Obavijesti

News

Komentari 33

Sabor odlučio: Od travnja nastupa zabrana pušenja

Sabor odlučio: Od travnja nastupa zabrana pušenja
3

Građani koji prekrše zakon platit će od 500 do 1000, poslodavci i ugostitelji od 5000 do 15.000, proizvođači i prodavači od 30.000 do 150.000 kn

VIDEO

Sabor je donio zakon o potpunoj zabrani pušenja u svim zatvorenim radnim i javnim prostorima, koji se jedino ne odnosi na psihijatrijske ustanove. Za je bilo 96, protiv tri, a suzdržano 10 zastupnika. Na zdravstvene i odgojno-obrazovne ustanove zakon će se primjenjivati odmah po objavi u Narodnim novinama, dok će restorani i kafići imat će rok od šest mjeseci za prilagodbu pa će za njih odredba o zabrani pušenja vrijediti od travnja 2009. godine. Poslodavci, mogu, ali ne moraju osigurati potpuno odvojene prostore za pušače u kojima se ne smije služiti hrana i piće. Zakon između ostalog propisuje da svako pakiranje cigareta u Hrvatskoj mora imati otisnuto opće upozorenje o štetnosti pušenja, a zabranjuje se izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda. Građani koji prekrše zakon platit će od 500 do 1000 kuna, poslodavci i ugostitelji od 5000 do 15.000 kuna, a od 30.000 do 150.000 kuna za povredu zakona plaćati proizvođači i prodavači duhanskih proizvoda. Zakon podržavaju svi klubovi bez obzira na političke boje. HDZ-ov strastveni pušač Krešimir Gulić apelirao je na sve da slijede njegov primjer i prestanu pušiti.
- U 25 godina koliko pušim, popušio sam 13.750 kutija cigareta, zapušio 206.255 kuna odnosno 29.000 eura. Ja sam popušio 5 godina i 2 mjeseca života! Ljudi, prestanite pušiti jer ću i ja to napraviti - zaključio je Gulić. SDP-ov Nenad Stazić upozorio je i na problem pretilosti, te je podsjetio kako i kolesterol ubija.
- Hoće li i proizvođači prehrambenih proizvoda na proizvodima pisati "Slanina ubija? Ako se svi slažemo da pušenje ubija, onda treba u potpunosti zabraniti korištenje i proizvodnju duhanskih proizvoda. Kao i drogu. Ne možete doći na kiosk i kupiti drogu - kazao je Stazić. HDZ-ov Andrija Hebrang napominje da intencija zakona nije zabrana pušenja već zaštita nepušača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao