News

Komentari 1

SAD i Rusija pregovarati će o sigurnosnim pitanima u svijetu

SAD i Rusija pregovarati će o sigurnosnim pitanima u svijetu

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 milijuna dolara za potporu Ukrajinskoj vojsci

Dužnosnici SAD-a i Rusije u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine sudjelovat će u sigurnosnim pregovorima 10. siječnja 2021., potvrdio je u ponedjeljak Reutersu u ponedjeljak izvor iz Bidenove vlade.

Vrlo je vjerojatno da će se i razgovori između NATO-a i Rusije održati 12. siječnja, a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Washington, biti i neke europske zemlje, dogovoren je za 13. siječnja.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, objavila je svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

“Kada budemo sjeli i razgovarali, Rusije može predstaviti staviti svoje brige, ali i mi ćemo predstaviti koje nas ruske aktivnosti zabrinjavaju”, rekao je izvor iz Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman. Dodao je da nijedna odluka o Ukrajini neće biti donesena bez Ukrajine.

Ruski dužnosnici ranije su potvrdili da imaju namjeru sudjelovati u pregovorima s SAD-om u siječnju, a rekli su i kako razmatraju prijedlog NATO-a o susretu 12. prosinca.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 milijuna dolara za potporu Ukrajinskoj vojsci. Vlada SAD-a, koja smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava invaziju na Ukrajinu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zaprijetila je “brutalnim sankcijama” ukoliko se to dogodi, ali Rusija osporava takve namjere.

 

 

Najčitaniji članci