Obavijesti

News

Komentari 123

Burić: Ne skrivajmo činjenice, hranimo se smećem iz uvoza

Burić: Ne skrivajmo činjenice, hranimo se smećem iz uvoza
1

Vlastita proizvodnja hrane jedan je od elemenata suverenosti svake države, i dok se u EU bore za tu suverenost, mi postajemo ovisnici i robovi drugih, rekao je Burić

VIDEO

Sabor raspravlja o zakonima kojima se, nakon ulaska u Europsku uniju, omogućava izravna primjena uredbi Europske unije. Od četiri zakona, najviše su pozornosti izazvali oni o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, kao i izmjene zakona o GMO-u. 

Taj zakon propisuje pravnu osnovu za osnutak nacionalnog referentnog laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetski preinačenih organizama. Uz ostalo, propisuje se da tvrtke koje posluju s materijalima i predmetima u dodiru s hranom svoju djelatnost moraju prijaviti Ministarstvu zdravlja. Službeni nadzor nad tim tvrtkama obavljat će sanitarni inspektori. 

Uz potporu zakonu, zastupnici pozivaju na oprez. 

Milinković o mlijeku: Opet se krivnja svaljuje na najslabijeg

Stjepan Milinković (HDZ) upozorio je na brojne probleme prehrambene industrije, posebno mesa i mlijeka, koje dodatno, istaknuo je, narušavaju događaji i afere poput one nedavne s pronalaskom štetnih tvari u mlijeku. 

- Opet se krivnja svaljuje na onoga koji je najslabiji, na naše proizvođače, poručio je Milinković, pozivajući nadležne da se suzdrže od neutemeljenih optužbi i loših poruka kojima se otežava ionako vrlo loša situacija poljoprivrednih proizvođača. 

Čobanković: Nužno je da ostanemo oslobođeni od GMO-a

Petar Čobanković (HDZ) je istaknuo važnost zdrave hrane za Hrvatsku i njezine građane, te je ocijenio nužnim da Hrvatska ostane zemlja oslobođena od GMO-a. 

Petar Baranović sumnja, pak, da je Hrvatska "GMO free country", ističući kako se u HNS-u prema GMO-u ne odnose konzervativno, ali, sukladno znanstvenim dostignućima, izražavaju dvojbe prema toj tehnologiji i njezinom primjenom dobivenoj hrani. 

- Ministarstvo poljoprivrede tu treba biti vrlo oprezno, vrlo dosljedno u primjeni propisa i da budno prati kakav će odnos prema GMO-u imati svjetska znanost, poručio je Baranović. 

Burić: Izvozimo zdravo, a uvozimo hranu upitne kvalitete

Nezavisni zastupnik Damir Kajin upozorio je kako hrvatski seljak sve više gubi bitku s uvozničkim lobijem, s čim se složio i Dinko Burić (HDSSB). 

- Ne trebamo se skrivati pred činjenicom da se hrvatski građani hrane smećem iz uvoza, izvozimo zdravo, a uvozimo hranu upitne kvalitete - poručio je Burić. Istaknuo je da Hrvatska uvozi 40 do 45 posto hrane, dok je prosjek u EU oko 8 posto. 

- Pitanje vlastite proizvodnje hrane jedan je od elemenata suverenosti svake države, i dok se članice EU bore za tu suverenost, mi postajemo ovisnici i robovi drugih - naglasio je Burić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.