Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Kuba glasala za novi ustav, priznali privatno vlasništvo

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije, Fidela Castra, a prilagođen je zahtjevima današnjice

Election officials check the documents of a voter at a polling station during a constitutional referendum in Havana
Foto: STRINGER
4 komentara

Kubanci su, po svemu sudeći, ratificirali prijedlog novog ustava koji priznaje pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednopartijski sustav, prenosi agencija Reuters pozivajući se na internetske objave i neovisni digitalni list El Toque. 

Na Kubi ne postoje izlazne ankete, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim četvrtima, piše Reuters. 

Yoani Sanchez, najpoznatija disidentica i pionirka među blogerima na Kubi, koja vodi neovisni list u digitalnom izdanju, izložila se uvredama u vlastitom susjedstvu jer je pratila prebrojavanje glasova. Svjedočila je tako da je na 400 glasačkih listića bio zaokružen odgovor 'da' novom ustavu, a samo je 25 bilo 'protiv'.  

Neovisni list El Toque zatražio je korisnike da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih četvrti. Njih desetak pokazalo je nadmoćnu pobjedu 'da'.

An image of late Cuban President Fidel Castro is displayed at the wall of a polling station during a constitutional referendum in Havana | Autor: STRINGER Foto: STRINGER

Slični su rezultati stizali i iz drugih četvrti Havane. Tako je korisnik pod imenom @KitKatMelissa napisao da je 'Ustav ratificiran s 487 glasova 'za', a 67 je imalo odgovor  'ne''. 

Iz središnjeg okruga u pokrajini Villa Clara objavljeno je da je za novi ustav glasalo 414 birača, a 66 je bilo protiv.

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, Vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije, Fidela Castra, a istodobno je prilagođen zahtjevima današnjice.

Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda.  

Prema podacima Nacionalnog izbornog povjerenstva (CEN), do 17 sati u nedjelju, što znači sat vremena prije zatvaranja birališta, svoje glasačko pravo ostvarilo je sedam milijuna 524 tisuće birača, a na Kubi to znači osobe starije od 16 godina, odnosno 81,53 posto upisanih birača, prenosi kubanski portal Juventud rebelde.

Cuba's President Miguel Diaz-Canel casts his vote during the referendum to approve the constitutional reform in Havana | Autor: POOL Foto: POOL

Predsjednik Miguel Díaz-Canel istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka.

- Ustav proširuje građanska prava, riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak - kazao je.

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva. 

Međutim, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message