Obavijesti

News

Komentari 60

Sabor protiv otkaza na HRT-u: 'Radman je uveo svoja pravila'

Sabor protiv otkaza na HRT-u: 'Radman je uveo svoja pravila'
3

Uz pozive Radmanu da obustavi postupke otkaza Hloverki i Gojan, Josip Salapić predložio je Saboru da pokrene mehanizam smjene glavnog ravnatelja HRT-a

VIDEO

Stanje na HRT-u odnosno odluka o izvanrednim otkazima za Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić razlog je zbog kojih je sedam saborskih klubova tražilo stanku kako bi se očitovati o ovoj temi. 

Gojan i Novak Srzić otkaz su dobile jer su prekršile Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks te nanijeli štetu HRT-u. Otkazi su uslijedili nakon afere koja je na 'Prisavlju' buknula nakon prijenosa inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Odluka glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o izvanrednom otkazu za Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić za saborske zastupnike je neprihvatljiva. Uz pozive Radmanu da obustavi postupke otkaza na novinarke i urednice, Josip Salapić (HDSSB) predložio je Saboru da pokrene mehanizam smjene glavnog ravnatelja HRT-a

- Onome tko si daje olako za pravo da HRT bude jukebox nečijih želja, koji si može dozvoliti da radi što hoće i da se na bilo čijoj životnoj sudbini iživljava mi ga trebamo razriješiti dužnosti i damo za pravo nekome da javnu televiziju vodi po načelnima nepristranosti i profesionalizma - poručio je. 

Sunčana Glavak upitala je uvodi li se na HRT-u kazna po kratkom postupku za verbalni delikt. 

- Glavni ravnatelj HRT-a očito se striktno drži svoje ideje da vrati HRT-u sjaj iz '70-ih i '80-ih. Zbog verbalnog delikta dvije žene poslat će na cestu. Jedna je ukazala na propuste činjene u prijenosu inauguracije predsjednice Republike, a druga ih je prema mišljenju Etičkog povjerenstva počinila. Bez obzira na to, oštro osuđujemo najavu otkaza. Sabor mora zauzeti stav oko najavljenih otkaza za samohranu majku dvoje djece, za ženu pred mirovinom jer upravo je saborska većina izabrala Gorana Radmana i dala mu faraonske ovlasti da radi očito što želi - izjavila je. 

Glavak je napomenula da je Radman interne pravilnike i kodekse HRT-a dizajnirao na način da može dati otkaz kome kod poželi što i čini. 

- Poruka je to svim djelatnicima - pazite što radite, kako se ponašate, jer ako se ne libim dati otkaz Elizabeti Gojan i Hloverki Novak-Srzić tada ste svi na vjetrometini. Na Prisavlju je zavladala atmosfera straha - ustvrdila je. 

Nezavisni Branko Vukšić upozorio je pak da se etika na Prisavlju izgubila i da će postepeno nestati.

- Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je ako me nađu u sukobu interesa tada ću dati ostavku. Kad čovjek koji je na tako važnoj poziciji ne drži do svoje riječi tada je upitan i moral i etika. I otada se vidjelo da na HRT-u vrijede neka druga pravila. Radman je uveo pravila za sebe i pravila za druge. Da, na HRT-u se pokušava vladati zastrašivanjem - smatra Vukšić koji je napomenuo da nije problem samo u etici već i u tome što se na HRT-u stvara veliki kaos. 

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da najava otkaza za dvije novinarke nema nikakvog uporišta u profesionalnim ni zakonskim kriterijima.

- U Saboru smo dužni upozoriti ravnatelja i ravnateljstvo da se upušta u mjeru kojom će se ograničiti sloboda govora i sloboda komentara. I to je opasno, to je suprotno onome zbog čega HRT postoji i to je suprotno programskim obavezama za koje je odgovoran i ovaj Sabor - izjavio je. 

Pupovac se protivi najavljenim otkazima i traži od ravnatelja da obustavi taj postupak te tako spriječi mjeru ograničavanja slobode govora. 

Isto tražio i Zlatko Tušak (Laburisti). 

- Povlačenje odluke o otkazu je u interesu neovisnog novinarstva, a pitanje štete HRT-u će upravo biti u tome ako ove dvije novinarke dobiju otkaz - izjavio je.

Goran Beus Richembergh (HNS) najavljene otkaze smatra luksuzom koji si HRT ne može dopustiti.

- Postoji sigurno niz drugih, blažih mjera koje se moglo izreći od ove koja je drakonska, drastična i u 21. stoljeću definitivno neprihvatljiva jer i u posljednjim dekadama rigidnoga komunizma vladalo je nepisano pravilo da političke suparnike mičete iz politike, ali se ne usuđujete uzimati im kruh iz ruku. Taj minimum poštovanja ljudskog dostojanstva nije se ni tada kršio, nije u redu da se krši i danas - poručio je. 

SDP se u raspravu nje uključio, a kako se moglo čuti ne žele raspravljati o dva kadrovska rješenja na HRT-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca