Obavijesti

News

Komentari 236

Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid

Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid
7

Sva tri nova člana Vlade moraju proći proceduru saslušanja pred saborskim Odborima prije glasanja na plenarnoj sjednici Sabora

VIDEO

Premijer Andrej Plenković stigao je na zajedničku sjednicu dva saborska Odbora sa svojim kandidatom za ministra gospodarstva Davorom Filipovićem, nasljednikom Tomislava Ćorića, kako bi ga predstavio zastupnicima. 

Sva tri nova člana Vlade moraju proći ovu proceduru prije sutrašnjeg glasanja na plenarnoj sjednici. 

PRATITE UŽIVO:

'Filipović je mlad čovjek, uživa moje povjerenje i vjerujem da će vrlo brzo preuzeti konce u važnom resoru'

- Filipović je mlad čovjek, ima 38 godina, doktorirao je na Ekonomskom fakultetu s 26 godina, do sada je objavio više od 70 radova, obavio je i niz specijalističkih programa i tečajeva, bio je dva puta biran za zastupnika u Gradsku skupštinu, bio je i kandidat za gradonačelnika Zagreba, to je svima poznato, član je HDZ-a, vrlo je angažiran i uživa moje povjerenje. Vjerujem da će vrlo brzo preuzeti konce u važnom resoru - poručio je premijer. 

Oproštaj od trojice ministara: 'Nadam se ponovnoj suradnji, možda čak i u istom svojstvu'
Oproštaj od trojice ministara: 'Nadam se ponovnoj suradnji, možda čak i u istom svojstvu'

Zahvalio je ministru Ćoriću koji je od samog početka bio s njim u Vladi, od 2016. godine.

- Uspjeli smo riješiti brojne izazove. Uloga budućeg ministra će biti izrazito važna da i dalje pomažemo gospodarstvo, a i da se bavimo drugom temom, a to je čitav paket koji se odnosi na održivi razvoj i klimu. To je tema broj jedan. Da nema Covida i ruske agresije na Ukrajinu, to bi bila jedina tema o kojoj bismo govorili. I to će biti ključni pravac novog ministra - poručio je. 

Zahvaljujući angažmanu Ćorića, na žalost nekih, a posebno SDP-a, naglasio je premijer, Vlada je realizirala LNG na Krku. 

- Vjerujem da će Filipović biti dobar timski akter - rekao je Plenković.

Zastupnica Anka Mrak Taritaš osvrnula se na jučerašnju izjavu premijera da su Josip Aladrović i Boris Milošević dobrodošli ponovno u Vladu kad dokažu svoju nevinost, a da Ćorić ide u HNB.

- Za dva kandidata ste najavili da je riječ o posudbi igrača, a da je Filipović trajna zamjena. Što mislite kako će ići razgovori s novom vladom Slovenije, on nema iskustva u tom segmentu - upitala je premijera. 

Plenković je potvrdio kako je točno da je Filipović tu trajno. 

Zagreb: Rasprava o iskazivanju povjerenja Davoru Filipoviću

- A koliko će to biti, dva, tri, četiri mandata... vidjet ćemo - rekao je. 

Što se tiče Slovenije, premijer je istaknuo kako on s njima razvija odličnu suradnju.

- Što se tiče nuklearne elektrane Krško, naravno da nuklearna energija najmanje utječe na emisiju stakleničkih plinova, mi dobivamo 15 posto naših potreba za strujom. Ukoliko Slovenija odluči graditi novi blok, a Hrvatska je u vlasništvu 50/50, Hrvatska je spremna pratiti tu investiciju. Očekujem tu otvorenu i transparentnu suradnju - istaknuo je. 

SDP-ov Branko Grčić je poručio kako ima dojam da je ministar na odlasku zanemario jednu važnu temu.

- A novi ministar, Splićanin kao i ja, ima ogromnu odgovornost da se riješi problem Brodosplita - rekao je,a premijer istaknuo kako se Vlada suočila sa strahotama dosadašnjeg upravljanja Brodosplitom. 

- Izdavali smo jamstva više puta, ali oni očito imaju određene poteškoće što zbog poslovnih procesa, što zbog vjerovnika. Ne bih rekao da je ministar Ćorić zanemario taj problem i uvjeren sam da će dijalog nastaviti i Filipović, nevezano što je dijelom iz Sarajeva, dijelom iz Zagreba, a dijelom iz Splita, to mu je zadatak - dodao je Plenković.

'Koliko ministar mora imati afera da napusti Vladu jer vidimo da je Paladina još u njoj'

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić je poručila premijeru kako je nakon njegova zadnjeg kadrovskog izbora Ivana Paladine povjerenje u rekonstrukciju Vlade u potpunosti palo. 

- Mi sad razgovaramo s kandidatom za najvažniji portfelj za razvoj Hrvatske. Kako izbor Filipovića, uz svo dužno poštovanje, ali nakon prošlogodišnje kampanje nema baš visok rejting, doprinosu povjerenju? Koliko ministar mora afera imati da bi napustio Vladu jer vidimo da je Paladina još u Vladi - upitala je. 

Premijer je istaknuo kako on postavlja isto pitanje svima koji ulaze u Vladu. 

- Odgovor Paladine je bio da sve odgovore ima kojima sve može rastumačiti i meni je to bilo dovoljno - poručio je dodavši kako je Filipović na izborima za Zagreba bio izvrstan. 

- Imat će priliku sad pokazati što sve zna - naglasio je. 

'Njegov CV izgleda kao priručnik u dubinsku korupciju'

Kao i na Odboru za Ustav, tako se i na ovom Odboru nezavisna Karolina Vidović Krišto pobunila što je raspored saslušanja novih ljudi koji ulaze u Vladu ovako zgusnut. Naime, premijer je samo pola sata proveo na predstavljanju Anje Šimprage za potpredsjednicu Vlade, a nakon pola sata ovog Odbora morao je otići na treći kako bi predstavio kandidata za ministra rada Marina Piletića.

Zagreb: Rasprava o iskazivanju povjerenja Davoru Filipoviću

- Nesposobnost premijera ne može biti razlog za izvanredno stanje u državi - poručila je i naglasila kako je Filipović loš kandidat za ovu poziciju.

- Kada pogledate njegov CV, izgleda kao priručnik u dubinsku korupciju, od Ekonomskog fakulteta gdje mu je bio zaštitnik profesor Tipurić, do uloge u Hrvatskim šumama - rekla je pa poručila HDZ-ovcima da su nervozni. 

Mostov Nikola Grmoja je poručio kako se ovdje ne radi o nikakvoj rekonstrukciji Vlade. 

- Vi nikad ne biste bili kandidat da DORH i USKOK nisu poduzeli akcije - poručio je Filipoviću dodavši kako ova Vlada više nema nikakvu vjerodostojnost.

Osvrnuo se i na Ćorića naglasivši kako je izmišljotina da je on zatražio sam izlaz iz Vlade. 

- Otišao je zbog afera - dodao je. 

Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'
Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'

Filipović: 'Prvi sam u generaciji, a vjerujem i u Hrvatskoj, koji je postao sveučilišni specijalist'

Predstavljajući sebe i svoj program, Filipović je istaknuo kako je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, da je studirao dvije godine u Americi, gdje je primao košarkašku stipendiju. 

- Igrao sam za hrvatsku reprezentaciju, u prvoj ligi u KK 'Alkar,', prvi sam u generaciji, a vjerujem i u Hrvatskoj postao sveučilišni specijalist, radio sam kao investicijski analitičar... Uvijek sam davao sve od sebe, radio pošteno, trudio se, tako ću i ovdje. Ovo je velika čast, ali i iznimna odgovornost. Učinit ću sve da doprinesem uspjesima ove Vlade - poručio je dodavši kako je otvoren za svaki savjet nevezano dolazi li on od pozicije ili opozicije. 

- Pozivam vas sve da otvorene probleme rješavamo zajedno - rekao je.  

'Ne slažem se da nemam iskustva u energetici, bio sam sad pet mjeseci u INA-i'

Mrak Taritaš istaknula je kako Filipovića zna iz Gradske skupštine kad je bio koalicijski partner Milana Bandića. Upitala ga je za izazove koji su pred nama, pred EU, koji se vežu uz rat u Ukrajini, a odnose se na energetiku.

Zagreb: Rasprava o iskazivanju povjerenja Davoru Filipoviću

- Slovenija najavljuje gradnju drugog bloka nuklearke Krško, što sa zbrinjavanjem nuklearnog otpada, koji je vaš stav - pitala ga je. 

Filipović je odgovorio kako se ne slaže s tvrdnjom da nema iskustva u energetici.

- Proveo sam pet mjeseci sad u INA-i i stekao uvid. Premijer je rekao da ćemo podržati izgradnju drugog bloka Krško, a što se tiče nuklearnog otpada, to je ozbiljno i goruće pitanje i u komunikaciji s ljudima u Ministarstvu ću analizirati i vidjeti sve pa vam reći svoj stav - rekao je. 

Ahmetović 'izrešetala' Filipovića pitanjima

SDP-ova Mirela Ahmetović poželjela mu je dobrodošlicu pa ga "izrešetala" pitanjima. 

- Prije dva mjeseca uputila sam zastupničko pitanje ministru Ćoriću i nisam još dobila odgovor, a radi se o možebitnom pogodovanju na štetu HEP-a. To će pitanje dočekati i vas i odmah ću ga sutra uputiti pismeno. I prvo me zanima hoćete li i vi tako nastaviti u maniri Ćorića s neodgovaranjem - upitala je pa nastavila o Hrvatskim šumama.

- Govoreći o vašem upravljačkom iskustvu kao predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma od 2017., u vašem je mandatu neto dobit je manja za oko 133 milijuna kuna, dug je narastao za 388 milijuna kuna, kao i rast zaposlenih za 808 radnika. Koji je to benefit bio od vašeg predsjednikovanja Nadzornim odborom Hrvatskih šuma ako su svi pokazatelji nepovoljni? Hoćete li tako voditi i Ministarstvo? Jakupčić, de facto uskočki osumnjičenik u vjetroelektranama, je bio vaš donator u kampanji pa me zanima je li to razlog što niste tražili njegovu ostavku nakon što je postao osumnjičenikom - pitala je Ahmetović, ali nije izostavila ni INA-u. 

- Je li vam normalno i poželjno da Hrvatska svoj energetski, a sad i prehrambeni sektor, preda u ruke Mađara? Htjeli smo se odmaknuti od Rusa, a onda predajemo prehrambeni sektor Mađarima koji su najvjerniji partneri Vladimira Putina. I da li ste skloni otkupu INA-e - nanizala je pitanja SDP-ova zastupnica.

Filipović je najprije istaknuo kako neće od njega doživjeti da ne dobije odgovor po nekoliko mjeseci, a onda se osvrnuo na Hrvatske šume i poručio kako se ne slaže s njom da je došlo do pogoršanja situacije i lošijeg poslovanja nego upravo suprotno. Naglasio je kako se protiv predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića ne vodi nikakav kazneni postupak niti je on osumnjičenik. 

- Da se nešto vodi protiv njega, ja bih zatražio njegovu ostavku, a kad je ne bi podnio, ja bih otišao. Ali on nije osumnjičenik. On nije financirao moju kampanju, uplatio je 5000 kuna i ja sam to vratio. On je to napravio bez mog znanja i odmah je bilo vraćeno jer je po meni to bilo apsolutno nepotrebno - rekao je dodavši kako ne izbjegava odgovor koji se tiče INA-e, ali da, obzirom da je još član NO-a, o tome sada ne može govoriti. 

- Što se tiče predaje prehrambenog sektora Mađarima, Fortenova je privatna kompanija i ne vidim kako Vlada može diktirati kako će privatna kompanija postupati sa svojim udjelima - poručio je. 

O predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma kao osumnjičeniku

Ahmetović mu je naglasila da Jakupčić jest osumnjičenik USKOK-a i da ga se sumnjiči za trgovanje utjecanjem, zlouporabu položaja i ovlasti, davanje mita, da je koristio sredstva HŠ-a kako bi plaćao odvjetnike da bi branio sam sebe, a da je i dalje predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. 

- Ne znam jesam se krivo izrazio, rekao sam da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Ako sam krivo rekao, ispričavam vam se, nije mi bila namjera. Moram reći da sam u Hrvatskim šumama pokrenuo antikorupcijski standard kako bi se kreirala antikorupcijska klima i na to sam ponosan - poručio je. 

No, kao što smo gore napisali, Filipović je rekao za Jakupčića da nije niti osumnjičenik. 

Na to se osvrnula i nezavisna Karolina Vidović Krišto.

- Ne samo da je osumnjičen, on je i uhićen zbog afere vjetroelektrane Krš Pađene. Vi ste od 2017.predsjednik NO-a i dužni ste štititi kapital te tvrtke i sprječavati bilo kakvu štetu. Vi to niste učinili, a vrhunac apsurda je da Jakupčić, koji je uhićen i osumnjičen, odvjetničke troškove ne plaća sam nego mu plaćaju Hrvatske šume - naglasila je i upitala vrlo jednostavno pitanje. 

- Koje je vaše opravdanje da niste ništa učinili za ovakvo stravično nanošenje štete Hrvatskim šumama - upitala je osvrnuvši se i na davanje državne imovine. 

- Vi kroz Hrvatske šume dajete u bescjenje vile i apartmane dotičnom, koji je brat vašeg stranačkog kolege Drage Prgometa. Zašto niste ništa poduzeli kako biste to spriječili - upitala je. 

Tu se pokušao upetljati predsjednik Odbora Žarko Tušek, HDZ-ovac poznat po rečenici "kaj bi ti štel biti" upućenu oporbenom vijećniku, a sadašnjem gradonačelniku Oroslavja Viktoru Šimuniću. Uporno je ponavljao kako je Filipović na dio pitanja već odgovorio.

- Jedno je biti osumnjičen, jedno optužen, a jedno, ne daj Bože, okrivljen i zato vas molim iz poštovanja prema bilo kojem čovjeku koji se u fazi života može naći u bilo kakvoj procesnoj poziciji da ne prejudiciramo krivnju dok on nije pravovaljanom sudskom presudom optužen - istaknuo je Tušek. 

Filipović: Sve što ste rekli je neistina. Jakupčić je uhićen i pušten sutra ujutro, a odvjetnički troškovi su mu u ugovoru

Filipović je poručio kako nije korektno govoriti o ljudima koji nisu tu. 

- Sve što ste rekli je neistina i to nije prvi put da neistine iznosite u javnost. Počet ću s bratom Drage Prgometa, znate li kada je on bio član NO-a? Godinu dana prije nego što sam imenovan ja u NO. Pa kad govorite o apartmanima u vlasništvu Hrvatskih šuma koji su nekome dani, ja nisam bio član Nadzornog odbora godinu dana. A ono što sam ja napravio, protiv tog poduzeća je pokrenut sudski spor u kojem se traži da se sve te nekretnine vrate Hrvatskim šumama - istaknuo je pa dodao kako je Jakupčić bio uhićen i pušten sutradan. 

- Mogli ste čitati, nekakvih sedam-osam milijuna kuna je došlo na račun Hrvatskih šuma, nekakvi dugovi koje je napravila prethodna Uprava, ova sad Uprava nije davala nikakvu suglasnost bez da se to naplati. Ne da netko to naplati sebi nego da ti novci dođu na račun Hrvatskih šuma.  I što je tu oštećeno? Nije točno to govorite - rekao je. 

Što  se tiče odvjetničkih troškova, Filipović kaže da je pitao Jakupčića o čemu se radi kad je vidio napise u medijima.

- On mi je rekao da to ima predviđeno u svom menadžerskom ugovoru. Vjerujem da znate da ljudi kada ulaze u Upravu i postaju predsjednici Uprave imaju određene stavke u ugovoru, poput sistematskih pregleda, eventualnih odvjetničkih troškova i slično - rekao je. 

SDP-ov Grčić pitao ga je hoće li Vlada donositi novi paket pomoći građanima i poduzetnicima uslijed rasta cijena.

- Prati se situacija, analizira, ako i kad se procijeni, nećemo ostaviti na cjedilu niti naše poduzetnike niti ljude u našoj Domovini - rekao je Filipović. 

Što ako Rusija obustavi isporuku plina?

Benčić ga je pitala za isporuku plina iz Rusije i ima li strategiju ukoliko dođe do obustave te upozorila na rasprodaju tvrtki unutar kompanije Fortenova, od kojih neke imaju koncesije na velike količine poljoprivrednih zemljišta ili izvore vode. Pitala ga je što bi bila njegova odluka o prijenosu tih koncesija na nove vlasnike. 

Govoreći o opskrbi plinom, Filipović je istaknuo kako 21 posto plina dobivamo vlastitom proizvodnjom, 57 posto iz LNG-a, a 20 posto iz Rusije.

- Upravo se pokazuje važnost LNG-a da u ovoj situaciji možemo osigurati kontinuiranu opskrbu plinom. I na inicijativu ministra Ćorića će se puniti podzemno skladište plina u Okoliju kako bi i tu imali jednu rezervu - rekao je. 

Što se tiče pitanja o prijenosu koncesija na nove vlasnike, poručio je kako ne može na to odgovoriti općenito već bi trebao analizirati svaki slučaj pojedinačno. 

Ahmetović mu je poručila da je 57 posto plina koji se dobiva iz LNG terminala onaj koji se zamjenjuje s Mađarskom.

- Mađarska prepušta svoj LNG i uzima naš ruski plin. U trenutku kada Mađarska ne bude mogla uzeti ruski plin, Hrvatska neće imati mogućnost koristiti mađarske kapacitete. Da, mi jesmo za diverzifikaciju, ali smo prije svega za istinu - poručila je. 

Benčić ga je ponovno upitala koja je strategija u slučaju da nam Rusija obustavi isporuku plina. 

- Srećom, potezima ove Vlade imamo LNG i alternativni pravac dobave plina i sve ćemo učiniti da opskrba ne dođe u pitanje. I siguran sam da će to tako biti - rekao je. 

Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena
Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena

'Nadam se da ćete ostati pošteni'

Mostov Marin Miletić poručio mu je kako se nada da će do kraja mandata ostati pošten. 

- Nemojte nikad postati ohol čovjek i da vas ljudi poštuju zbog pozicije moći. Radite svoj posao pošteno, mi kao oporba ćemo raditi sve što je legitimno, pratiti vaš rad, kritizirati što treba kritizirati, pohvaliti što treba pohvaliti. Budite hrabri jer ulazite u arenu s mnogim interesnim skupinama - rekao je i pozivao ga u Rijeku da ga upozna sa zastarjelim sustavom za gospodarenje otpada. 

Filipović je istaknuo kako će se rado odazvati i prihvatiti svaku dobru sugestiju, a dodao i kako kavu mogu popiti i u kvartu obzirom da su susjedi. 

Filipović: 'Sve što mogu da izađem u susret investitorima ću napraviti. Pa ako to znači i smanjenje određenih parafiskalnih nameta...'

HDZ-ova Grozdana Perić upitala ga je o poskupljenju maloprodajnih cijena. 

- Inicijativa koju je Ministarstvo pokrenulo je izrada Etičkog kodeksa kako bi se spriječilo neopravdano dizanje cijena. U pripremi je i natječaj od 720.000 kuna za mogućnost neprofitnim udrugama da i oni povuku dio sredstava i da vrše dodatnu kontrolu, da sastavljaju crne liste - rekao je budući ministar. 

Govoreći o zbrinjavaju otpada, Filipović je poručio kako će pokušati dignuti to s 41 posto na još veću razinu. 

- Učinit ću sve da napravimo dodatni iskorak, a učinio ga je već ministar Ćorić - dodao je.

Upitan za uvođenje eura, istaknuo je kako on jest za uvođenje, da se slaže da to neće riješiti sve naše probleme, ali da od toga ima jako puno koristi.

- Treba provesti i određene reforme, a ja ću dati sve od sebe da ih i provedem - rekao je Filipović. 

Na pitanje kako će privuče strane investitore u RH, budući ministar je poručio kako je on uvijek podupirao sve investicije. 

- Ono što ja budem mogao napraviti, budite sigurni da ću napraviti. Ako to znači smanjenje određenih parafiskalnih nameta, sve što budem mogao, a da izađem u susret investitorima, budite sigurni da ću napraviti - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa