Obavijesti

News

Komentari 47

Anušić novi ministar, Grbin: 'Treba mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća'

Anušić novi ministar,  Grbin: 'Treba mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća'

Prije glasanja o Ivanu Anušiću kao novom ministru obrane i potpredsjedniku Vlade zaredali su se zahtjevi za stankom, koji su se pretvorili u prepucavanje, a sramotnu izjavu dao je HDZ-ov Đakić

VIDEO

Predsjednik Vlade je prekjučer rekao kako je ova kriza riješena, da bi jučer imali prilike čitati brojne informacije koje ukazuju da se u slučaju Banožića radi o zataškavanjima - od stanja njegova vozila preko pitanja o tome je li imao alkohola u krvi ili nije. Opet imamo situaciju koja dovodi u pitanje funkcioniranje naše države. Ovo je 23. ministar koji odlazi iz Plenkovićeve vlade i mora se čovjek pitati kako to rade Plenkovićevi filteri i radari, nadamo se da su bili kalibrirani u slučaju Anušića. A njemu (Anušiću, op.a) treba odati godišnju nagradu na skidanju gaća jer način na koji se poklonio kako bi promijenio svoje mišljenje o kriminalu u HEP-u je čak i za hrvatske političke pojmove spektakularan, kazao je SDP-ov Peđa Grbin prije glasanja o Ivanu Anušiću kao novom ministru obrane i potpredsjedniku Vlade. 

Podsjetimo, Plenković ga je predložio nakon što je u subotu te dužnosti razriješen Mario Banožić zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo jedan čovjek.

- Vi padate sve dublje i dublje - uzvratio je Grbinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Njegove gaće su najprljavije u ovom Saboru, može ih staviti na štrik koji je najavio umirovljenicima - dodao je i HDZ-ov Josip Đakić.

Anušić: 'Inzistirat ću da se u Hrvatskoj osnaži proizvodnja, ne samo streljiva, nego i oružja'
Anušić: 'Inzistirat ću da se u Hrvatskoj osnaži proizvodnja, ne samo streljiva, nego i oružja'

Stanku je zatražila i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. 

- Ne možemo reći da nam ulijeva povjerenje. Ako ste dobro slušali jučerašnju raspravu, budući ministar je rekao da žena ne može braniti zemlju, da pred kamerama ne misli govoriti istinu, da se stvari trebaju rješavati u kući, no ono što je najvažnije, rekao je da treba povećati iznos za obranu, s čime se nikako ne slažem - kazala je.

Sramotna izjava HDZ-ova Đakića

Javio se opet Đakić. 

- Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao - izgovorio je HDZ-ov zastupnik pa dobio opomenu od Jandrokovića i zbog rečenog i zbog zlouporabe povrede Poslovnika.

HDZ-ov Goran Ivanović pitao ju je iz kojeg je ona to konteksta izvukla da je budući ministar rekao da ima nešto protiv žena.

- On je veliki džentlmen i muškarac, rekao je da bi prije svake žene otišao u rat kako bi spasio nju - dodao je. 

Jandroković je apelirao da se prestane s raspravom koja je potpuno izvan teme, no zastupnici ga nisu poslušali. 

- Povrijeđen je Etički kodek izjavom Đakića o obitelji Peović i zgrožen sam vašim nereagiranjem na to što je rekao i očekujem da se ispričate Peović - poručio je predsjedniku Sabora SDP-ov Arsen Bauk, a Jandroković poručio kako je Đakiću dao opomenu i zbog sadržaja rečenog. 

Na HDZ-ovce je reagirao i Socijaldemokrat Domagoj Hajduković.

- Kolege iz HDZ-a su me uspjele iznenaditi jer zaista nisam očekivao da u roku od pet minuta mogu čuti toliko seksizma, primitivizma, najgoreg što ste mogli izvući iz sebe, ali to je ono što govori o vama. Ako ćemo pričati o muškarčinama i ministrima obrane pa jedna žena - Željka Antunović je bila veća ministrica nego sve te vaše muškarčine, nisu joj ni do štikle - poručio je.

Prva je sa seksizmom krenula Peović, uzvratila je HDZ-ova Marija Jelkovac.

- Jučer je poslana poruka svim mladima ove države da svoje znanje, stručnost koje steknu tijekom školovanja upotrijebe u nekim drugim državama svijeta, a treba ponoviti da ovu smjenu ministra imamo nakon frontalnog sudara dvije Hrvatske - jednu predstavlja čovjek koji je bahat i u odnosu na kojeg institucije ne obavljaju ono što bi trebale raditi, a druga je ona radišna, koja gine na putu do posla - poručila je zastupnica Dalija Orešković.

Nakon doze prepucavanja, zastupnici, njih 77 iz vladajuće većine, potvrdili su Anušića za ministra i potpredsjednika Vlade. 55 zastupnika oporbe glasalo je protiv. Anušić je odmah i prisegnuo na dužnost.

Dobio potporu Odbora, najavio veća izdvajanja

Budući ministar obrane i potpredsjednik Vlade bio je načelnik općine Antunovca i župan Osječko-baranjske županije, biran je u Hrvatski sabor gdje je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu. Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, borio se na brojnim ratištima, sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak, nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

Prije glasovanja u Saboru, Anušić je saslušan i dobio je potporu resornog Odbora za obranu na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.  Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj inzistira NATO savez.

'Anušić ima puno više iskustva od bivšeg ministra i mislim da je to dobar potez Plenkovića'
'Anušić ima puno više iskustva od bivšeg ministra i mislim da je to dobar potez Plenkovića'

Odlučivat će o Vučković

Sabor će odlučivati i o prijedlogu 39 oporbenih zastupnika da iskaže nepovjerenje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Oporba tvrdi da njeno Ministarstvo nije pravovremeno i na odgovarajući način reagiralo na pojavu afričke svinjske kuge, da mjere koje je donijelo uništavaju tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavoniju bacaju na koljena. No, sudi li se po istupima premijera i zastupnika HDZ-a, namjera oporbe teško će se ostvariti, oni, naime, drže da se oporbeni prijedlog zasniva na manipulacijama i dezinformacijama i da je kao takav neprihvatljiv.

Rasprava o hrvatskom jeziku

 Nakon glasovanja, Sabor će u prvom čitanju raspraviti Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku čijim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti prvi put dobiva institucionalni okvir.

 Zakonom se želi osigurati kvalitetnu razinu hrvatskog jezika u službenim dokumentima i službenoj komunikaciji prema građanima.

Njime se ne ograničavaju slobode književno-umjetničkog izražavanja, niti se njime regulira privatna komunikacija.

Zakonom se predviđa osnivanje Vijeća za hrvatski jezik koje bi imalo predsjednika i 14 članova, a bilo bi koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku i promicati kulturu tog jezika u službenoj i javnoj uporabi.

Donošenjem predloženog zakona, Hrvatska će se pridružiti brojnim europskim državama poput Francuske, Slovačke, Poljske, Litve, Slovenije, Švicarske, Belgije, koje imaju zakon o jeziku, odnosno zakon o službenoj upotrebi jezika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature