Obavijesti

News

Komentari 84

"Sadašnji sustav plaća je jako čudan. To se mora mijenjati"

"Sadašnji sustav plaća je jako čudan. To se mora mijenjati"
1

Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene. Ideja je napraviti sustav ocjenjivanja utemeljen na objektivnim kriterijima, kazala je ministrica uprave

VIDEO

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša raspravljali su U mreži Prvog na Hrvatskom radiju o najavljenim reformama javne uprave.

- Javnoj upravi je potrebna cjelovita reforma, a cilj reforme je efikasnija javna uprava - istaknula je ministrica Jurlina Alibegović. Navodi da će reforma ići u nekoliko pravaca. Glavna tri biti će dobar sustav organizacije, nagrađivanje osoba koje rade i javnoj upravi, te cjelovita informatizacija usluga.

Ministrica je istaknula da svi dionici moraju biti uključeni u ovu reformu. Posebno je istaknula da će za pozitivan ishod biti potrebna politička podrška i pozicije i opozicije. 

Navela je da će prvi potez u provođenju reformi biti nastavak na Nacionalni program reformi iz 2015. godine koji je usvojen od strane Europske komisije. Također će se krenuti u smanjivanje pravnih osoba agencijskog tipa. Reforme će se provoditi radi građana, a ne radi reforme same. 

Kada su u pitanju plaće ministrica je istaknula da je sadašnji sustav plaća jako čudan.

- U državnim službama radi 58.000, a u javnim službama 169.000 zaposlenih. Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene i to se mora mjenjati. Ideja je da se napravi pregled radnih mjesta, da se ona potom opišu kako bi se nakon toga napravio sustav ocjenjivanja utemeljen na objektivnim kriterijima - kazala je ministrica.

Prvi sastanci sa sindikatima započinju već slijedeći tjedan.

Pleša: Ocjenjivanje bi se moglo provoditi subjektivno

Boris Pleša istaknuo je da su iz njegovog sindikata već davno upozoravali na besmisleno osnivanje agencija.

- EU nas je tjerala na osnivanje agencija - dodao je.

Iskazao je strah da bi neki zaposlenici mogli završiti na ulici, pa je zbog toga pozvao da se staloženo pristupi reformama. Skeptičan je i po pitanju ocjenjivanja jer strahuje da bi se moglo provoditi subjektivno.

Majetić: Ključ reforme je političkoj dosljednosti

Davor Majetić ključ uspjeha reforme vidi u političkoj dosljednosti.

- Ukoliko se reforma provede kvalitetno biti će to u korist svih nas. Uspješna reforma javne uprave će pokrenuti i niz drugih reformi  - naglasio je Majetić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature