Obavijesti

News

Komentari 0

Sanader na Vrhovnom sudu: Nema dokaza, oslobodite me!

Sanader na Vrhovnom sudu: Nema dokaza, oslobodite me!
4

Sanader je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina za primanje mita od MOL-a te primanja nezakonite provizije od 3,6 milijuna od Hypo banke

VIDEO

Već četiri godine trpim progon iz političkih razloga koji graniči s fantastičnim opsegom, rekao je bivši premijer Ivo Sanader sucima Vrhovnog suda koji će razmotriti žalbe na nepravomoćnu presudu u predmetima Hypo i Ina - MOL. Kazao je kako protiv njega nema dokaza te da ga ne tereti niti jedan jedini ‘normalni’ svjedok.

- Svi koji su me teretili u ovim i drugim postupcima su u problemima sa zakonom. Uvijek imate jednog koga odvedu u zatvor pa onda prizna i kaže da mu je Sanader rekao da to napravi - rekao je bivši premijer nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina zbog primanja mita od MOL-a kako bi im izručio upravljačka prava u Ini te primanja nezakonite provizije od 3,6 milijuna kuna od Hypo banke. Kazao je kako niži sud nije kao dokaz prihvatio nalaz mađarskih istražnih tijela da nema poveznica između MOL-a i ciparskih tvrtki koje su Ježićevom Xenoplastu sa sjedištem u Švicarskoj uplatile pet milijuna eura za savjetodavne usluge.

- Ne samo to nego su Mađari utvrdili da MOL nije uplatio taj novac. Da bi se to ispravilo jučer je, nakon tri godine istrage, podignuta optužnica protiv Zsolta Hernadija - tvrdi Sanader. Govoreći o slučaju Hypo dodao je kako je prvostupanjski sud zanemario bitne činjenice.

'Uskok nije nabavio bitne dokumente'

- Uskok nije nabavio dva bitna dokumenta. Pismo Aloisa Mocka, bivšeg ministra vanjskih poslova Austrije, iz 1993. u kojem preporučuje suradnju s Hypo bankom te financijsku ponudu Hypo banke o kreditu od 31. kolovoza 1994. U preambuli ugovora o sklapanju kredita iz siječnja 1995. jasno je da se poziva na ponudu iz 1994. i da ja, kojeg su u to uključili u kasnu jesen 1994., više nemam o čemu pregovarati - kazao je Sanader.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je kako je u odnosu na predmet Hypo nastupila zastara kaznenog progona te optužbe protiv Sanadera treba odbaciti.

'Zbog nedostataka dokaza Sanadera treba osloboditi'

- U slučaju da sud nije toga mišljenja onda zbog nedostatka dokaza Sanadera treba osloboditi - rekao je Prodanović dodavši kako Sanader nije bio glavni pregovarač s Hypo bankom o kreditu od 140 milijuna šilinga za RH te kako nema dokaza da je nezakonito primio proviziju od 3,6 mil. kuna od Hypo banke. Tvrdi da je glavni pregovarač bio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji je iskaz mijenjao pet puta. Osvrnuo se i na nepravomoćnu presudu kojom je Sanader proglašen ratnim profiterom.

- Ne postoji nikakva korelacija između ratnog stanja i navodnog primanja mita. Osim puke vremenske podudarnosti nema nikakve veze s ratnim stanjem. Sud nije dao stajalište što je to ratno profiterstvo, a pogrešan je i zaključak suda da je ratno stanje stvorilo uvjete za počinjenje kaznenog djela - tvrdi Prodanović. Istaknuo je i činjenicu da je Sanader jedini optužen za ratno profiterstvo.

- Složit ćete se da bi u ovoj zemlji mogli raspisati natječaj za ratne profitere - rekao je Prodanović obraćajući se sucima Vrhovnog suda.

'Presuda za Ina-MOL se temelji na neistinitom svjedočenju'

Odvjetnica Jadranka Sloković istaknula je kako se presuda u predmetu Ina - MOL temelji na neistinitom svjedočenju Roberta Ježića i njegova zaposlenika Stephana Hurlimanna kojeg obrana tijekom njegova saslušanja u Uskoku nije mogla ispitati, a kasnije se nije odazivao pozivima prvostupanjskog suda. Dodala je kako obrana smatra da je Ježić imao više motiva zašto je neistinito svjedočio.

- Pušten je iz pritvora. Vratili su mu putovnicu, a prema svom iskazu trebao je biti optužen kao supočinitelj. Dok je bio u istražnom zatvoru Ina, u kojoj je upravljačka prava preuzeo MOL, preuzela je od njegove tvrtke LNG terminal. Potom se Ina na ime dugova naplatila o Ježićeva Diokija u iznosu od 44 milijuna kuna. To sve govori da MOL nije imao veze s isplatom navodnih pet milijuna eura Ježiću jer da je MOL to uplatio izbjegavao bi situaciju da kažnjava Ježića. Iako je obećao da će vratiti tih pet milijuna eura Ježić to nije učinio. Štoviše smatra da ga ne treba vratiti. Zato je i uložio žalbu na nepravomoćnu presudu - tvrdi Sloković. I Sanader se okomio na Ježićevo svjedočenje.

'Nema dokaza da su sklopljeni ugovori štetni za RH'

- Ježića, koji mi je bio blizak, Rusi su angažirali da lobira za projekt Družba - Adria, protiv kojeg sam bio protiv i u oporbi i kao premijer. Rusi su ga tražili da im vrati novac, a kako je on bio u zatvoru izabrao je da ga ne vrati i da se pred hrvatskom javnošću prikaže kao patriot obećavši da će ga uplatiti državi - tvrdi Sanader.

- Nema dokaza da su ugovori, čije je sklapanje odobrila Vlada, zaključeni između Ine i MOL-a štetni za RH - zaključila je Sloković.

Prvostupanjski sud za Sanadera traži najstrožu kaznu

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Inka Jurišić rekla je kako tužiteljstvo smatra da je prvostupanjski sud olakotne okolnosti cijenio previše, a otegotne nedovoljno te za Sanadera traži najstrožu kaznu.

Na javnu sjednicu Vrhovnog suda u utorak je došao i pravni predstavnik MOL-a koji je ranije obavijestio sud da namjerava pratiti argumentacije tužiteljstva i obrane. No, nakon kraćeg razgovora s predsjednikom sudskog vijeća prije početka rasprave izašao je iz sudnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina