Obavijesti

News

Komentari 360

Sami protiv svih: Susjedi nas opet stišću, a oni iznenađeni

Sami protiv svih: Susjedi nas opet stišću, a oni iznenađeni
1

Andrej Plenković je napunio kabinet ljudima koji bi trebali imati veze i razumijevanja u Europi i svijetu. A ipak se čini da naša diplomacija ne uspijeva dobiti bitke i baš ih sve uspijeva iznenaditi

VIDEO

Iznenađeni smo, rekla je jučer potpredsjedica Vlade Martina Dalić na najavu Mađarske kako će nam i ona blokirati ulazak u OECD, organizaciju ekonomski najrazvijenih država.

- Iznenađeni smo takvim postupkom - priopćili su i iz Ministarstva vanjskih poslova ministrice Marije Pejčinović Burić kad je Slovenija odlučila blokirati ulazak Hrvatske u OECD.

Hrvatska nikad nije imala više iskusnih diplomata u vrhu države, a uspjeli smo da nas skoro svi susjedi prozivaju, napadaju, blokiraju...

Premijer Andrej Plenković cijeli je život proveo u diplomaciji i to je smatrao svojom najvećom prednošću. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također je iskusni diplomat sa zavidnim međunarodnim iskustvom. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković bivši je ministar vanjskih poslova, da pobrojimo samo tri najvažnije funkcije u državi. Osim toga, Ministarstvo vanjskih poslova vodi žena koja je cijelu karijeru gradila na međunarodnim odnosima, Plenković je napunio kabinet ljudima koji bi trebali imati veze i razumijevanja u Europi i svijetu. A ipak se čini da naša diplomacija ne uspijeva dobiti bitke i baš ih sve uspijeva iznenaditi.

Primjerice, postoji dogovor da članice EU ne blokiraju jedne druge u pristupu Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a Hrvatska će, izgleda, postati prva zemlja kojoj će njeni susjedi iz EU staviti veto.

Mađarska nas blokira jer želimo na optuženičkoj klupi vidjeti šefa MOL-a Zsolta Hernadija i suditi mu za mito Ivi Sanaderu, ali i zbog pravne nesigurnosti MOL-a u Ini.

Slovenija, naravno, zbog toga što ne želimo prihvatiti odluku Arbitražnog suda o razgraničenju. A sporovi s Mađrskom i sa Slovenijom samo će se intenzivirati. S Mađarima treba pregovarati o otkupu Ine, a Slovenija će, izgleda, slati svoje ribarske brodove u Savudrijskoj vali s policijskom pratnjom, pa su incidenti na pomolu.

Hrvatska je prilično olako shvatila i prijetnje BiH vezane uz gradnju Pelješkog mosta bez njihove suglasnosti. Iako se to predstavljalo samo kao stav bošnjaškog dijela vlasti, predvođenog Bakirom Izetbegovićem, sad je stiglo pismo i Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, u kojem Vladu RH upozorava da prvo treba riješiti granicu.

Političari spominju i pokretanje arbitraže. Izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o tisućama islamističkih boraca u BiH, iako američke procjene pokazuju suprotno, samo su dolile ulje na vatru. Sa Srbijom su se također odnosi pogoršali umjesto da vlasti obje zemlje nađu zajednički jezik. Zasad je mirno samo s onim susjedima s najkraćom granicom: Italijom i Crnom Gorom.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 360
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije