Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Salesiana predstavila katoličke slikovnice o rodu i spolu...

Slikovnice su namijenjene djeci predškolske dobi, ali i roditeljima i odgojiteljima. Odgojnog su karaktera i predlažu vrijednosti teologije tijela sv. Ivana Pavla II.

14 komentara

Izdavačka kuća Salesiana predstavila je u ponedjeljak dvije slikovnice "Svako tijelo ima nešto reći" i "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake", sa ciljem da čitateljima približi katolički pristup rodu, spolu i teologiji tijela.

Slikovnice su namijenjene djeci predškolske dobi, ali i roditeljima i odgojiteljima. Odgojnog su karaktera i predlažu vrijednosti teologije tijela sv. Ivana Pavla II, rečeno je na predstavljanju uz napomenu da se izdavanjem slikovnica ne želi podizati tenzije nego otvoriti dijalog. 

Slikovnica "Svako tijelo ima nešto reći" razrađuje općenito temu tijela, primjerice kako osluškivati potrebe kao što su želja za odmorom, hranom i sigurnošću. "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake" više obrađuje specifičnu temu i poručuje kako sama činjenica da je netko stvoren kao muško ili žensko donosi određeni poziv, ravnopravan ali različit.

3 PUTA VIŠE OD TRAŽENOG Veliki uspjeh slikovnice o gay obiteljima: Skupili 60.000 kuna

U Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku uz predstavljanje slikovnica bit će organizirane tribine po nazivom "Muško i žensko. Točka", najavljeno je.

"S obzirom na veliku polemiku u društvu oko Istanbulske konvencije ove slikovnice prikazuju tradicionalni pristup čovjeku. Izdanja nudimo kao alate za odgojitelje, roditelje i samu djecu u shvaćanju čovjeka i svijeta kako ga je Bog stvorio", kazao je svećenik salezijanac Damir Stojić.

SKUPILI SU NOVAC Tiskat će još 1000 slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima

Ilustracije i rječnik prilagođeni su djeci i pojašnjavaju pojmove identiteta, ljudskog dostojanstva, ravnopravnosti i svrhe rodova. Čitatelje upoznaju s teologijom tijela svetog Ivana Pavla II., koji pojašnjava kako muževnost i ženstvenost nisu međusobno zamjenjivi, već komplementarni, te se različitim darovima i pristupima svijetu međusobno nadopunjuju, rekao je teolog i urednik dviju slikovnica Marin Periš.

Slikovnice je napisala američka spisateljica Monica Ashour, rekao je dodajući kakao ih je izdao evangelizacijski tim koji se bavio teologijom tijela, nakon čega ih je on sam odlučio prevesti na hrvatski jezik. "Tekst je prilagođen djeci, jednostavan, jasan i repetitivan", dodao je.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message