Obavijesti

News

Komentari 23

SAD: Državljanku Hrvatske uhitili zbog ratnog zločina

BiH je zatražila od vlasti u Kentuckyju izručenje Azre Bašić koja je rođena u Rijeci. Istražiteljima je više ljudi opisalo mučenja i ubojstvo srpskih zatvorenika u BiH

VIDEO

Policija u američkom Kentuckyju uhitila je Azru Bašić (51) rođenu u Hrvatskoj zbog navodnih zločina u BiH u lipnju 1992. godine. Sumnjiče ju za mučenje i ubojstva srpskih civila u zatvoreničkim logorima. BiH je navodno zatražila njeno izručenje kako bi joj sudili. Bašić je, prenosi lokalni list, bila zapovjednica hrvatske vojne brigade. Svjedoci Radojica Garić i Dragan Kovačević tvrde da je Azra Bašić ubila Blagoja Đurasa prerezavši mu grlo. Tvrde i da ga je prije toga pretukla hrvatska policija.

- Nakon toga nas je Azra zgrabila za kosu i odvukla do rane na Đurasovu vratu i natjerala nas da pijemo krv, rekao je Garić. Sreten Jovanović tvrdi da su ga tjerali da pije gorivo, da su ga tukli do nesvijesti te da mu je Azra Bašić zapalila lice i ruke. Mile Kuzmanović je pak istražiteljima ispričao da je njega i još neke zatvorenike tjerala da gutaju sol i kovanice, tukla ih nogama i oružjem, metalnim šipkama, kablovima i palicama. Dodao je i da su ga Bašić i drugi vojnici tjerali da liže krv s poda koji je bio pun stakla. U usta su mu, tvrdi, stavljali konop i njime mu čupali zube te mu nokte vadili kliještima. Drugi svjedok je ispričao da je Bašić odsijekla uho Kuzmanoviću i nožem mu na čelo urezala križ i četiri slova 'S'. Isto je skupa s Mormirom Lazićem, tvrde, radila i drugim zatvorenicima. 

Interpol je Azru Bašić locirao još 2004. godine, a sud u BiH je nalog za uhićenjem izdao 2006. Zahtjev za iručenjem SAD je dobio u veljači 2007. Tada je američka vlada zatražila još dokaza koje je tužitelj BiH dostavio u veljači i travnju 2010., stoji u dokumentima suda. 

Azra Alešević je rođena 22. lipnja 1959. godine u Rijeci te se 1994. udala za Nedžada Bašića iz BiH. Navodno se služila s oba prezimena, kao i prezimenom Kovačević i imenom Issabell. Ne zna se je li ima državljanstvo još koje zemlje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...