Obavijesti

News

Komentari 35

Sanader je blindirani BMW kupio novcem iz crnog fonda?

Sanader je blindirani BMW kupio novcem iz crnog fonda?
2

Otkad je otišao s mjesta premijera, Ivo Sanader se bavi konzaltingom i nudi usluge stranim kompanijama koje žele ulagati u istočnu i jugoistočnu Europu

VIDEO

Blindirani BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna kupljen potkraj Sanaderova mandata dok je među narodom promovirao 'stezanje remena', nije kupljen, a ni prodan putem legalnih računa HDZ-a, kako je to tada stranka tvrdila.  HDZ je platio samo carinu i kasko osiguranje, a auto je navodno kupljen iz crnog fonda i predstavlja jednu od točaka istrage o izvlačenju državnog novca, piše Večernji list

Tu informaciju otkrio je HDZ-ov zastupnik Goran Marić u utorak tijekom saborske rasprave, ali iza 19 sati kada su kamere napustile sabornicu. 

Goran Beus Richembergh (HNS) upozorio je džavnu revizoricu Šimu Krasić da je u izvješću za 2008. godinu napisala da je HDZ nabavio auto i da je za njega platio carinu, no nije navela njegovu nabavnu vrijednost opravdavajući se da će to navesti u izvješću za iduću godinu. Tog podatka međutim i dalje nema. Tada je Marić rekao da na žiro-račun HDZ-a nije sjela ni lipa od prodaje BMW-a. 

Njegova izjava navodi na zaključak da je Sanader auto kupio novcem iz crnog fonda te da je nakon prodaje auta, koju je javnosti obznanila tadašnja podpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, novac otišao natrag u ilegalni fond. 

Taj zaključak potvrdio je i izvor dobro upućen u USKOK-ove istrage o izvlačenju državnog novca, tvrdi Večernji list. Sanader je, kaže izvor, auto kupio bez znanja suradnika iz vrha HDZ-a, a o kupnji je u USKOK-u navodno ispitana bivša šefica računovodstva u HDZ-u. Stranka surađuje s USKOK-om. Jutarnji pak tvrdi da su istražitelji u aferi Fimi media otkrili da je kupnja BMW-a izravno financirana donacijama HDZ-a u Njemačkoj, dok su ostali troškovi pokriveni u središnjici HDZ-a. 

Sanader se bavi konzaltingom i surađuje s bivšim premijerima 

Ivo Sanader u 16 mjeseci otkad je dao ostavku na mjesto premijera povećao je ušteđevinu i postao suvlasnik triju tvrtki te grobnog mjesta, pokazuje njegova imovinska kartica. Za Javno.hr rekao je kako se prošle godine u srpnju odlučio baviti konzaltingom. Nudi usluge stranim kompanijama i investitorima koji žele ulagati u istočnu i jugoistočnu Europu, a nudit će, kaže i usluge hrvatskim kompanijama koje žele ulagati u inozemstvu. Sanader kaže kako je u osobnom i poslovnom kontaktu s 5-6 bivših premijera i desetak ministara i povjerenika Europske komisije koji se bave sličnim poslom te s njima surađuje i izmjenjuje informacije. Poslovni prostor kupljen je kreditom tvrtke u Zagrebačkoj banci, rekao je Sanader.

Pročitajte cijeli intervju na Javno.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)