Obavijesti

News

Komentari 111

Samo kod nas: Kći optuženog je šefica na sudu gdje tati sude

Samo kod nas: Kći optuženog  je šefica na sudu gdje  tati sude
1

Slučaj otišao u zastaru: Maškarin je nakon rutinske operacije slijepog crijeva ostao bez noge. Kirurgu koji ga je osakatio sude na sudu na kojem je njegova kći zamjenica predsjednika

VIDEO

Suđenje kirurgu Branku Popoviću, optuženom da je zbog nesavjesna liječenja prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu, traje dulje od osam godina. Ingrid Barić, odvjetnica Miroslava Maškarina, i tužiteljstvo žalili su se na odluku sutkinje Brankice Grgurić, koja je kazneni postupak protiv Popovića obustavila smatrajući da je zbog promjena Zakona došlo do prekvalifikacije kaznenog djela i zastare.

Odvjetnica Barić općinskom državnom odvjetništvu isticala je činjenicu da kći optuženika radi kao sutkinja na sudu na kojem mu se sudi. Sutkinja Mirela Popović Brletić sad je i zamjenica predsjednika suda.

- Za sve pravne radnje koje smo htjeli poduzeti, vezane za kazneni postupak, morali smo ići preko ODO-a. Ne znam jesu li oni tražili da se postupak premjesti na neki drugi sud - rekla nam je odvjetnica Barić.

Iz ODO Rijeka, koji po službenoj dužnosti vodi kazneni progon protiv dr. Popovića, nisu nam odgovorili jesu li predložili ili tražili da se postupak, kako bi se izbjegle sumnje u nepristranost, vodi na drugom sudu. Neslužbeno doznajemo da takav zahtjev nikad nisu postavili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
POPOVIC

Suđenje Branku Popoviću započelo je u listopadu 2008. godine, da bi 15. rujna 2011. bio nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Na tu presudu žalili su se i tužiteljstvo i obrana, pa je predmet krenuo ispočetka.

Paralelno s kaznenim postupkom, na istom sudu traje i parnični postupak u kojem Maškarin potražuje naknadu štete. No DORH, koji u postupku protiv Miroslava Maškarina za odštetom zbog gubitka noge zastupa državu, godinama, po uputstvu Ministarstva zdravstva, ne dopušta da se mladom Rabljaninu dodijeli odšteta s kojom bi mogao dostojanstveno živjeti.

- U studenom 2006. godine podnijeli smo DORH-u i KBC-u Rijeka prijedlog za mirnim rješenjem spora. Na proljeće 2007. podnijeli smo tužbe radi naknade štete.

Odgovorili su nam kako nagodbu nisu u mogućnosti razmatrati dok se ne utvrdi kaznena odgovornost te da će tek potom razmotriti nagodbu. Nakon toga krenuli smo s građanskom tužbom za odštetu. DORH je tražio prekid postupka dok se ne utvrdi kaznena odgovornost u prethodnom postupku - rekla nam je Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić.

Od DORH-a su tek 13. prosinca 2012., nakon nepravomoćne presude kirurgu, dobili prijedlog odštete od 1,9 milijuna kuna. Odbili su jer bi, kad bi se taj iznos podijelio s brojem dana do 74. godine Maškarinova života, koliko u prosjeku žive muškarci u Rijeci i okolici, po danu dobio samo 118 kuna. Nepravomoćnom presudom iz prosinca 2015. dobio je 5,994.759,31 kunu, što je više nego upola manje od 13,1 milijun kuna, koliko su tražili. No DORH se žalio, pa suđenje još traje, a Maškarin još nije dobio niti kune.     

Ostao bez noge na operaciji

Rabljanin Miroslav Maškarin je tijekom rutinske operacije slijepog crijeva u riječkom KBC-u u noći na 10. srpnja 2006. godine izgubio nogu. Maškarin je tad imao 21 godinu.

Dobio osam mjeseci uvjetno

Suđenje kirurgu Branku Popoviću počelo je u listopadu 2008. godine na Općinskom sudu u Rijeci. U rujnu 2011. nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu od osam mjeseci.

Predmeti ide prema zastari

Na presudu su se žalili i obrana i tužiteljstvo, pa je Županijski sud vratio predmet na novo suđenje da bi sutkinja zatražila obustavu postupka zbog zastare. Na tu odluku se Maškarinova odvjetnica žalila.

Nije dobio niti kune

Maškarin na Općinskom sudu u Rijeci vodi i građansku parnicu radi odštete. Nepravomoćnom presudom iz prosinca 2015. pripalo mu je gotovo šest milijuna kuna. No DORH se žalio, pa se postupku još ne nazire kraj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina