Obavijesti

News

Komentari 46

Grbin: 'Kad misliš da ne može gore, umjesto Horvata dođe Paladina. Ova Vlada mora otići'

Grbin: 'Kad misliš da ne može gore, umjesto Horvata dođe Paladina. Ova Vlada mora otići'

Oporba je uputila dva zahtjeva za raspuštanjem Sabora i raspisivanje novih izbora nakon uhićenja Darka Horvata. Jednu inicijativu uputilo je sedam lijevo-liberalnih klubova, a drugu Most

VIDEO

Nakon uhićenja ministra Darka Horvata u veljači sedam lijevo-liberalnih oporbenih klubova - SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika - se skupilo i u saborsku proceduru uputilo inicijativu za raspuštanjem Sabora. Drugu inicijativu je uputio i Most.

PRATITE UŽIVO: 

Obje su došle na dnevni red današnje sjednice, a u međuvremenu je premijer Andrej Plenković za Horvatova nasljednika postavio Ivana Paladinu, a nedavno smijenio i Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića, koji su pod teretom istrage. Umjesto njih su u Vladu ušli Marin Piletić te Anja Šimpraga. Tomislav Ćorić je izlaz sam zatražio, a Plenković će ga nagraditi pozicijom viceguvernera u HNB-u. Štafetu je predao Davoru Filipoviću.  

Iako je premijer osvježio svoju Vladu, oporbenjaci od svog zahtjeva ne odustaju jer smatraju da su za Hrvatsku, s ovako korumpiranom Vladom, jedino rješenje novi izbori.

Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena
Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena

- U Hrvatskoj već godinama vlada apatija i ravnodušnost, a uzrok su klijentelizam, korupcija i kriminal i rad svih vlada do danas. A klijentelizam, korupciju i kriminal potvrđuju državne službe, ali i sam predsjednik Vlade, koji svojim postupcima potvrđuje kako su Piletić i Šimpraga igrači s klupe i da su Aladrović i Milošević dobrodošli nazad ako dokažu svoju nevinost - poručio je zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre, koji je pozvao vladajuće da podrže ove inicijative za raspuštanjem Sabora i raspisivanjem novih izbora.

'Koalicija je stabilna zbog privatnih i stranačkih interesa'

HDZ-ov Branko Bačić je istaknuo kako nestabilnosti u vladajućoj većini nema, što se potvrdilo prije osam dana kada se u Saboru glasalo za nove članove Vlade. 

- Svako glasanje nije prošlo s ispod 76 ruku potpore i mislim da to govori o neopravdanosti rasprave o ovim inicijativnima - dodao je. 

Sabor se treba raspustiti jer nije odraz volje naroda, rekao je šef Mosta Božo Petrov. 

- Vlada čiji ministri završavaju u zatvoru ne radi za interes građana - poručio je. 

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić poručila je Bačiću kako stabilnost parlamentarne većine pokazuje koliko je politička scena u Hrvatskoj trula. 

- Jer koalicijski partneri koji toleriraju da se ministri odvoze u policijskim autima, da na funkcijama ostaju ministri protiv kojih se vode kazneni postupci, to je znak da je koalicija stabilna zbog privatnih i stranačkih interesa - naglasila je. 

'Posljedice Plenkovićeva nerada osjećamo svi'

Ova vladajuća većina i ova Vlada moraju otići, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin. 

Plenki promijenio 25 ministara, u HDZ-u negoduju: 'Jedva smo našli ove ministre, nitko ne želi'
Plenki promijenio 25 ministara, u HDZ-u negoduju: 'Jedva smo našli ove ministre, nitko ne želi'

- Zadaća svake Vlade je da osigura funkcioniranje države, da u vremenima krize, pandemije, rata, inflacije, rasta cijena osigura životni standard ljudi, da se brine o zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj sigurnosti, borbi protiv korupcije. Pitanje koje si danas moramo postaviti čini li to Plenkovićeva vlada. Nažalost, posljednice Plenkovićeva nerada osjećamo svi i odgovor na to je - ne. Ne čini apsolutno ništa - istaknuo je nabrojavši brojne afere niza ministara u ovih pet i pol godina. 

- Ova Vlada i vladajuća većina bave se jedino sobom. A stvarnih problema je mnogo - inflacija, rast cijena, sve ide gore, cijena brašna je 10 kuna, Italija je uputila veliki paket pomoći, 400.000 eura potpore poduzetnicima koji su direktno pogođeni ratom u Ukrajini, u Hrvatskoj toga nema. Stvarna vrijednost mirovine u uvjetima inflacije od gotovo osam posto znatno će se smanjiti. Gdje su potpore poduzetnicima? Počet će se zatvarati radna mjesta. A od toga nema ništa jer je Aladrović imao preča posla, jer se bavio svojim kaznenim postupkom, a Ćorić je pročitao u novinama da ga kolega optužuje i onda, gle čuda, dotični odlazi zbog umora - rekao je. 

'Umjesto reformom, Beroš se bavi javnom nabavom. A kad misliš da ne može gore, umjesto Horvata dođe Paladina'

Govoreći o zdravstvu, Grbin je istaknuo kako imamo jednu od najvećih smrtnosti u pandemiji, kako se dugovi bolnica prema veledrogerijama gomilaju, zbog čega građani imaju katastrofalnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu...

- Beroš se umjesto reformom bavi javnim nabavama u kojima se uređaji preplaćuju - rekao je. 

Obnova u Zagrebu i na Baniji, dodao je, stoji. 

- Novaca imamo, ali Vlada nije sposobna provesti je. Prvi put u više od 20 godina uhićen je član aktualne Vlade i dobijemo onda Paladinu. kad misliš da ne može gore, umjesto Horvata dođe Paladina. Čovjek koji je svaki dan otkako je došao na funkciju proveo objašnjavajući kako je stekao svoju imovinu i negdje prekršio zakon. Nema vremena baviti se svojim poslom i obnovom - rekao je. 

Što je s borbom protiv korupcije, upitao je. 

Obnova kabineta je smijurija. Kako je Plenkiju to uspjelo?
Obnova kabineta je smijurija. Kako je Plenkiju to uspjelo?

- Na mjesto jednog korumpiranog ministra i državnog tajnika dolazi drugi korumpirani. USKOK, DORH i policija ne stignu hapsiti koliko se afere brzo odvijaju - rekao je. 

Na raspolaganju Hrvatskoj za zelenu tranziciju stoje milijarde, ali se ona, dodao je, nasukala na Ćoriću, Josipi Rimac i Krš-Pađene. 

- Poljoprivreda - vraćaju nam programe jer ne valjaju, oduzimaju nam sredstva. Ne stignu raditi svoj posao jer im je stalno OLAF tamo. Fondovi EU - gdje su operativni programi? Nema ih jer gospoda nisu sposobna. Obrana - dva hangara nismo u stanju izgraditi. A čitamo da moraju izgraditi sef za čuvanje kuna kad uvedemo euro. Ni to nisu u stanju izgraditi. Ova država nije u stanju brinuti o svojim građanima - rekao je. 

Osvrnuo se i na Plenkovićeve radare prilikom kadroviranja. 

- Da je jedan potez sumnjiv, dva, hajde, za prosječnog ministra u ovoj Vladi ne bi bilo ništa čudno. Ali svega onoga što ima kod Paladine, to je jednostavno i za Plenkovićev radar previše da se ne uoči - poručio je.

Nezavisna Karolina Vidović Krišto naglasila je kako su SDP i HDZ sijamski blizanci koji zajednički kontroliraju pravosuđe. 

Na Grbinovu konstataciju da je desni dio sabornice političko dno, HDZ-ov Bačić uzvratio mu je protupitanjem.

- Je li političko dno iz Državnog proračuna uzimati naknadu na koju nisi imao pravo - rekao je misleći na naknadu za odvojeni život koju je Grbin godinama uzimao iako je s obitelji živio.

Verbalno šamaranje između HDZ-ovaca i SDP-ovaca

Paljbu su na Grbina i SDP-ovce uzvratili i ostali HDZ-ovci. 

- Sjetimo se da je Grbin odustao od naknade jer ne bi mogao upisati dijete u gradski vrtić koji košta 700 kuna nego bi ga morao smjestiti u privatni koji košta oko 3000 kuna. Matematika - dakle, odrekao se 1000 kuna da bi na kraju zaradio 2000 kuna. To je čista matematika i čisto licemjerje - istaknula je Vesna Bedeković.

Ante Deur mu je poručio da se laganjem i otuđivanjem onog što mu ne pripada vraća starim navikama starog SDP-a i njihove Vlade nakon koje su ostali nered, svađe i sukobi.

- Gledam kako brišete konstantno znoj sa čela i kako vam je izgledno vrlo neugodno zbog toga što znate da vam prijedlog nije niti na rubu pameti već izvan svake pameti. U nikad težim vremenima od Drugog svjetskog rata, ne samo za Hrvatsku, već za cijelu Europu i svijet, vi zazivate destabilizaciju, destrukciju samo zato jer ste i vi sami takvi - destruktivni, nestabilni, neznajući i nije vam u interesu bolji standard građana i ugled RH u svijetu, već isključivo rušenje - obratila se Grbinu i Majda Burić te mu iznijela i svoj prijedlog.

- Obzirom da ste najveću oporbenu stranku doveli u stanje raspadanja, moj prijedlog je da se raspadnete do kraja i da date ostavku - rekla je. 

Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid
Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid

Pljušte opomene

Reagirala je SDP-ova potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac.

- Zastupnica je povrijedila Poslovnik jer je svojim ponašanjem odstupila od uobičajenog ponašanja zastupnika HDZ-a, u kojem ona prednjači, i nije započela svoj govor hvalospjevom velikom vođi - sarkastično je komentirala. 

Burić nije ostala dužna. 

- Kad govorimo o postignućima ove Vlade onda se jako dobro zna da imamo nikad veći broj zaposlenih, a isto tako broj nezaposlenih koji je ispod 120.000 i to u ovim izazovnim vremenima. A kada ste vi obnašali vlast, napucali ste na burzu skoro 400.000 nezaposlenih, to je vaš rezultat i dokaz vaše sposobnosti. Osim toga, izbili ste četiri milijarde kuna građanima - govorila je Burić, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković smirivao situaciju i dijelio opomene.

- Ne znojim se jer mi je neugodno nego jer mi je toplo. A pogotovo mi je toplo oko srca kad vas slušam kako govorite i dok čitate napravite veliku grešku. Uz svo dužno poštovanje, ovo nije najveća kriza s kojom se Hrvatska suočava od Drugog svjetskog rata, već je ovo najveća kriza s kojom se Hrvatska suočava od Domovinskog rata pa vas molim da naučite razliku između ta dva rata ili da barem pažljivije čitate što su vam pripremili - uzvratio je Grbin.

'Gdje su vam koalicijski partneri?'

Nikola Mažar je nabrojao što se sve povećalo za vrijeme njihove Vlade konstatiravši kako se samo SDP prepolovio. 

- Zato građani razumiju i vašu srdžbu i tjeskobu - rekao je. 

Oporbeni zastupnici su HDZ-ovcima ukazivali da na raspravi nema nikog od koalicijskih partnera.

- Njih danas nema ovdje jer ne mogu odgovoriti na pitanja, replicirati, govoriti u ime svojih klubova na način na koji će braniti HDZ-ovu Vladu - istaknula je Benčić, a Grbin dodao kako nema bojazni da neće doći na glasanje. 

- Ali valjda ni oni ne mogu progutati sve što im se servira da budu danas ovdje i brane ovu priču. To bi bilo 'too much' - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao