Obavijesti

News

Komentari 23

Laburisti su složni: Zastupnici trebaju biti pod "povećalom"

Laburisti su složni: Zastupnici trebaju biti pod "povećalom"
10

Zastupnici i vijećnici koji prime mito za glasovanje na određeni način bit će kažnjeni zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina, kao i onaj tko da mito

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljali su u petak o prijedlogu izmjena Zakona o USKOK-u, kojim se katalog kaznenih djela koja spadaju u nadležnost USKOK-a dopunjuje i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika koje predviđa novi Kazneni zakon.

Prema tome, kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se zastupnik u Hrvatskom saboru ili Europskom parlamentu te vijećnik u gradskom ili općinskom vijeću te županijskoj skupštini koji traži ili primi mito da bi glasovao na određeni način te onaj tko da ili ponudi mito zastupniku ili vijećniku da glasuje na određeni način. 

Izmjenama se, također, zakon usklađuje s novim Kaznenim zakonom. Kazneno djelo udruživanja u zločinačke organizacije odsad se zove zločinačko udruživanje. Izmjenama zakona mijenja se cijeli spektar ovlasti glavnog državnog odvjetnika. On će moći sudu uz zahtjev za donošenjem rješenja o ispitivanju kao svjedoka osobe koja je pravomoćno osuđena kao pripadnik zločinačke organizacije, podnijeti i zahtjev za ublažavanje njegove kazne, ako je iskaz te osobe važan za otkrivanje i dokazivanje te sprječavanje kaznenih djela počinjenih u okviru zločinačke organizacije. Također, nadležnom sudu moći će podnijeti prijedlog za uvjetni otpust osuđenika ili otpust izvan rokova. Time će se sudu omogućiti da u obnovljenom postupku u odnosu na izrečenu kaznu kao olakotnu okolnost uzme nečije priznanje ili suradnju.

Izmjene podržale sve stranke jer daju dobre alate tužilaštvu

Izmjene Zakona o uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podržale su u petak sve stranke jer smatraju da izmjene daju dobre alate tužiteljstvu. Laburisti su mišljenja da USKOK uspješno hvata kriminalce otkako su dobili instrumentarij i alat, ali samo one koji nisu blizu aktualnoj vlasti.

- Dosad nismo vidjeli primjer da je USKOK, pa i Državno odvjetništvo krenulo u postupak protiv nekog tko nije prethodno bio politički usmrćen- zaključio je Laburist Nikola Vuljanić koji očekuje da će se to promijeniti i da će se i državni odvjetnik i šef USKOK-a uskoro po Zagrebu voziti u oklopnom vozilu.

- Ne Patrijinom, ali oklopljenom vozilu što je po svijetu normalna stvar. Pa kad hvataju takve ljude moraju se zaštiti i ne mogu kod Charlia doći na kavu- smatra Vuljanić. Njegov stranački kolega Branko Vukšić smatra da su kod nas kriminalci društveno prihvatljiviji od zviždača te je velika dvojba kako njima vjerovati

'Svi oko Sanadera pokušavaju se izvući svjedočenje protiv šefa'

- Svi oni likovi oko Sanadera se pokušavaju izvući od krivice svjedočenjem protiv svojega šefa s kojim su bili mažnjavali lovu ili su držali ljestve. Sasvim sigurno da ovaj zakon nudi dobra rješenja međutim nedoumice još uvijek postoje - rekao je Vukšić. I oporbeni HDSSB podržao je institut zahtjeva za izvanredno ublažavanje kazne, a HDZ je pozdravio dopunu kataloga kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika

- Mislim da u stvarnom životu nisu baš nezamislive takve situacije i svakako ih treba obuhvatit Kaznenim zakonom. Na kraju krajeva taj Kazneni zakon smo i donijeli i on treba bit u okviru ovog uskočkoga kataloga- rekla je HDZ-ova Ana Lovrin, a Laburisti su se složili da saborski zastupnici trebaju biti pod 'povećalom'. USKOK, kaže Vukšić, predviđa bolju budućnost saborskim zastupnicima i oni neće više ovisiti o Vladi nego će biti moć u Saboru.

- Tako USKOK kaže po ovom zakonu. Vjerojatno ćemo u budućnosti imati i mi moć i neće Sabor odgovarati Vladi nego će Vlada odgovarati Saboru kao što to u Ustavu i piše. Pa prema tome ovo je jedno lijepo pretkazanje- rekao je Vukšić. 

Bivša premijerka i bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor ponovila je ono što je i u svom mandatu često isticala da politika mora djelovati po načelu više nitko nije nedodirljiv te da se svakoga može i mora i smije procesuirati, bez obzira koliko je politički moćan i bez obzira koliko je bogat. No, na njene riječi reagirao je Vukšić.

- Jeste li namjerno ili nenamjerno govorili o korupciji u Saboru? Sjetimo se da je HDZ bespogovorno glasao za sve ono što je gospon Ivo naredio. Kad je čitava javnost brujila o satovima ovdje su ga u Saboru svi branili, kad su novinari pisali o toj korupciji bili su napadani, prisluškivani, tajno prisluškivani bez naloga.

Politička korupcija se najlakše provodi kad je stranačka stega i s lijeva i s desna i kad šef stranke kaže da glasujete za neki zakon- rekao je Vukšić koji smatra da neće biti političke korupcije onda kada se u Saboru počne glasovati po svojoj savjesti te kada prvi puta Sabor sruši zakon Vlade počet će demokracija u Saboru. 

Jadranka Kosor odgovorila mu je da nije istina da su svi koji su bili u vodstvu tadašnjeg HDZ-a i Vlade glasali kako je gospon Ivo rekao već na temelju odluka stranačkih tijela, odnosno odluka Vlade, odnosno uvijek na temelju onoga što je kad govorimo o Vladi predlagao

neki ministar kao predlagatelj. Složila se da bi bilo dobro kada bi svaki zastupnik mogao glasati baš onako kako on misli da bi trebalo.

Raspravili i prijedlog sporazuma hrvatske i američke vlade

Sabor je na početku sjednice raspravio prijedlog utvrđivanja sporazuma između hrvatske i američke vlade, a koji se tiče nabave i razmjene usluga. Sporazum za cilj ima utvrditi uvjete i postupke kojima će se olakšati pružanje logističke potpore, materijalnih sredstava i usluga tijekom zajedničkih vježbi i operacija ili u slučaju nepredviđenih okolnosti.  

A jučerašnji dan u Saboru obilježila je rasprava o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojima se planiraju proširiti prava braniteljima, ali i objaviti registar, što je izazvalo prijepore u javnosti i u sabornici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.