Obavijesti

News

Komentari 37

Salapić o rebalansu: To je kao da karcinom liječite andolima

Salapić o rebalansu: To je kao da karcinom liječite andolima
1

Naše gospodarstvo boluje od karcinoma, bez velikih investicija, bez realnog sektora, koji će se pokrenuti što je bila najava Plana 21, rekao je Josip Salapić (HDSSB)

VIDEO

Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o potvrđivanju odluke o povlačenju pripadnika Oružanih snaga RH iz mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni. 

Zvonko Milas (HDZ) pozvao je zamjenicu ministra obrane Višnju Tafru da još jednom pojasni koji su razlozi povlačenja naših snaga s Golana.

- U medijima možemo pročitati da su proračunski deficiti možda i bitniji razlog nego sigurnost i rizik, jer vojska sama po sebi ide tamo gdje je ugrožen rizik sigurnosti i mira - rekao je Milas.

Tafra mu je odgovorila kako su jedini razlozi bili sigurnosni.

- U prilog tome ide izvješće koje je dobio predsjednik prije samog donošenja odluke. Što se mirovnih misija tiče, novac nije razlog. U proračunu je osigurano 266 milijuna kuna za aktivnost sudjelovanja - rekla je Tafra.

Laburist Mladen Novak ustvrdio je kako je ovom odlukom oslobođeno 35 milijuna kuna na godišnjoj razini.

- Možemo ih upotrijebiti na razminiranje ili povećanje plaća profesorima. No, bojim se da danas u Vladi na raspravi o rebalansu proračuna tih 35 milijuna kuna neće biti dio te priče - zaključio je.

Vukšić: Nije fer da istu kaznu plaćaju i Kerum i Todorić i radnik

Nakon što su raspravili odluku o povlačenju vojnika s Golanske visoravni, zastupnici su raspravljali o prekršajnom zakonu. Ministar Orsat Miljenić rekao je kako je cilj sužavanje definicije prekršaja kako bi se smanjio priljev na sudove.

- Prosjek u zemljama, koje su članice Vijeća Europe je oko 2300 prekršaja na 100.000 stanovnika, a kod nas je preko 7000. Toliki je priljev na sudove - rekao je Miljenić te podsjetio kako izmjene zakona uključuju stimulativne mjere naplate pa bi za plaćanje na licu mjesta prekršitelji dobili 50 posto popusta, a za plaćanje u roku određenom u kazni 75 posto.

Oporba je tu uočila problem i nepravdu.

- Sjetite se kad gospodin Kerum nije vozio nego nisko letio. Policajci su ga zaustavili i rekli mu - 2000 kuna, a on je pitao, zar samo toliko? Izvadio je 2000 kuna i platio. Nepravedno je da za isti prekršaj plaćaju istu kaznu i Kerum i Ivica Todorić i Tedeschi i radnik - rekao je Vukšić. Složili su se HDZ-ovci.

- Ta gospoda će imati keša i platit će 50 posto, pola cijene kazne, a taj radnik, koji vjerojatno neće imati 1800 kuna u džepu i neće moći odmah platiti, u konačnici će platiti daleko više - zaključila je Lovrin.

Ministar je na kraju rekao kako je uvođenje imovinskog cenzusa bilo intencija Vlade, ali da trenutno nema tehničkih mogućnosti za to.

- Ako je kazna tisuću kuna, jasno da je onome tko zarađuje 100.000 kuna to samo jedna stotina, a onome tko zarađuje 2000 kuna, to je pola plaće. Žao mi je što nismo mogli sada to uvesti. Međutim, to je budućnost - rekao je Miljenić.

Vinković se osvrnuo na privođenje Zdravka Mamića

U raspravi o prekršajnom zakonu Zoran Vinković (HDSSB) osvrnuo se na pokušaj uvođenja verbalnog delikta i privođenje Zdravka Mamića.

- Zašto Ministarstvo unutarnjih poslova nije reagiralo i na samu ministrovu uvredu kada je rekao da je na mjestu dotičnog gospodina koji kad se svako jutro pogleda u ogledalo da bi mu bilo najbolje da pljune u ono što vidi u ogledalu. Dakle, ja izražavam opravdani strah da je upravo ovaj potez povratak i uvođenje verbalnog delikta u Hrvatskoj i povratak u jedno mračno, mračno doba u jednu dugu mračnu noć - rekao je Vinković s tim da je dodao da ne opravdava ono što je Mamić uputio Jovanoviću.

Ministar Miljenić odgovorio mu je kako se verbalni delikt ne uvodi te da se nije uveo ni prije.

- Nije dobro razgovarat o pojedinačnim slučajevima pogotovo kad su oni predmet sudskog odlučivanja. Sud će odlučit što je i kakvo nečije ponašanje. Odluka što je i kakvo je nečije ponašanje i da li je s time prekršen neki zakon u krajnjoj liniji je na sudu koji je potpuno neovisan o tome i to moramo svi podržat - rekao je ministar.

Salapić: Vlada treba priznati da Plan 21 ne postoji

Josip Salapić (HDSSB) komentirao je rebalans proračuna.

- To vam je kao da tešku bolest karcinom liječite Andolima. Naše gospodarstvo boluje od karcinoma - bez velikih investicija, bez značajnih projekata, bez realnog sektora, koji će se pokrenuti što je bila najava Plana 21 - rekao je Salapić te dodao da bi Vlada trebala priznati da Plan 21 ne postoji i da gospodarskog rasta nema.

Vojnici vraćeni zbog napisa u New York Timesu

Zbog sigurnosne situacije OS RH u mirovnoj misiji UN-a, predsjednik i vrhovni zapovjednik OS-a Ivo Josipović, donio je odluku o povlačenju. Svi pripadnici 10. kontingenta Oružanih snaga RH, njih 97, koji su se nalazili u toj mirovnoj misiji, u ponedjeljak 18. ožujka vratili su se u Hrvatsku, čime je provedena odluka državnog vrha o brzom povlačenju pripadnika OSRH iz misije na Golanskoj visoravni iz sigurnosnih razloga.

Odluka je uslijedila nakon što je New York Times objavio da je Saudijska Arabija kupila pješačko naoružanje u Hrvatskoj te da je ono završilo u rukama sirijskih pobunjenika.

Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima, ali je ocijenjeno da su novinski napisi doveli hrvatske vojnike u opasnost, te da ih treba povući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije