Obavijesti

News

Komentari 117

Klarin: HDZ treba zakonom zabraniti za dobrobit države

Klarin: HDZ treba zakonom zabraniti za dobrobit države
6

Kolega vas će biti sram vrlo skoro kad krene suđenje gospodinu Perkoviću pa ćete otkriti zašto vas treba biti sram, odgovorio je HDZ-ovac Jandroković Klarinu (SDP)

VIDEO

Lex Perković i kontradiktorne informacije vezane za zakon o europskom uhidbenom nalogu bio je razlog oporbi da zatraži stanku kako bi osigurali kratku raspravu o ovoj temi. 

HDZ-ov Davorin Mlakar prvo je počeo govoriti o premijerovom izvješću o stanju nacije u kojem smo čuli da nema plan kako državu izvući iz krize. Predsjednik Sabora Josip Leko upozorio ga je da stanku nije zatražio zbog izvješća premijera napominjući da je to u najmanju ruku politički nekorektno. S obzirom da nema konkretnog odgovora što će Hrvatska napraviti da smanji štetu koja je zbog 'Lex Perković' HDZ je prikupio 53 potpisa zastupnika kojim predlažu da se sporni Zakon stavi izvan snage kako bi izašli iz krajnje štetne pozicije nastale politikom ove Vlade.

"Akt o zaštiti lika i djela Zorana Milanovića"

Laburist Branko Vukšić kazao je da do stanke ne bi došlo da nije izmijenjen poslovnik, koji se može nazvati akt o zaštiti lika i djela Zorana Milanovića, jer bi u utorak riješili sva pitanja. Osvrnuo se na premijerovu tvrdnju da opozicija nije dala ni jedan prijedlog kako da Vlada vlada.

- Ni jedan zarez nije nikad ovdje u Saboru usvojen kad ga je predložila opozicija. Sad odjednom premijer predbacuje i podmeće da opozicija nema rješenje. Opozicija ima rješenje, a najbolje rješenje jest da se ova Vlada makne - kazao je.

Licemjernom je ocijenio tvrdnju premijera da se Lex Perkovićem brani suverenitet i dignitet Hrvatske, dok su građani na rubu dužničkog ropstva, a ministar financija putuje u SAD skrušeno moleći zaduženje.

"Odustanite od tvrdoglave borbe"

- Premijer jača mišiće sa Zakonom i svađa se s EU sa za Hrvatsku nebitnim stvarima. Pitali smo premijera zašto ne odustane od tvrdoglave borbe. Predsjednik Vlade se inati i tvrdoglavo stoji na stavovima koji nisu jasni nikome. Pod brišete s Hrvatskom upravo vi, vi ste nas strpali u ptičji rezervat - poručio je Vukšić premijeru. 

HDSSB-ov Boro Grubišić je ustvrdio da branitelji nemaju veze s kako je rekao "disleks Perkovićem".

Zastupnik Damir Kajin pozvao je zastupnike da pričekaju konferenciju koja je u Bruxellesu najavljena za podne jer je očito kompromis postignut.

Igrokaz Jandrokovića

Gordan Jandroković (HDZ) pripremio je pravi igrokaz u sabornici. Prvo je podsjetio kako je Vlada Državni ured za trgovinsku politiku osnovala prije niti dvije godine.

- Prošlo je 20-ak mjeseci i sad se taj ured ukida. Utemeljenje ovog ureda nije bio promišljen plan. Zato imamo preklapanje i to ste vjerojatno znali i pred godinu i pol - poručio je Jandroković vladajućima i naglasio kako je taj eksperiment državu koštao 15 milijuna kuna.

Kritike su zasmetale SDP-ovcima pa je u sabornici nastala buka.

- Moram reći da ste nepristojni - poručio je Jandroković nekome iz redova SDP-a, a Leko je Jandrokoviću rekao kako je najglasniji HDZ-ovac. 

"Djela govore o vama"

- Najčešće dobacujete iz kluba - rekao je Leko nakon čega ga je Jandroković nazvao batlerom premijera.

- Znate čuo sam jedan dobar komentar. Zovu vas Milanovićevim batlerom - rekao je Jandroković te nastavio svoj govor.

- Jedino što znate je licemjerno ponašanje, glumatanje, izbjegavanje obveza koje ste preuzeli. Djela govore o vama - vikao je HDZ-ovac vladajućima, koji su opet počeli negodovati.

- Pustite ga da govori - rekao je Leko ovog puta te glasnom Marinu Jurjeviću (SDP) predložio da ode van prošetati.

- Nije vam lako kad govorite o sudu i stranci. Zato postoji 'Lex Perković', da se spasite - govorio je Jandroković dok je Jurjević napuštao sabornicu.

Politički obračuni

Saborska rasprava iskorištena je za političke obračune. Nakon što je predsjednika Sabora, Gordan Jandroković (HDZ) nazvao batlerom premijera Milanovića, povela se i rasprava o tome tko je opljačkao narod te koju bi stranku trebalo zakonom zabraniti. 

Laburist Vukšić stao je u obranu predsjednika Sabora i nije mogao prešutjeti vrijeme Ive Sanadera kojem mu se nitko od podređenih nikada nije suprotstavljao.

- U vrijeme HDZ-a, u vrijeme Sanadera i Tuđmana nije bilo većih batlera. Čak su oni bili veći batleri od onog na dvoru Henrika IV. Tako da nemojte to spočitavati, vrlo je nekorektno - kazao je Vukšić.

"Vi ćete četiri godine provesti samo u kadroviranju"

Sadašnju Vladu prozvao je za kadroviranje u čemu su kaže gori od HDZ-a.

- Oni su to puno pametnije, suptilnije radili. Dan danas kadrovirate, vi ćete četiri godine provesti samo u kadroviranju. Samo zapošljavate. Mislim da ste sve svoje što hoda zaposlili - rekao je.

Replicirao je HDZ-ovac Jandoković koji je priznao da je upotrijebio tešku riječ, ali se branio jer mu se onemogućava da govori.

- Što smo mi ovdje vreća za udaranje. Vi ste svi naučili da je HDZ vreća po kojoj ćete tući, a da nećete dobiti natrag. Vi kolega, kad spominjete Tuđmana i Sanadera, ja čujem da vaša stranka nije baš demokratska i da je čelni čovjek vrlo autoritaran i da ga slušate - uzvratio je Jandroković laburistu.

Prozvao HDZ

Ivan Klarin (SDP) kazao je da bi njega bilo sram da je na mjestu Jandrokovića.

- Vi koji ste opljačkali ovu državu, kad vam je predsjednik stranke vrhovni vođa prodavao naše nacionalno blago Inu u zagrebačkim restoranima, vi ste mu pljeskali. Vašu stranku bi trebalo zakonom zabraniti za dobrobit ove države. Ni jedna Vlada nije napravila ono što je napravila vlada Ive Sanadera. To je Vlada koja će ostati zapamćena u narodu kao povijesna Vlada koja je opljačkala vlastiti narod - ustvrdio je SDP-ovac.

Jandroković mu je replicirao:

- Kolega vas će biti sram vrlo skoro kad krene suđenje gospodinu Perkoviću pa ćete otkriti zašto vas treba biti sram. Vjerojatno ne znate ili tajite, al vrlo brzo ćete uočiti koju stranku treba zabraniti. To vrijeme tek dolazi - oštro je uzvratio Jandroković.

Podsjetio je da je Vlada SDP-a prodala upravljačka prava Ine. Naveo je i da je upravo njihov zastupnik Ivan Račan prije dva dana napisao da se ne zna koji su izvori financiranja unutarstranačkih izbora u zagrebačkom SDP-u.

Sabor o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i tijela

Sabor danas u 9.30 sati nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave

Vlada predlaže pripajanje Državnog ureda za trgovinsku politiku Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Tvrde kako će pripajanje tog ureda omogućiti kadrovsko jačanje Ministarstva, nužno s obzirom na projekt gospodarske diplomacije i planiranu zadaću koordiniranja radne skupine za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, koje je Ministarstvo dužno implementirati tijekom ove godine. 

Zakonske izmjene predviđaju i usklađivanje djelokruga Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, sukladno nadležnosti tog ureda utvrđenom Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

>>> Premijer u utorak u Saboru podnio godišnje izvješće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini