Obavijesti

News

Komentari 4

Kuba glasala za novi ustav, priznali privatno vlasništvo

Kuba glasala za novi ustav, priznali privatno vlasništvo
3

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije, Fidela Castra, a prilagođen je zahtjevima današnjice

VIDEO

Kubanci su, po svemu sudeći, ratificirali prijedlog novog ustava koji priznaje pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednopartijski sustav, prenosi agencija Reuters pozivajući se na internetske objave i neovisni digitalni list El Toque. 

Na Kubi ne postoje izlazne ankete, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim četvrtima, piše Reuters. 

Yoani Sanchez, najpoznatija disidentica i pionirka među blogerima na Kubi, koja vodi neovisni list u digitalnom izdanju, izložila se uvredama u vlastitom susjedstvu jer je pratila prebrojavanje glasova. Svjedočila je tako da je na 400 glasačkih listića bio zaokružen odgovor 'da' novom ustavu, a samo je 25 bilo 'protiv'.  

Neovisni list El Toque zatražio je korisnike da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih četvrti. Njih desetak pokazalo je nadmoćnu pobjedu 'da'.

An image of late Cuban President Fidel Castro is displayed at the wall of a polling station during a constitutional referendum in Havana

Slični su rezultati stizali i iz drugih četvrti Havane. Tako je korisnik pod imenom @KitKatMelissa napisao da je 'Ustav ratificiran s 487 glasova 'za', a 67 je imalo odgovor  'ne''. 

Iz središnjeg okruga u pokrajini Villa Clara objavljeno je da je za novi ustav glasalo 414 birača, a 66 je bilo protiv.

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, Vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije, Fidela Castra, a istodobno je prilagođen zahtjevima današnjice.

Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda.  

Prema podacima Nacionalnog izbornog povjerenstva (CEN), do 17 sati u nedjelju, što znači sat vremena prije zatvaranja birališta, svoje glasačko pravo ostvarilo je sedam milijuna 524 tisuće birača, a na Kubi to znači osobe starije od 16 godina, odnosno 81,53 posto upisanih birača, prenosi kubanski portal Juventud rebelde.

Cuba

Predsjednik Miguel Díaz-Canel istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka.

- Ustav proširuje građanska prava, riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak - kazao je.

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva. 

Međutim, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu