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorila je na paradoks reforme odnosno da se prijedlogom kažnjavaju oni koji su radili duže i imaju više staža. 

- Šalje se poruka da nemojte radite, krenite raditi što kasnije, malo radite i država će vas za to nagraditi. Ako je to reforma, svaka čast - poručila je. 

Mrak Taritaš navodi da će reformom budući umirovljenici biti jako stari i siromašni. Ustvrdila je i da imamo reformu "nezaposlen sam i vodim oca na posao". 

- To nije reforma i niste odradili posao kako treba. Ono što imamo sad bolje je od onoga što ćemo imati u budućnosti - ustvrdila je Mrak Taritaš.   

Davor Bernardić (SDP) protiv je reforme jer, kaže, cilj je smanjiti mirovine budućim umirovljenicima i na njima štedjeti. Građani će, ističe, raditi dulje, primati manje i u mirovini živjeti teže. Ministra je prozvao da nudi loša, opasna, destruktivna, socijalno neodgovorna rješenja. 

Nikola Grmoja (Most) stava je da je iluzorno raspravljati o dobnoj granici za umirovljenje dok imamo ovako lošu demografsku sliku. 

- Ovakav mirovinski sustav je neodrživ, mirovina neće biti jer dnevno iz države odlazi 180 ljudi. Neće biti mirovina, neće biti mirovinskog sustava, Hrvatske - prognozira zastupnika Mosta.  

Nezavisnog zastupnika Ivicu Mišića zanimalo je koliko ima partizanskih mirovna, kontroliraju li se te provjeravaju li se mirovine iz Domovinskog rata. Pavić je naveo kako povlaštene mirovine nisu obuhvaćene reformom, ali će se one analizirati. Naveo je da imamo 13.000 NOB umirovljenika, 4500 domobranskih te 6000 mirovina bivše JNA. 

- Još 22.000 mirovina iz Drugog svjetskog rata još su aktualne, imamo i 70.000 braniteljskih, dužnosničkih i ostalih - izvijestio je Pavić. 

Ministar rada ističe da im je cilj povećati mirovine, održati sustav i ispraviti nepravde. Oko 248.000 umirovljenika koji primaju najnižu mirovinu mogu očekivati rast mirovina za šest posto, a ostalima stiže povećanje od tri posto. Svim umirovljenicima omogućit će se rad. Pavić je naveo i da 3000 žena do kraja 2020. ide u mirovinu te da im je osiguran dodatak od 27 posto da bi se izjednačile sa sadašnjim umirovljenicima. Naveo je da će se majkama dodati šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeni dijete odnosno imat će 2 posto veće mirovine po djetetu. Ova mjera donosit će se i na očeve koji su koristili roditeljski dopust. 

Raspravlja se o paketu zakona - o mirovinskom osiguranju, stažu osiguranja s povećanim trajanjem, dodatku na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju, obveznim mirovinskim fondovima, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima.

Zagreb: Sabor raspravlja o paketu mirovinskih zakona

Mirovinskom reformom, čija primjena počinje 1. siječnja 2019., predviđa se podizanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, penalizacija prijevremenog umirovljenja od 0,3 posto po mjesecu odnosno 18 posto za pet godina, kao i omogućavanje rada svim umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine.

Korisnicima drugog mirovinskog stupa omogućava se izbor u kojem će sustavu ostvariti mirovinu - samo u prvom stupu uz dodatak od 27 posto za razdoblje do 2002. godine te 20,25 posto za kasnije uplate ili mirovinu iz oba obavezna stupa.

Između dva čitanja paket mirovinske reforme doživio je određene promjene, te osim što je ublažena penalizacija za prijevremenu starosnu mirovnu s 0,34 na 0,3 posto mjesečno, uvedeno je i po šest mjeseci dodatnog mirovinskog staža za majke i posvojiteljice za svako rođeno ili posvojeno dijete što će im povećati mirovine za oko 2 posto.

Zagreb: Sabor raspravlja o paketu mirovinskih zakona

Reforma donosi i promjene u poslovanju obveznih mirovinskih fondova u smjeru veće transparentnosti i kontrole, pa se tako predviđa imenovanje predstavnika osiguranika u nadzornim odborima mirovinskih društava, kao i obveza članova uprava obveznih mirovinskih društva da se povuku iz nadzornih odbora tvrtki u kojima imaju vlasničke udjele.

Izdvaja se i mogućnost da mirovinski fondovi mogu ulagati u start-upove, infrastrukturne projekte kao i smanjenje naknade za njihovo upravljanje.

Oporba je žestoko kritizirala mirovinsku reformu ocijenivši ju lošom, destruktivnom, pljačkom, te preljevanjem "iz šupljeg u prazno". Smatra i da će nakon nje građani raditi dulje, primati manje i u mirovini živjeti još teže.

Sindikat dijelio letke ispred Sabora

Članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) su uoči rasprave ispred Hrvatskog sabora zastupnicima dijelili letke s prijedlozima kako tu reformu poboljšati i spriječiti siromaštvo sadašnjih umirovljenika.

Zagreb: Sindikat umirovljenika protiv novih mirovinskih zakona

SUH poziva na uvođenje zajamčene minimalne mirovine, uvođenje novog modela obiteljske mirovine, na žurno uvođenje državne naknade za osobe starije od 65 godina, na dostavu mirovina poštom.

Traži i da se uvede model usklađivanja mirovina u visini sto posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena te da se svim umirovljenicima omoguće jednaki uvjeti za rad uz mirovinu.

SUH-ovcima je podršku dao i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21