Obavijesti

News

Komentari 48

Sanaderove i Vidoševićeve umjetnine izložit će u muzeju?

Sanaderove i Vidoševićeve umjetnine izložit će u muzeju?
6

Privremeno oduzeta imovina je problem jer za 1200 umjetničkih djela plaćamo 200.000 kn za osiguranje i održavanje, a prihoda nemamo, kaže Alen Čičak

VIDEO

Oduzete umjetnine Ive Sanadera i Nadana Vidoševića građani bi uskoro mogli razgledati u nekom muzeju. Da takvu ideju država razmatra otkrio je u utorak zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Alen Čičak gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV.

- Za razliku od trajne oduzete imovine, vozila i zlatnika, koju prodajemo na aukcijama i to po cijenama znatno višim od ponuđenih, privremeno oduzeta imovina koja je dana nama u DUUDI-ju je problem jer za 1200 oduzetih umjetničkih djela mi plaćamo 200.000 kuna za osiguranje i još za održavanje, a prihoda od toga nemamo. Tako smo došli i na ideju s kolegama iz Ministarstva kulture o muzeju oduzete imovine. Definitivno ćemo nešto morati napraviti s tim umjetninama - ispričao je Alen Čičak u emisiji Veto.

Jabuka TV

Obrazložio je kako oni u DUUDI-ju polažu račune građanima i da ne vidi razloge zašto Sanaderove ili Vidoševićeve umjetnine ne bi bile javno izložene.

- Zakonski DORH je donio svoje rješenje koje nam je pozitivno. Mi moramo sada dobiti odluku suda ili privolu vlasnika za taj potez. Prije ovo prvo. Nije isključeno da nećemo to u budućnosti pokrenuti pred sudom jer postupci neće tako brzo biti okončani. Mi odgovaramo građanima jer koristimo njihov novac za čuvanje te imovine - rekao je Čičak koji je pojasnio da o koliko je vrijednoj imovini umjetnina ne može reći dok se ti postupci zakonski ne okončaju.

Za najam 20 državnih stanova u Rijeci prihod od 6 milijuna kuna

I dok bi interes građana za takvu vrstu izložbe sigurno bio veliki, Čičak je izrazio zadovoljstvo i interesom građana za iznajmljivanje državnih stanova po modelu pet plus pet godina uz početnu cijenu od 5 kuna po metru kvadratnom.

- U Zagrebu smo ovaj tjedan raspisali treći natječaj za 20 novih nekretnina, ukupno peti u Hrvatskoj. Dosad je interes bio takav da smo za neke stanove postizali i do sedam puta veću cijenu. Samo za 20 iznajmljenih stanova u Rijeci prošlog mjeseca u proračun će se uprihoditi 1,5 milijun kuna plus toliko još nećemo trošiti na pričuvu i troškove održavanja stanova. Taj projekt je zaista doživio uspjeh i svaki mjesec ćemo diljem Hrvatske raspitivati po jedan natječaj sa 20 stanova. A imamo ih skoro 1000 koje želimo plasirati na tržište. To donosi velike uštede u proračunu, ali i velike prihode koji mogu pomoći proračunu - rekao je Čičak koji je objasnio da osim građanima na tržištu stanove sukladno suradnji s Ministarstvom branitelja dodjeljuju i braniteljima.

- Mi smo u ovoj godini dali suglasnost za 100-njak stanova, a u dvije i pol godine preko 400 stanova za branitelje. To je zakonska obveza, imamo dovoljno nekretnina da zadovoljimo te potrebe po modelu resornom ministarstva. To je primjer kako državna imovina ima svoju funkciju. Nije smisao samo zarada - rekao je Čičak.

Jabuka TV

Revizija ugovora državnih agencija u privatnim prostorima

Osim stanova zadovoljan je i projektom iznajmljivanja poslovnih prostora na tržištu.

- Interes nije toliki kao stanove, oni su ipak egzistencijalno pitanje za mlade koji imaju sigurnost u ugovoru s državom na deset godina. Ipak, interes je puno veći nego što smo mogli na početku zamisliti. Nitko nije vodio računa o prostorima, nije se naplaćivalo, bili su prazni. Preko 190 postupaka je pokrenuto zbog iseljenja nezakonitih posjednika. Evo recimo mi sada 46 000 kuna mjesečno dobivamo za poslovni prostor od 84 kvadrata na Britanskom trgu. Značajni su to iznosi. To je pokazatelj ako se pravilno usmjere natječaji da ima interesa i da državne nekretnine neće više zjapiti prazne već biti građanima na usluzi - rekao je Čičak.

Potvrdio je da se kontinuirano radi revizija troškova državnih tvrtki i agencija u privatnim nekretninama i da trenutno pregledavaju 50 ugovora iz perioda prošle Vlade. Ukoliko ijedan bude iznad 11 eura po kvadratnom metru tražiti će se povoljnije rješenje.

- Zgrada Vjesnika je konačno u funkciji, tamo je stavljen Upravni sud i arhiva općinskog plus nekoliko agencija. A prostor nekadašnjeg AUDIO-a u Lucićevoj ulici biti će dan Filozofskom fakultetu koji ima manjak prostora. Tako i mi neposredno ulažemo i u visoko obrazovanje - rekao je Čičak.

Za Kupare će se tražiti jamstvo za ulaganje od 150 milijuna eura

Kako je najavio sljedeći tjedan biti će raspisan i obvezujući međunarodni natječaj za Kupare.

- Natječaj se prevodi na engleski i putem naših diplomatskih ureda biti će objavljen i u stranim medijima. To je projekt vrijedan skoro milijardu kuna. I taj natječaj je zasluga vrijednih i marljivih ljudi u nekoliko ministarstava. Vjerujte mi, niti jedna kuna nije dana lobistima ili konzultantima. Sigurni smo da će taj projekt proći s velikim zanimanjem - rekao je Čičak.

Natječaj će trajati 90 dana, a osim kompletne slike boniteta tvrtke tražit će se i financijsko jamstvo za obvezno ulaganje od 100 milijuna eura.

- Tražit ćemo krvnu sliku ponuditelja, sve financijske podatke i bonitete. Taj projekt koji mora biti gotov u roku od četiri godine od dodjele natječaja i otvoriti će silni broj radnih mjesta u nekoliko faza. Svi su o projektu Kupari stalno govorili, a mi smo eto uspjeli sve napraviti u dvije i pol godine. Na jesen će se konačno znati vizualno rješenje kompleksa i krenuti će se rušenje i izgradnju kompleksa - rekao je Čičak koji je najavio da bi po istom modelu do kraja godine mogli raspisati i javne natječaje za nekoliko još kompleksa.

Među njima je i Češka vila na Visu.

- Češka je vila već u procesu uređenja, čekamo odluku gradskog vijeća Visa. Javila su se brojna poduzeća na javni poziv. Investicija je 30 milijuna eura. Sve to razvijamo s lokalnom samoupravom s kojom odlično surađujemo bez obzira na političku orijentaciju - rekao je Čičak u emisiji Veto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa