Obavijesti

News

Komentari 18

"Sada je na Rusiji da odluči, želi li suradnju ili udaljavanje"

"Sada je na Rusiji da odluči, želi li suradnju ili udaljavanje"
1

Uvjeren sam da Rusi, kao i svi mi, žele mir, a ne rat. Promjena u Rusiji može doći iznutra, a do tad mi moramo pokazati jedinstvo, rekao je EP izvjestitelj Landsbergis

VIDEO

EU mora kritično preispitati svoje odnose s Rusijom koja su duboko narušena namjernim kršenjem demokratskih načela, temeljnih vrijednosti i međunarodnog prava i destabilizacijom odnosa sa susjedima, objavili su u srijedu zastupnici Europskog parlamenta.

- Sada je na Kremlju da odluči kojim putem će ići, putem suradnje ili udaljavanja. Uvjeren sam da Rusi, kao i svi mi, žele mir, a ne rat. Promjena u Rusiji može doći iznutra, a do tada mi moramo pokazati svoje jedinstvo - rekao je EP izvjestitelj Gabrielius Landsbergis.

Države članice moraju zadržati jedinstvo kao apsolutni prioritet u kontekstu ruskog nezakonitog pripojenja Krima i izravnog uključenja u rat u Ukrajini, rekli su zastupnici u rezoluciji. Oni također pozivaju EU članice da se suzdrže od održavanja bilateralnih odnosa s Rusijom koje bi mogle naštetiti tom jedinstvu.  Za osiguranje solidarnosti među članicama potrebno je brzo stvaranje snažne europske energetske unije, dodali su zastupnici.

Suprotstavljanje ruskoj propagandi

Parlament poziva Komisiju da odvoji dovoljno sredstava konkretnim projektima kojima je cilj suprotstaviti se ruskoj propagandi i dezinformacijama unutar i izvan EU-a i programima pomoći za civilna društva. Parlament izražava zabrinutost zbog  pogoršanja stanja ljudskih prava i vladavine prava u Rusiji i poziva na trajnu EU pomoć borcima za ljudska prava.

Zastupnici su zabrinuti zbog činjenice da se Rusija sada otvoreno predstavlja i djeluje kao suparnik međunarodne demokratske zajednice i njezina poretka utemeljenog na pravu, ponajprije svojim nastojanjima da silom prekroji granice unutar Europe. Također su zabrinuti zbog ruskog podupiranja i financiranja radikalnih i ekstremističkih stranaka u državama članicama EU-a. EP poziva Komisiju i države članice da također izrade koordinirani mehanizam za transparentno prikupljanje podataka i izvještavanje o financijskoj, političkoj i tehničkoj pomoći koju Rusija pruža političkim strankama i drugim organizacijama unutar EU-a te njezino praćenje. Zastupnici traže od Komisije da izradi prijedlog zakonodavstva kojim bi se političkim ili gospodarskim dionicima koji dolaze iz područja izvan EU-a zabranilo financiranje političkih stranaka u EU-u.

Ruska "crna lista"

Rezolucija osuđuje "crnu list" prema kojoj se 89 političara zabranjuje ulazak u Rusiju, što je kršenje međunarodnog prava, kršenje univerzalnih vrijednosti i prepreka transparentnosti.

Naglašavaju da se suradnja može nastaviti samo pod uvjetom da Rusija poštuje teritorijalnu cjelovitost i suverenost Ukrajine, uključujući Krim, u potpunosti provede sporazume iz Minska (koji podrazumijevaju potpunu kontrolu granica od strane ukrajinskih vlasti, bezuvjetno povlačenje ruskih postrojbi i naoružanja i hitnu obustavu pružanja pomoći pobunjeničkim skupinama) i da prestane destabilizirati vojne i sigurnosne aktivnosti na granicama država članica EU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.