Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

SAD o referendumu na Kubi: 'Nikoga oni ne mogu prevariti'

Novi ustav priznaje pravo privatnog vlasništva, ulogu tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata ograničava se na dva

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Mike Pompeo holds press briefing at U.N. headquarters in New York
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
6 komentara

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak da Kubanci ne mogu nikoga prevariti svojim referendumom o novome ustavu na kojemu su birači, prema objavljenim rezultatima, nadmoćno podržali jednopartijski sustav.

- Teško će bilo koga prevariti tim referendumom koji je održan kako bi se nastavila diktatura jednopartijskog režima - napisao je američki šef diplomacije. 

- Cijeli proces bio je znalački montiran politički igrokaz pri čemu je gušena javna rasprava - ocijenio je.

Pompeo je osudio Kubu za uhićenja protivnika prije održavanja referenduma, a njima su, ustvrdio je, oduzimani i mobiteli.

Election officials check the documents of a voter at a polling station during a constitutional referendum in Havana ZADRŽAVAJU JEDNOPARTIJSKI SISTEM Kuba glasala za novi ustav, priznali privatno vlasništvo

- Oštro osuđujemo te napade kojima žele ušutkati mirne prosvjede, a što pokazuje da se kubanski čelnici boje kubanskog naroda - rekao je.

'Ustavom se zadržava jednostranačje'

Kubanci su sa 73,3 posto glasova odobrili nacrt novog ustava. 

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva.

Officials prepare a polling station for the constitutional referendum in Havana | Autor: STRINGER Foto: STRINGER Pompeo je istaknuo da se tekstom cementira socijalistički sustav, jer se ustavom zadržava jednostranačje.

- Kubi se blokira svaka mogućnost gospodarske reforme a one su strašno nužne - rekao je američki državni tajnik. 

Novi ustav ne uspijeva 'jamčiti kubanskom narodu temeljene slobode', ističe Pompeo. 

Iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message