Obavijesti

News

Komentari 4

SAD: Ograničenja izvoza u Rusiju pogodila je proizvodnju automobila i tenkova

SAD: Ograničenja izvoza u Rusiju pogodila je proizvodnju automobila i tenkova
1

Kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, 33 zemlje udružile su se u strategiji kontrole izvoza u Rusiju, izjavila je Thea Kendler iz američkog ministarstva trgovine

Globalna ograničenja izvoza u Rusiju u toj su zemlji obustavila proizvodnju automobila i ograničila proizvodnju tenkova, dok je proizvođačima računala uskraćen pristup mikročipovima koji se koriste u komunikacijskoj opremi, izjavila je u srijedu američka dužnosnica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, 33 zemlje udružile su se u strategiji kontrole izvoza u Rusiju, izjavila je Thea Kendler iz američkog ministarstva trgovine.

Do te "neviđene suradnje" na kontroli izvoza i drugim mjerama koje imaju značajan utjecaj na "Putinov rat", istaknula je Kendler, došlo je zbog nužnosti.

>>STANJE U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUT PRATITE OVDJE<<

Samo oko pet posto ruskog uvoza je dolazilo iz Sjedinjenih Država, no kada se doda Europska unija i druge zemlje "koalicije", na njih otpada ukupno oko 50 posto ruskog uvoza, navela je Kendler.

Ivo Komšić: Putin je krenuo u spašavanje ruskih duša do linije Virovitica - Karlovac - Karlobag
Ivo Komšić: Putin je krenuo u spašavanje ruskih duša do linije Virovitica - Karlovac - Karlobag

Iako se nije očekivalo da će ograničenja izvoza u Rusiju imati trenutne učinke, Kendler je istaknula kako su, po informacijama ukrajinske vlade, dvije velike ruske tvornice tenkova obustavile rad zbog nedostatka komponenti iz uvoza.

Ruskoj tvrtki Baikal Electronics, koja se bavi proizvodnjom računala i poluvodiča, uskraćena je nabava potrebnih integriranih krugova, to jest mikročipova, dodala je.

Dužnosnik Pentagona tvrdi: Ruske snage odlaze iz Černobila
Dužnosnik Pentagona tvrdi: Ruske snage odlaze iz Černobila

Tajvanski TSMC, najveći proizvođač čipova na svijetu, napustio je rusko tržište, obustavivši ruskom proizvođaču mikroprocesora MCST-u pristup čipovima potrebnima za računalne sustave i servere Elbrus, koji se naširoko koriste u ruskim obavještajnim i vojnim sustavima, rekla je Kendler.

Dodala je i da je obustavljena proizvodnja automobila Lada, također uslijed uskrate potrebnih dijelova iz uvoza i manjka zaliha.

Većinski vlasnik Avtovaza, najvećeg ruskog proizvođača automobila, čiji je Lada brend, francuska je grupacija Renault, koja je prošli tjedan objavila da obustavlja proizvodnju u Rusiji zbog njezinog napada na Ukrajinu, dodavši i da razmatra opcije oko svog udjela u Avtovazu.

Ukrajina optužila ruske snage za uporabu fosfornih granata
Ukrajina optužila ruske snage za uporabu fosfornih granata

Renault nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom, a to nisu učinili ili za komentar bili dostupni ni TSMC, Baikal Electronics, MCST, kao ni proizvođač tenkova UralVagonZavod.

Kendler je rekla da su ona i drugi dužnosnici američkog ministarstva financija i trgovine otputovali u London, Bruxelles, Pariz i Berlin kako bi okupili "koaliciju", kao i da opsežni pregovori također vode s Japanom, Južnom Korejom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom.

"Očekujem da ću uskoro moći objaviti dodatne zemlje koje imaju isto mišljenje o kontroli izvoza", izjavila je.