Obavijesti

News

Komentari 108

Don Grubišić: Hrvatska nacija i građani su jedna velika bolnica

Don Grubišić: Hrvatska nacija i građani su jedna velika bolnica
5

Mi smo psihički dosta problematična nacija i problematičan narod, zaključio je don Ivan Grubišić te poručio kako je u Hrvatskoj izgubljen dublji smisao življenja

VIDEO

Sabor u srijedu raspravlja o Izvješću o suzbijanju zlouporabe opojnih droga u 2011. i prijedlogu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga do 2017.

Darko Ledinski, zamjenik ministrice Milanke Opačić, istaknuo je ciljeve nacionalne strategije.

- Spriječiti i smanjiti zlouporabu droga i sredstava ovisnosti posebice među djecom i mladima, smanjiti razmjere problema zlouporabe droga i ovisnosti u društvu kao i vezanih zdravstvenih i socijalnih rizika nastalih zlouporabom droga. Smanjiti dostupnost droga na svim razinama i sve oblike kriminala vezanog za zlouporabu droga te unaprijediti, izgraditi i umrežiti sustav za suzbijanje zlouporabe droga i borbu protiv ovisnosti - pojasnio je Ledinski. Nacionalna strategija odnosi se na smanjenje potražnje, smanjenje ponude, edukaciju, nacionalni informacijski sustav, koji podrazumijeva praćenje, evaluaciju, koordinaciju, međunarodnu suradnju te financijska sredstva za provedbu nacionalne strategije.

Odbor za obrazovanje podržao je strategiju uz tri amandmana. Sva tri odnose se na implementaciju zdravstvenog odgoja u strategiju.

Kajin: Policija se treba više posvetiti rješavanju zloporabe droga

Damir Kajin (IDS) rekao je kako bi policija trebala manje prisluškivati one koje ne treba i manje zaustavljati zbog 10 ili 15 kilometara brže vožnje te se više posvetiti rješavanju ovih slučajeva.

- Ne drogi i točka - zaključio je Kajin te istaknuo kako se on protivi legalizaciji marihuane.

- Jasno da sam protiv legalizacije bilo kojih oblika droge, lakih i teških, ali svi se slažemo da ne treba kriminalizirati klince zbog jednog jointa - smatra Kajin.

Marasović: Kajin je zarobljenik koalicije

Dujomir Marasović (HDZ) zaključio je kako je Kajin zarobljenik koalicije, jer se zalaže za dekriminalizaciju lakih droga.

- Treba ostvariti kontakt s tim klincem i tako početi borbu protiv droge. Ako tu ne počnemo borbu, nema borbe ni na vrhu protiv glavnih kriminalaca. A kako će početi kad pokojni Račan kaže 'ja sam pušio joint, drogu?' - zapitao se Marasović.

Kajin mu je uzvratio riječima da je slobodan čovjek i nikakav rob. Rekao je i kako joint nikad nije vidio, a kamo li pušio.

Borzan: Djeca nažalost prvu informaciju dobivaju od dilera

Biljana Borzan (SDP) istaknula je kako zdravstveni odgoj u školi smatra vrlo važnim segmentom.

- Djeca nažalost prvu informaciju dobivaju od dilera. Diler djetetu sigurno neće reći da uzimanje svake tablete ecstasya može bit ruski rulet - zaključila je Borzan, koja kroz svoje djetinjstvo i školovanje nikad nije vidjela drogu.

- Tih iskušenja nije bilo u djetinjstvu mnogih roditelja i oni ne znaju prepoznati niti drogu, niti kliničku sliku koju droga izaziva - upozorila je.

"Trebamo zabraniti lake opijate koji dovode do teških"

Igor Kolman (HNS) istaknuo je kako u strategiji nema podjele na lake i teške droge, a da postoje droge, koje se koriste masovno a uzrokuju vrlo malo štete.

- Govorim o marihuani, koja u zapadnim zemljama ulazi u kategoriju društveno prihvatljivog rizika. Čak je u nekim zemljama prepoznata njezina zdravstvena blagotvornost - rekao je Kolman te izazvao HDZ-ovce.

Dujomir Marasović (HDZ) zaključio je kako je Kolmanova poruka da se treba djelovati kad dođe do heroina.

- Mi trebamo zabraniti marihuanu, zabraniti lake opijate koji dovode do teških - poručio je Marasović. Slična je bila i reakcija Ante Babića (HDZ).

- Ovisnici vam ne počinju s iglom, počinju s jointom - rekao je Babić.

I Sunčana Glavak (HDZ) spočitnula je Kolmanu.

- Sve droge blagotvorno djeluju. Zato su proizvedene. Zato jer želite biti high, želite dostići neku drugu razinu i zato ste na kraju nazvani istim imenom, a to je junky, narkić - rekla je te upozorila kako za jedan joint treba 20-ak kuna.

Grubišić pokrenuo žestoku raspravu

Don Ivan Grubišić svojim je izlaganjem pokrenuo žestoku raspravu. S ovisnosti o drogi skrenuo je pažnju i na ostale ovisnosti te zaključio kako je hrvatsko društvo bolesno.

- Novi oblici ovisnosti nastaju, umnažaju se i prijete. Možemo slobodno zaključiti da je hrvatska nacija ili građani Hrvatske jedna velika bolnica i da smo mi bolesno društvo - rekao je, a potom upozorio na statističke podatke, prema kojima u Hvatskoj ima milijun i pol pušača, 300.000 registriranih alkoholičara, oko 150.000 registriranih ovisnika i skoro 100.000 ovisnika o kocki.

- Ako je netko u obitelji bolestan, uvjetno rečeno bolesna je cijela obitelj. Mi smo psihički dosta problematična nacija i problematičan narod - zaključio je don Grubišić te poručio kako je u Hrvatskoj izgubljen dublji smisao življenja.

- Gdje je tu vaša odgovornost s obzirom da ste tu istu naciju odgajali 50 godina? - zapitao je Ante Babić (HDZ). Njegova stranačka kolegica Đurđica Sumrak rekla je kako joj je bilo grozno slušati Grubišićevo izlaganje i također se zapitala što je on činio da bi danas mogao govoriti nešto ovakvo.

- Podrazumijevao sam da ovo neće biti dočekano aplauzom, ali nisam očekivao ovoliko nerazumijevanje - rekao je don Grubišić i istaknuo kako se pozvao na statističke podatke.

Boro Grubišić (HDSSB) odlučio je, kako je sam rekao, preciznije definirati don Grubišićeve riječi.

- Bolesne su političke elite i strukture - smatra HDSSB-ovac. Njegovom kolegi Zoranu Vinkoviću zasmetalo je što je don Grubišić rekao kako s pozornice neće govoriti kao svećenik.

- Shvatite da ovdje govorite kao zastupnik - rekao je Vinković, a don Grubišić mu je uzvratio riječima da nitko ne može istjerati svećenstvo iz njega.

Dujomir Marasović (HDZ) ironično je rekao kako se slaže s Ivanom Grubišićem.

- Jer da nije tako ne bi u Hrvatskoj imali svećenika koji je u sastavu crkvene hijerarhije i kome crkvena hijerarhija brani da osnuje političku stranku i da se bavi politikom - poručio je Marasović, a predsjedavajući Josip Leko upozorio ga je da ne ulazi u osobnost zastupnika.

- Ne čudi me što neki zastupnici ne razumiju što sam govorio. To samo upućuje na to da se radi o bolesnom stanju u ovoj naciji pa i u ovom visokom domu - oštar je bio don Grubišić. Leko je i njega upozorio.

- Mislim da bi bilo previše ocjenjivati zdravlje jednog tijela kao što je Sabor, bez obzira jeste li zadovoljni ili ne - rekao je Leko, ali ipak prešao preko izgovorenih teških riječi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 108

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje