Obavijesti

News

Komentari 24

HDSSB bi porez na debljinu; Lučin: Može i porez na glupost

HDSSB bi porez na debljinu; Lučin: Može i porez na glupost
5

Brodovi koji putuju opasnim područjima morali bi tražiti dozvolu i odrediti točno vrijeme ukrcaja pratnje koja će oružje koristiti samo uz suglasnost kapetana

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju o prijedlogu Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka. Prijedlogom izmjena Zakona se, pod određenim uvjetima te kao zaštita od piratskih napada na brodove, omogućuje ukrcaj naoružane pratnje na brodove hrvatske državne pripadnosti. 

Nakon konzultacija s brodarima i pomorcima te pravnim stručnjacima zaključeno je da se brodarskim kompanijama treba dopustiti da na svoj trošak ukrcaju naoružanu pratnju na brod kako bi se zaštitilo prvenstveno posadu, ali i brod i teret, i to u područjima gdje je rizik od napada ili pljačke povećan.

Ovaj prijedlog zakona podržali su HDZ-ovci i IDS. Suzdržani su HDSSB-ovci. Iako su rekli kako je svaka oružana pratnja opasna, Laburisti su se složili su prijedlogom.

Peđa Grbin (SDP) rekao je kako ovaj prijedlog svakako treba podržati. Smatra kako bi svaki brodar trebao procijeniti kolika je opasnost te potom angažirati tvrtke koje se bave zaštitom.

- Mislim da Oružane snage RH nisu te koje trebaju pružati zaštitu - rekao je.

Franko Vidović rekao je kako će SDP podržati ovaj prijedlog.

- Istina je da vojni brodovi patroliraju ondje gdje somalski pirati nižu uspjehe. Ipak, oni su i dalje ozbiljan problem. Ovim se prijedlogom stvara pravni temelj za ukrcaj naoružane pratnje na hrvatske brodove - rekao je Vidović te dodao kako, prema dostupnim podacima, još niti jedan brod s ukrcanom naoružanom pratnjom nije otet.

- Živjet se može i ne mora, ali ploviti se mora - rekao je Petar Baranović te dodao kako će HNS-ovi zastupnici podržati prijedlog. Zastupnicima je pojasnio razliku između pirata i gusara.

- Piratstvo je oduvijek bilo klasična oružana pljačka, a gusarstvo je imalo svoje političko mentorstvo - pojasnio je Baranović te na kraju zaključio kako je vrijeme da se zastupnici ozbiljno i sustavno pozabave ovom djelatnošću.

Rasprava o Zakonu o tržištu električne energije

U Saboru je počela rasprava o Vadinom prijedlogu Zakona o tržištu električne energije, koji se svodi na to da solarne ćelije za obiteljska gospodarstva male snage neće morati prolaziti dugotrajnu i mukotrpnu proceduru. 

Više neće biti prepreka od 11 stepenica i 14 mjeseci već će se procedura svesti na svega dvije stepenice i gornju granicu od 60 dana. To u praksi znači da će mali poduzetnici dati papir kojim traže da im se omogući 20 kvadrata solarnih ploča i dobit će ugovor po kojem će to moći postavljati. 

Do sada je u Hrvatsku ukupno investirano 500 KWH što nije ni milijun eura.Ovime će građani investirati u ploče snage desetak MW te Vlada očekuje oko 10 milijuna eura.

Zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal pojasnila je da dopune predviđaju i plaćanje priključka HEP- u te potpisivanje ugovora o otkupu električne energije s HROTE-om na 14 godina.

- Građanina koji na kući želi postaviti solarnu elektranu to košta oko 20 tisuća eura. Otprilike 18 tisuća eura je sama dobava i montaža, a dvije tisuće eura su troškovi priključka HEP-u. To je opis tipskog projekta za 10 kilovata snage, što znači 70 kvadrata na krovu otprilike proizvodi 1150 kilovati sati struje godišnje - objasnila je Mazal. Dodala je da su poticaji 2,63 kuna prema kilovat sat, a ako se fotonaponskom sustavu pridruži i toplinski kolektor za toplu vodu, poticaji se penju na 3.16 kuna po kilovat satu.

- Uloženi novac naši građani po ovom modelu vraćaju za pet do sedam godina. Rast povrata je do 14 godina koliko traje ugovor, a sam životni vijek takve instalacije je do 25 godina - rekla je Mazal. Objasnila je da će po isteku ugovora s HROTE-om korisnici takvog fotopanela i dalje ostvarivati povrat.

Iako podupire zakon, IDS-ov Damir Kajin ustvrdio je da ljudima nije do solarnih panela, jer je kriza preduboka.

- Porast prodaje zlata je abnormalan i to je pokazatelj krize. Ljudi prodaju obiteljsko srebro i zlato da bi platili režije i nije im do postavljanja solarnih panela - rekao je Kajin.

Predsjedavajući Šprem zastupnike je obavijestio da je došlo do pregrijavanja struje te da će još neko vrijeme biti priključeni na agregat.

- Bolje da se struja pregrijala, nego da smo se mi pregrijali - našalio se Šprem te najavio pojedinačnu raspravu o izmjenama Zakona o oružju.

Lučin: Treba uvesti porez na oružje

Raspravljajući o prijedlogu Zakona o oružju SDP-ov Šime Lučin zaključio je kako bi se trebao uvesti porez na oružje.

- Ako ćemo oporezivati sve što je štetno za ljude, ajmo oporezivati debljinu - rekao je HDSSB-ov Dražen Đurović. Lučin mu je odgovorio kako prije toga treba uvesti porez na glupost.

'Između truda seljaka i divljih svinja treba, izgleda, izabrati trud seljaka'

Netko će reći da smo mi, koji tražimo da nas se zaštiti od tih divljih svinja ili lutajućih medvjeda, nasilnici, ali između truda seljaka i tih divljih svinja treba, izgleda, izabrati trud seljaka. Između sigurnosti i lutajućih medvjeda isto tako valjda treba izabrati sigurnost - rekao je IDS-ov Damir Kajin govoreći o prijedlogu Zakona o oružju. 

Zaključio je kako je korist lovaca velika za društvo u cjelini. Ispričao je kako je njegov prijatelj prije nekoliko dana na istarskom ipsilonu naletio na divlju svinju od 130 kilograma te ustvrdio da se tim nemanima ne može stati na kraj. Ispravio ga je Zoran Vinković.

- Kolega je od lovaca mogao saznati da to nisu nemani nego crna divljač - rekao je Vinković. 

Kajin je podržao zahtjev lovaca da se obvezni liječnički pregled, umjesto svakih pet, obavlja svakih deset godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...