Obavijesti

News

Komentari 37

SAD neće objaviti fotografije ubijenog Osame bin Ladena!

SAD neće objaviti fotografije ubijenog Osame bin Ladena!
1

Senatorica Barbara Mikulski je izjavila: "Ako ne vjerujete u ono što je u nedjelju navečer objavio predsjednik, nećete vjerovati nikakvoj fotografiji koju vlada objavi!"

VIDEO

Sjedinjene Američke Države ipak neće objaviti fotografije mrtvog Osame bin Ladena, javile su američke TV-postaje, a prenosi BBC. Takvu je odluku naposljetku donio američki predsjednik Barack Obama, navode mediji ono što je potvrdila i Bijela kuća. Razlog je taj što su fotografije vrlo uznemirujuće pa bi mogle šokirati osjetljivije osobe.

Kako je rečeno, slike su upravo "odvratne", Bin Ladenu je otkinut dio lica i glave, pa bi sve moglo samo raspaliti još veći gnjev islamskih militanata.

Senatorica Barbara Mikulski izjavila je za MSNBC News: "Ako ne vjerujete u ono što je objavio predsjednik u nedjelju navečer, nećete vjerovati nikakvoj fotografiji koju vlada objavi!"

Inače, američki glavni državni odvjetnik Eric Holder izjavio je da je likvidacija Bin Ladena bio čin samoobrane "jer se on nije ni pokušavao predati".

Bivša guvernerica Aljaske i bivša potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin na svom je Twitter profilu Obami poručila neka pokaže fotografiju mrtvog Bin Ladena kao upozorenje ostalima koji žele uništenje Amerike. Također mu je poručila da ne "obilazi kao mačka oko vruće kaše" (no pussy-footing around), ne politizira ni ne dramatizira cijelu situaciju.

Obama je želio izbjeći cirkus oko smještaja i suđenja bin Ladenu

Svjedočenja preživjele rodbine koja stižu u javnost vjerojatno su osveta pakistanskih službi, kojima nije drago što su im Amerikanci radili iza leđa u njihovu vojnom gradiću te tako otkrili svu dvoličnost pakistanske politike. Pakistansko curenje informacija samo se nadovezuje na inače nekonzistentne priče koje medijima nakon Bin Ladenova ubojstva prenose anonimni američki obavještajci. Priznali su da je Bin Laden u trenutku ubojstva nije bio naoružan.

- Potpuno je jasno da je prekršeno međunarodno pravo. To nije pravda, već perverzija. Pravda bi značila da se nekog izvede pred sud i osudi na temelju dokaza - prenosi Reuters riječi Geoffreyja Robertsona, australskog pravnika koji se bavi humanitarnim pravom.

- Iz onog što se sada pojavljuje, nakon niza dezinformacija iz Bijele kuće, proizlazi da bi to moglo biti “hladnokrvno ubojstvo” - zaključuje Robertson.

Zašto je američki predsjednik Barack Obama dao naredbu za surovu likvidaciju, i to unutar kompleksa u kojem je, prema nekim informacijama, bilo dvadesetero djece? Analitičari smatraju da si Obama nije mogao priuštiti cirkus kakav bi nastao tijekom suđenja Osami bin Ladenu.

Kao prvo, ne zna se kamo bi Osama mogao biti otpremljen. Najlogičnija bi destinacija morala biti zatvor u vojnoj bazi u Guantanamu. Počela bi potom prepucavanja hoće li to biti vojno ili civilno suđenje. Ako bi bio odabran civilni postupak, za kakve se donedavno predsjednik Obama zalagao, postavilo bi se pitanje gdje bi se to suđenje odvijalo. To bi svakako trebao biti New York jer je teroristički čin za koji ga se okrivljuje počinjen tamo, a tamo živi i glavnina obitelji žrtava koje traže zadovoljštinu. New York suđenje Bin Ladenu nikada ne bi mogao prihvatiti zbog pitanja sigurnosti.

Suđenje pred vojnom komisijom u Guantanamu pokrenulo bi brojne kritike. Obama bi morao odgovarati u javnosti o svakom detalju. Loš tretman prema Bin Ladenu aktivirao bi zagovornike ljudskih prava; dobar tretman razjario bi američke domaće jastrebove.

Isključena je, također, mogućnost da ga se izruči nekom međunarodnom sudu. Stalni kazneni sud (ICC) mandat ima tek za zločine počinjene od 2002. godine, a glavna djela za koje se Obamu tereti počinjena su ranije. K tome, Amerika nije članica tog suda. Mogao bi biti formiran i ad hoc sud UN-a, ali jedini koji se do sada bavio terorizmom - onaj formiran 2007. radi ubojstva libanonskog premijera Rafika Haririja u četiri godine nije došao do rezultata.

Pod uvjetom da negdje i krene to suđenje, postoji opravdana bojazan - kao što je to dobro poznato nama na ovim prostorima - da se ono pretvori u politički cirkus, odnosno poligon za političku propagandu. Američka administracija, tvrde analitičari, izvukla je pouku iz rastezanja slučaja Sadama Huseina te šeprtljavo odrađenog smaknuća. A nije, naravno, zanemarivo ni to što bi sve moglo isplivati tijekom dokaznog postupka, odnosno u Bin Ladenovoj obrani. Ne zna se, također, kao što upozoravaju neki pravni stručnjaci, može li se pravno dokazati Bin Ladenovo udruživanje u zločinački pothvat radi napada na WTC.

Obama je odlučio zažmiriti, znajući da će mu američka javnost ionako više pljeskati odabere li brži put.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...