Obavijesti

News

Komentari 54

Glasnović govorio o guzonjama i 'šugavim Jugoslavenima...'

Glasnović govorio o guzonjama i 'šugavim Jugoslavenima...'
3

Saborska rasprava nije ni počela, a već su pale četiri opomene, a šakom i kapom dijelio ih je predsjedavajući Gordan Jandroković. Prvu je zaradio Gordan Maras (SDP)

VIDEO

Hrvatski sabor u ponedjeljak će raspravljati o prijedlogu rebalansa proračuna za 2018. godinu, kojim će ukupni prihodi biti povećani za 144 milijuna kuna te će iznositi 129,2 milijarde kuna.

Prema najavi ministra financija Zdravka Marića, najznačajnija promjena bit će pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi, a efekt plaćanja po protestiranim jamstava procjenjuje na minimalno 2,5 milijardi kuna do kraja godine. Prvi dio sjednice rezerviran je za slobodnu raspravu klubova zastupnika, pa su tako teme ponovno bile politička trgovina, Marakeški sporazum ali i priziv savjesti u ljekarnama.

POGLEDAJTE VIDEO:

11:45 - Nakon što je u Saboru Andrej Mikučić (HDZ) u Saboru prozvao Gordana Marasa (SDP) da je u vrijeme ministarskog mandata imao poseban lift kojim je odlazio u ured, SDP-ovac ga je optužio da laže: 

- Na posao sam dolazio svojim automobilom Peugeot 507, dok je Mikulić kao državni službenik u Ministarstvu gospodarstva, vozio bijesni Audi. Pita se i kako si je takav automobil mogao priuštiti državni službenik s plaćom od 10.000 kuna.

Josip Borić (HDZ) uzvratio mu je da nije osobita hrabrost napadati zastupnike kojih nema u sabornici, na što je Maras odgovorio kako on nije kriv što Mikulića nema. 

Ivan Ćelić (HDZ) spočitnuo je SDP-ovcu da je "frustriran"

- Znam da ste psihijatar, ali suzdržite se i ne dajite dijagnoze javno - reagirao je predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ).

11:30 - Iz rebalansa proračuna vidljivo je da Vlada glavinja i nema nikakvu strategiju, kazao je Božo Petrov (Most). 

- Kako inače objasniti da su i u ovom rebalansu rashodi veći od prihoda? Oni više troše nego što zarađuju, a to će se opet obiti o glavu svim građanima - poručio je. 

Naveo je kako se Vlada hvali gospodarskim rastom od 2,8 posto dok Irska raste 9 posto, navodim razvojem gospodarstva dok smo na dnu svih ljestvica zemalja članica EU. 

- To je degutantno, a to oni pokušavaju napraviti svojim PR-om. Kada podvučete crtu, Hrvatska troši više nego što zarađuje, i njihovi dugovi će na kraju biti naši dugovi - kazao je. 

Upitao je što reći za Vladu koja iz EU fondova povuče 2,7 milijardi eura manje te kako im vjerovati na riječ da će iduće godine povući 17 milijardi eura. 

- Pa što rade ove tisuće novih uhljebljenih. Oni uvijek obećavaju i najveći su populisti svih vremena - ustvrdio je Petrov.

Prokomentirao je i najavljeno povećanje osnovice plaća za javne službe te zahtjeve sindikata za većim povećanjem: 

- Kada Vlada ne bi zapošljavala bez ikakvog razloga tisuće novih, vjerujem da bi bilo mjesta u proračunu da se nagrade oni koji su potplaćeni i koji u rade u državnoj i javnoj upravi. Na žalost, pored tisuća novih zaposlenih, što je na godišnjoj razini 200 milijuna kuna više, kako ćete pronaći novce za dizanje plaća onima koji su to i zaslužili. Trebaju se obratiti Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi i pitati ih zbog čega imamo 2700 novih zaposlenih - kazao je.

11:00 - Štrajk je legitimno pravo, poručio je ministar financija Zdravko Marić na najavu sindikata javnih službi zakazan za 20. studenog. Ministar je naveo kako su imali pregovore sa sindikatima, pred koje su izašli s ponudom koju je dio sindikata smatrao prihvatljivom, dok drugi dio nije.

- Mislim da ćemo ovaj tjedan imati još jedan razgovor. S njihove strane bio je poziv da se još jednom nađemo. Mi smo uvijek otvoreni za razgovor na koji nikada ne idemo s figom u džepu nego vrlo otvoreno i transparentno. I na prijašnjim sastancima jasno smo rekli koliko novca imamo na raspolaganju - kazao je ministar. 

Nudimo ono što je zaista moguće i izvedivo, te da su zato išli s povećanjem osnovice plaća od početka iduće godine za tri posto uz sve ono što je potpisano kolektivnim ugovorima od božićnice, regresa i sličnog. 

- S naše strane mislim da je sve fer. Razlikujemo se po pitanju očekivanja i mogućnosti -  rekao je Marić.

Prokomentirao je i zahtjev sindikata da se osnovica poveća za šest do sedam posto.

- U sabornici čujem i 10 posto i to od istih onih koji su istim tim sindikatima smanjivali koeficijente. Nitko sretniji od nas da imamo mogućnosti i da javne financije mogu pretrpjeti takav postotak - kazao je. 

Marić je naveo kako tri postotno povećanje bez regresa i božićnica iznosi preko 900 milijuna kuna. 

- Svaki postotak je 300 milijuna kuna pa možemo računati. Pundu koju smo iznijeli smatramo da je održiva i to je u okviru naših mogućnosti koje imamo za 2019. godinu - odgovorio je ministar.

10:30 - Istup Željka Glasnovića koji je u svom istupu vrijeđao te medije između ostalog nazvao moralnim tifusarima te da imaju moralnu sidu, prokomentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Svašta se može čuti s govornice. Svaki govor koji je neprihvatljiv nije dobrodošao u Sabor. Međutim, odgovornost je na svakome od zastupnika i na vama medijima da to adekvatno komentirate. Nedavno sam čuo da vas je jedan zastupnik nazvao korisnim idiotima. Mislim da bi bilo dobro da takve zastupnike tretirate na odgovarajući način - kazao je. 

Na opasku da zastupniku zbog toga nije udijelio opomenu niti ga zaustavio u obračunu, uzvratio je: 

- Ako ste primijetili, ja ljude puštam da govore što hoće. jedino ako nekoga osobno prozove onda ga upozorim. Ovako za općenite rasprave, najbolji sud je sud građana i vas medija da takve zastupnike jednostavno tretirate na odgovarajući način - kazao je. 

Jandroković je naveo kako u Saboru ima izvrsnih rasprava te zastupnika koji se pripremaju za raspravu, ali i onih koji na ovaj način pokušavaju skrenuti pozornost. 

- Pokušajte naći način da takvi ne uđu u prvi plan nego oni koji se dobro pripremaju te dobro i korisno govore - kazao je predsjednik Sabora, koji je Glasnoviću udijelio opomenu, ali jer je prekršio institut povrede poslovnika.

I dok Božo Petrov (Most) smatra da bi se ovakve situacije riješile da je prihvaćen Etički kodeks koji je predložio, Jandroković se s tim ne slaže:

- Etički kodeks neće staviti pod kontrolu zastupnike koji imaju namjere dolaziti u prvi plan uvredama, jeftinim atrakcijama. Smatram da su mediji tu ključni, koji će selekcionirati one zastupnike koji govore korisno i o temama - rekao je. 
Na opasku da se saborske sjednice prenose, uzvratio je:

- Što očekujete? Ja bih morao dnevno deset zastupnika prekidati jer iznose uvrede ne samo na račun medija. Vi ste se sad našli pogođeni, ali pogledajte kako zastupnici govore jedni o drugima, kako se odnose prema predsjedavajućima. Ja bih cijelo vrijeme morao davati opomene. To ne činim zato što sud javnosti je taj koji će biti presudan, a ne moja opomena - poručio je Jandroković.

Ponovio je da opomene daje u situacijama za koje smatra da je to nužno: 

- Ovakve rasprave kao šo ste čuli danas, slušamo svakodnevno. Ne mislim da ću svojim opomenama niti Etičkim kodeksom rješavati takve stvari. To je savjest zastupnika, oni mogu ovdje govoriti, izabrani su od građana da govore. Kako oni govore to je na njima i građani će to procijeniti. Ponavljam, prenosite one zastupnike koji govore korisno i pametno, koji ne vrijeđaju i koji su koncentrirani na sadržaj i pripremaju se na raspravu. I onda će se izmijeniti klima, a ne mojim opomenama - zaključio je predsjednik Sabora.      

Čelnik Mosta smatra da je svako vrijeđanje i omalovažavanje zastupnika i građana u Saboru nedopustivo. Stava je da je predsjedavajući trebao reagirati. 

10.25 - Saborska rasprava nije ni počela, a već su pale četiri opomene, a šakom i kapom dijelio ih je predsjedavajući Gordan Jandroković. Prvu je zaradio Gordan Maras (SDP) koji je u slobodnom govoru progovorio o stanju u zagrebačkoj Skupštini. Maras je u raspravi opružio HDZ da na svaki mogući način pomažu gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću da politički istrguje u Gradskoj skupštini i ostavi njima mjesto predsjednika Gradske skupštine, koje ima Andrija Mikulić.

- Ta političko trgovačka simbioza, koja je na dijelu U Saboru preselila se i na Gradsku skupštinu. Sramotno je, kako HDZ dozvoljava tu vrstu trgovine jer kao oni nemaju ništa s time, oni se ne prljaju, prlja svoje ručice gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, i tako trguje, kupuje politiku potporu u Gradskoj skupštini grada Zagreba - rekao je. 

Besramno je, navodi, kako HDZ moli Boga da Bandić uspije kupiti 3 zastupnika u Skupštini kako bi sebi osigurao većinu.

- Mora se napraviti higijensko politička fronta prema HDZ-u i Bandiću i treba im reći da tako više ne mogu. Ne možete novcem poreznih obveznika, nije ovo Fimi media, nisu ovo devedesete kada se kralo kroz privatizacijski proces, nije ovo više ta Hrvatska u kojoj možete raditi što god želite - poručio je Maras. 

Naveo je kako u političko trgovačkoj simbiozi  HDZ-a i Bandića koja funkcionira po principu - ja tebi donesem mir na nacionalnoj razini kupujući politički trgujući zastupnike u Saboru, a ti mene pusti u gradu Zagrebu da radim što hoću.

- Zbog toga Bandić ni ne želi u Vladu, njemu je HDZ obećao da će ga čuvati u gradu Zagrebu, to je Bandićeva naknada za političku trgovinu koju radi u Saboru. Plenković je obećao Bandiću da će ga čuvati u Zagrebu i to je njegova naknada. 

Odgovorio mu je Andrija Mikulić (HDZ) prozvao je Marasa da koristi saborsku govornicu kako bi otvorio teme koje nemaju veze sa Saborom, jer se ne može nametnuti u Skupštini. Naveo je kako Marasov klub u Skupštini ima pet zastupnika od 51. 

- Da bi imali većinu u Skupštini morate imati 26. Trenutno mi u skupštini imamo 28, kome drago, kome manje drago - kazao je Mikulić. 

Naveo je kako saborski zastupnik Maras uporno dolazi Skupštinu i želi imati tiskovne konferencije iako je odluka da predstavnici političkih stranaka to ne mogu, ako nisu vijećnici. Podsjetio je da su dva SDP-ova vijećnika prešla Milanu Bandiću i čine većinu. Za povredu poslovnika javio se Maras ustvrdivši kako njihov klub ima sedam vijećnika. 

- Činjenica je da se ovako kako se on ponaša govori da se čovjek zubima drži za fotelju u Skupštini i paše mi da Bandić politički trguje. Dajte malo sebi dostojanstva, nemojte kupljenim glasovima ostajati predsjednik Skupštine - kazao je Maras. 

Predsjedavajući Jandroković udijelio mu je opomenu i upozorio ga da se tako ne ponaša.  

- Nemojte se brecati na mene - uzvratio mu je SDP-ovac. 

- Izvolite sjesti, je l' ću vas isključiti cijeli dan iz rasprave - zaprijetio je Jandroković. 

- Nećete se derati na mene, ovo nije vaša privatna prčvarnica - uzvratio mu je Maras. 

Predsjedavajući Jandroković uzvratio mu je da namjerno drsko i bezobrazno krši poslovnik svaki dan. 

Za povredu poslovnika javio i Mikulić ponovno napominjući da SDP ima pet vijećnika. Reagirao je Jandroković i zbog kršenja poslovnika i Mikuliću udijelio opomenu. 

Zastupnik neovisni za Hrvatsku Željko Glasnović govorio je o jugolopovima. 

- Ti komunisti nisu mogli sačuvati ni tu šugavu Jugoslaviju, neki sjede ovdje, ti šugavi Jugoslaveni. Tako ih moram zvati... Tu se rokate oko Bandić, a on je jedan od vas. On je primjer homojugoslavenikusa, on bi preživio na Marsu bez kisika - rekao je Glasnović. 

U izlaganju je spomenuo guzičare, parazite, gljivare a Jandroković ga je upozorio da je koristi proste riječi. Spomenuo je Glasnović i da se ne govori o desecima stranih dragovoljaca koji su branili Hrvatsku i poginuli.

- To ne zanima Hrvate, zanima ih samo lova, Lepa Brena i cajke. Oni su došli braniti Hrvatsku tamo na granici svetog Rimskog carstva. Oni su branili ove anemičare, guzičare i gljivare. Oprostite, stražnjične, stražnjice njihove. Što ste dobili? Državu skojevaca, bivših kadrova, tu nikad nije provedena lustracija. Dobili ste medije koji su moralni tifusari i imaju moralnu sidu. Nekad ste išli u Beograd ljubiti nekoga u stražnjicu, sad idete u Bruxelles. Tražili ste Nezavisnu Hrvatsku državu, a dobili ste Croslaviju u Euroslaviji koja vama nameće vrijednosti koje nisu hrvatske - naveo je.

Nezavisni Bojan Glavašević javio se za povredu poslovnika. 

- Zalažem se za slobodu govora i mislim da je u redu da svatko je izabran ima pravo reći što želi, ali ne znam zašto general Glasnović do te mjere ne voli Hrvatsku da ju vrijeđa dan nakon što smo imali Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Tako govoriti ružnim terminima o zemlji, mislim da nije prihvatljivo - kazao je. 

Jandroković mu je udijelio opomenu jer je zloupotrijebio institut povrede poslovnika.Javio se u Glasnović za povredu poslovnika navodeći kako nije vrijeđao pojedince nego propalu doktrinu i mentalni sklop, a zbog zloupotrebe instituta poslovnika i on je zaradio opomenu od predsjedavajućeg. 

10:15 - Nakon rasprava po klubovima zastupnika, Sabor je krenuo raspravu po dnevnim redu, Prijedlogu godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu i prijedlogu godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2017. koje je predložila Vlada te Izvješće o obavljenoj reviziji godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu, koji je podnio Državni ured za reviziju. Uvodnu riječ održao je ministar financija Zdravko Marić, koji je prezentirao opće makroekonomske pokazatelje koji su obilježili proteklo razdoblje.

10.00 -  Andrija Mikulić iz Kluba zastupnika HDZ-a replicirao je Gordanu Marasu i o situaciji koja se događa u Gradskoj skupštini. Kako se oko zastupnika i političke trgovine u Gradskoj skupštini zahuktao ozbiljan okršaj između Marasa i Mikulića, obojica zastupnika su dobili opomene. 

9:55 -  Anka Mrak Taritaš (Glas) slobodni govor iskoristila je kako bi progovorila o slučaju mlade djevojke kojoj ljekarnica odbila izdati kontracepcijske pilule na recept te se pozvala na priziv savjesti. 

- Konzervativizam koji je poharao Hrvatsku ostavit će iza sebe požar i pitanje je kad će stradati jedan život. Što znači priziv savjesti u tom slučaju? Svatko iza svoja četiri zida može živjeti na način koji želi, ali kad radi svoj posao onda mora raditi odgovorno. Nitko od nas ne smije suditi drugog i način na koji netko živi iza svojih 4 zida da ne kažem da je planiranje obitelji nešto što je zapisano čak i u Ustavu RH. Otkud pravo djelatnici da odlučuje za nekog drugog? Stoga probudimo se! Nek svaki ministar u Vladi radi posao na način na koji se ovdje zakleo. Put kojim smo krenuli, nije dobar put - poručila je. 

9:50 - 

Tomislav Panenić (Most) osvrnuo se na kolonu sjećanja u Vukovaru te upozorio: 

- Hoćemo li stvarno pustiti ih da oni sami se bore za ovu Hrvatsku, da sami ostanu sa svojim bolima, da im ne dopustimo svojim postupanjem da se izbore i u Srbiji za svoje pravo, pravo na pravdu, pravo na odštetu, za sve ono što su pretrpjeli, ne samo u Vukovaru, nego i kroz brojne logore. Hoćemo li stvarno dopustiti da oni koji su predstavljali vlasti i hodali u istoj toj koloni, budu samo dobro plaćeni glumci, oni koji otiru suze kada treba dati izjavu - upitao je Panenić. 

Zasmetalo ga je zasmetalo što su političari pod rotirkama imali prednost pred ljudima koji su dolazili u Vukovar odati počast žrtvama.

- Sramotno je bilo promatrati na naplatnoj postaji u Županji kako je ta kolona dužnosnika napravila kaos. Zamislite kako je bilo ljudima koji su rano ujutro došli u Vukovar, hodali cijeli dan u koloni, idu kući i netko im prepriječi put i pod rotacijama otvara se put samo onima koji su, izgleda, zaslužniji među svima. Sramota me bilo što sam političar, što sam sjedio u tome autu - kazao je Panenić. 

9:45 - Boris Milošević je uime Kluba zastupnika SDSS-a ukazao kako smatra problematičnom usvajanjem Rezolucije Europskog parlamenta koja se bavi načelima reguliranja nacionalnih manjina. Europski parlament je konstatirao da žali što je područje nacionalnih manjina uzeto zdravo za gotovo, pokazalo se da je u Europskoj uniji 40 milijuna pripadnika nacionalnog manjina, a one uživaju različite razine zaštite. U posljednje se vrijeme u Europskoj uniji osjeti porast ksenofobije i govora mržnje koji dolazi s krajnje desnice, a prvi su tu na udaru nacionalne manjine - upozorio je Milošević.

9:40 - Hrvoje Zekanović (Hrast) govorio je o Marakeškom sporazumu, a zaiskrilo je i između njega i predsjedavajućeg Jandrokovića.

Zastupnik Hrasta ustvrdio je kako je sporazum protivan suverenosti Hrvatske. Marakeški sporazum, poručuje, neće donijeti ništa radikalno u pet sekundi, ali može biti okidač za veliki val migracija, za što Hrvatska nije spremna.

Tijekom  izlaganja Zekanoviću je zasmetalo šaputanje predsjedavajućeg te ga je zamolio da govori tiše iza njegovih leđa. 

- Kolega Zekanoviću, nemojte mi dijeliti lekcije - uzvratio mu je Jandroković. 

Zekanović mu je uzvratio da govori iza leđa premijeru Andreju Plenkoviću kada dođe u Sabor. 

- Ajde, nemojte voditi sjednicu, nego lijepo govorite - odbrusio mu je predsjedavajući. 

9:30 - Gordan Maras je u ime Kluba zastupnika SDP-a u Saboru je otvorio temu političke trgovine, i zastupnicima koji u Gradskoj skupštini iz SDP-a prelaze u druge klubove.

- Želimo upozoriti na  nešto dosad neviđeno u RH, a to je da vladajuća stranka, HDZ na sav mogući način pomaže gradonačelniku Bandiću da politički trguje u Gradskoj skupštini. Političko-trgovačka simbioza koja djeluje u saboru preselila se u Gradsku skupštinu. Sramotno je da HDZ dozvoljava takvu vrstu trgovine. Prljaju svoje ručice i na taj način trguju i kupuju političku potporu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kazao je. 

Tijek sjednice možete pratiti ovdje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik