News

Komentari 2

SAD odbio ruski zahtjev da zabrani Ukrajini ulazak u NATO

SAD odbio ruski zahtjev da zabrani Ukrajini ulazak u NATO

Odgovor SAD-a Rusiji jasno je pokazao 'temeljne principe' Ukrajine, uključujući suverenitet Ukrajine i pravo da odabere hoće li biti dio vojnih saveza kao što je NATO.

Uslijed upozorenja da bi Rusija mogla izvršiti napad na svoje susjede, SAD je odbio ruski zahtjev da zabrani Ukrajini ulazak u NATO.

Državni tajnik Antony Blinken dao je Rusiji službeni odgovor na njezine zahtjeve za rješavanjem ukrajinske krize. Nije dao ustupke, ali je rekao da Rusiji nudi 'ozbiljan diplomatski put naprijed, ako Rusija to izabere'. Ruski ministar rekao je da će njegova zemlja proučiti odgovor gospodina Blinkena, dostavljen u koordinaciji s NATO-om.

Rusija je objavila pisani popis zabrinutosti zbog širenja vojnog saveza NATO-a i povezanih sigurnosnih pitanja. Među njima je bio i zahtjev da NATO isključi mogućnost da se Ukrajina i drugi ikada pridruže savezu, prenosi BBC.

Posljednjih tjedana Rusija je skupljala veliki broj vojnika na granici s Ukrajinom, a to zapadne zemlje doživljavaju kao pripremu za moguću invaziju. Rusija to poriče.

 Blinken je rekao da je odgovor SAD-a jasno pokazao 'temeljne principe' Ukrajine, uključujući suverenitet Ukrajine i njezino pravo da odabere da bude dio sigurnosnih saveza kao što je NATO.

- Ne bi trebalo biti sumnje u našu ozbiljnost prema cilju kada je u pitanju diplomacija, a mi djelujemo s jednakom usredotočenošću i snagom kako bismo ojačali obranu Ukrajine i pripremili brzi jedinstveni odgovor na daljnju rusku agresiju. Ostaje na Rusiji da odluči kako će odgovoriti. Spremni smo u svakom slučaju- rekao je.

Dodao je i da je SAD poslao tri pošiljke vojne 'pomoći' ovog tjedna, uključujući projektile Javelin i protuoklopno oružje, zajedno sa stotinama tona streljiva i opreme.

Povjerljivi razgovori

Gospodin Blinken je također zanijekao bilo kakav razdor ili razliku u mišljenjima između SAD-a i njihovih europskih saveznika. NATO je, rekao je, pripremio vlastiti set prijedloga koji 'potpuno pojačava naše i obrnuto'.

Međutim, američki dokument neće biti javno objavljen.

- Diplomacija ima najbolje šanse za uspjeh ako osiguramo prostor za povjerljive razgovore- rekao je državni tajnik.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je dokument alijanse također dostavljen Moskvi, a iako je on bio spreman saslušati zabrinutost Rusije, sve nacije imaju pravo odabrati vlastite sigurnosne aranžmane.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je, međutim, ranije u srijedu rekao da je Stoltenberg 'izgubio dodir sa stvarnošću', kada su ga pitali o pojačavanju prisutnosti NATO-a u blizini ruske granice.

- Znate, ja sam odavno prestao imati bilo kakav stav o njegovim izjavama- rekao je Lavrov novinarima u ruskom parlamentu.

Odvojeno, diplomati iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke ponovno su potvrdili predanost dugogodišnjem sporazumu o prekidu sukoba u Ukrajini. Sve četiri zemlje nastavljaju podržavati prekid vatre 'bez obzira na razlike u drugim pitanjima' koje su povezane sa sporazumima iz Minska iz 2015., navodi se u priopćenju koje je objavilo francusko predsjedništvo.

Zamjenik šefa kabineta Kremlja Dmitri Kozak okarakterizirao je osmosatne razgovore u Parizu kao 'ne jednostavne', a skupina bi se ponovno trebala sastati za dva tjedna u Berlinu.

 

 

Najčitaniji članci