Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Saborske klupe opet prazne, tek 15-ak zastupnika na poslu

Iako je petak dan kad se građani podsjete koga uopće plaćaju jer tim danom svi zastupnici dođu na posao zbog glasanja, danas ga nema pa nema ni njih. Dvije točke dnevnog reda očito im nisu bile interesantne

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
36 komentara

Unatoč tome što su se tek vratili s uskršnjih praznika, saborski zastupnici opet eskiviraju sa svog radnog mjesta. U petak je klupe popunilo tek njih 15-ak. Ostali se pravdaju obilaskom terena u sklopu predizborne kampanje za europske izbore koji su 26. svibnja, a uoči kojih će opet dobiti dva tjedna slobodno. Inače, od ukupno 151 zastupnika, njih 30 je kandidata za Europski parlament. 

Iako je petak, dan kad se građani podsjete koga uopće plaćaju, glasovanja nema pa je sabornica prazna. Dvije točke dnevnog reda, Zakon o meteorološkoj i hidrometeorološkoj djelatnosti te izvješće o provedbi plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2018. godinu, očito nisu dovoljno interesantne za dolazak na posao.

Naime, Nacionalni program protuminskog djelovanja Sabor je donio 24. rujna 2009., dok je strateškim planom Ministarstva unutarnjih poslova i drugih institucija u funkciji zaštite i spašavanja za razdoblje 2018.-2020. planirano u 2018. godini smanjenje minski sumnjivih područja i područja zagađenih isključivo neeksplodiranim ubojnim sredstvima za 24,6 posto.

U razdoblju od 2009.-2018. godine Nacionalnim programom protuminskog djelovanja utvrđeno je smanjenje minski sumnjivog područja Hrvatske za 944 kilometra četvorna, navodi se u izvješću, za što je bilo potrebno iz svih izvora financiranja osigurati 4,14 milijarde kuna. U tom je razdoblju minski sumnjivo područje ukupno smanjeno za 627,7 kilometra četvorna, a ukupno utrošena sredstva za izvršenje navedenih poslova iznose tri milijarde kuna.

U izvješću se navodi da su ukupna financijska sredstva utrošena u navedenom razdoblju manja za 26 posto od utvrđenih Nacionalnim programom.

Analiza devetogodišnjeg ostvarenja Programa 2009.-2019. pokazala je da je u navedenom razdoblju provedbe jedino u prvoj godini, godišnja osigurana sredstva za poslove koji imaju za cilj smanjenje minski sumnjivih područja bila na razini Programom planiranim.
U razdoblju 2010.-2014. godišnje realizacije smanjenja MSP-a znatno odstupaju u odnosu na Programom planirane zbog značajno manjeg iznosa osiguranih sredstava na godišnjoj razini. U posljednje četiri godine, planirana i osigurana financijska sredstva su veća od planiranih Programom, ali nisu u cijelosti realizirana, navodi se u izvješću.

Na dan 31. prosinca 2018. godine registrirano je 355,5 kvadratnih metara minski sumnjivih područja. Ukupno smanjenje minski sumnjivog područja prošle godine iznosi 56 kvadratnih metara.

Kako se navodi u izvješću, od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine nije se dogodio niti jedan minski incident i nesreća.
U razdoblju od 1991. do kraja 2018. godine u 1.372 minska incidenta i nesreća stradalo je 2.006 ljudi, od čega ih 523 poginulo.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message