News

Komentari 1

SAD je dužnosnike koji posluju s talibanima izuzeo od sankcija - žele izbjeći krizu u Afganistanu

SAD je dužnosnike koji posluju s talibanima izuzeo od sankcija - žele izbjeći krizu u Afganistanu

Gospodarska kriza u Afganistanu sve je gora pošto su talibani u kolovozu preuzeli vlast nakon povlačenja američkih snaga

Sjedinjene Države u srijedu su formalno izuzele od sankcija američke i UN-ove dužnosnike koji posluju s talibanima po službenoj dužnosti kako bi se olakšalo slanje pomoći Afganistanu koji sve dublje tone u humanitarnu krizu.

Proglasivši talibane teroristima, Washington je zamrznuo njihovu imovinu u SAD-u i zabranio Amerikancima da s njima surađuju.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo tri opće dozvole u cilju olakšavanja slanja humanitarne pomoći Afganistanu.

Dvije dozvole dopuštaju američkim dužnosnicima i dužnosnicima nekih međunarodnih organizacija kao što je UN da po službenoj dužnosti posluju s talibanima ili mrežom Hakani.

Treća dozvola osigurava nevladinim organizacijama zaštitu od američkih sankcija nametnutih talibanima i mreži Hakani kad su u pitanju određene aktivnosti uključujući humanitarne projekte.

Gospodarska kriza u Afganistanu sve je gora pošto su talibani u kolovozu preuzeli vlast nakon povlačenja američkih snaga.

SAD i drugi donatori obustavili su financijsku pomoć i Kabulu je zamrznuto više od 9 milijardi američkih dolara položenih u stranim bankama.

UN upozorava da si gotovo 23 milijuna ljudi ili 55 posto stanovnika te zemlje ne može priuštiti dovoljno hrane, a gotovo 9 milijuna izloženo je riziku od gladi.

Vijeće sigurnosti UN-a također je donijelo rezoluciju kojom su donatori, organizacije za humanitarnu pomoć i financijske institucije koje ih podržavaju izuzeti od UN-ovih sankcija koje se sastoje u zamrzavanju imovine talibanskih čelnika i s njima povezanih entiteta.

Najčitaniji članci